Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. Október 31. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Okozhat-e függőséget a cukor?

Okozhat-e függőséget a cukor?

Néhány tanulmány szerint a gyorséttermi ételek olyan függőséget okozhatnak, mint akár a kábítószerek. Szakértők szerint azonban az, hogy mi okoz függőséget, biológiailag és viselkedésileg összetett folyamat. Bár kutatások kimutatták, hogy a gyógyszer és az élelmiszer-függők agyának ugyanazon része aktiválódik, az még nem jelent feltétlenül függőséget - írja a Fox News.

A függőség biológiai és viselkedési komponensek összetett folyamata révén alakul ki. Az agyunk számára az, ami élvezetes és szükséges az élethez - ilyen az étkezés és a szex is - azt az üzenetet közvetíti, hogy azt meg kell ismételni. Azonban számtalan olyan tevékenység hatására is aktivizálódhat az agynak a jutalmazásérzetért felelős területe, ami nem feltétlenül szükséges a túléléshez. Ide tartozik a drog, a cukor, a zsíros ételek, de olyan tevékenységek is, mint a szerencsejáték vagy a testmozgás. Mindez a dopamin, vagyis a boldogsághormon felszabadulásának következménye.

A függőség onnan ismerhető fel, hogy valamiből az illető jóval többet fogyaszt annál, mint amennyire szüksége lenne. Ráadásul olyannyira uralni kezdi a vágyott 'anyag' életüket, hogy annak hiányakor megvonási tünetek lépnek fel.

Habár sokan szeretik a cukrot, és hamarabb választanak egy szelet tortát egy tál gyümölcs helyett, ez még nem jelent cukor-függőséget. Mindössze az emberek kis százaléka lesz olyan mértékben az édességek rabja, ami elhízáshoz vezet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.