Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Szeptember 29. 16:34, hétfő | Életmód

Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja

Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja

Ha eddig nem tettük, itt az alkalom, hogy elmenjünk szűrésre.

Október elsején tartják a mellrák megelőzését célzó világnapot. Ebből az alkalomból országszerte több ingyenes mellrákszűrő vizsgálatot tartanak, hogy a betegségre még időben fény derüljön — köztudomású ugyanis, hogy minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget, annál nagyobb a teljes gyógyulás esélye. Emlőrák szűrésen a 45 év feletti nőknek kétévente kellene részt venniük, de a fiatalabb nőknek is javasolt az időnkénti ellenőrzés. Így, ha idáig nem tettük, legfőbb ideje, hogy a mellrák elleni küzdelem világnapján részt vegyünk egy szűrővizsgálaton!

Ez már csak azért is fontos, mert a GKI és a PRÉMIUM Pénztárak kutatása szerint tavaly a 45-64 éves nők alig 27%-a jelent meg az ingyenes mellrákszűrésen. A többiek azt állítják, hogy nem kaptak meghívót, túl messzire kellett volna utazniuk a vizsgálat elvégzéséhez, illetve hogy nem volt rá idejük, hogy elmenjenek a kórházba vagy az orvosi rendelőbe. Ha valaki idegenkedik a kórházi ellátástól, a vizsgálatot magánorvosi rendelőben is elvégeztetheti. Ennek nagy előnye, hogy a magánorvosnál általában rövidebb a várakozási idő, a fent említett kutatás adatai szerint pedig általános vélemény, hogy a magánrendelőkben jobbak a vizsgálati körülmények, az orvosok és az asszisztensek is pozitívabbak és kedvesebbek.

Sokan talán azért halogatják a szűrésen való részvételt, mert nincsenek tisztában a kockázatokkal: a 45 év felettiek azért igényelnek gyakoribb ellenőrzést, mert az idő előrehaladtával nő a betegség kialakulásának kockázata. A rendszeres önvizsgálat fontos, de nem elég: kétévente erősen ajánlott részt venni egy kimondottan az emlőrák kiszűrését célzó orvosi vizsgálaton, különösen akkor, ha valakinek a családjában korábban már diagnosztizáltak jó- vagy rosszindulatú daganatot. A betegség kialakulásának ugyanis vannak örökletes tényezői.

Az aktív korú egészségpénztári tagok sokkal tudatosabban járnak szűrésre, mint a tagsággal nem rendelkezők. „A tagok jobban odafigyelnek az egészségük megőrzésére és a betegségek megelőzése érdekében gyakrabban járnak el szűrésre. Ennek egyik oka, hogy 20% adójóváírásban is részesülnek, ha egészségpénztáron keresztül fizetik ki a magán-szűrővizsgálat költségét, amely segítette a betegségek megelőzését. Ilyen megelőző szolgáltatásnak számít az emlőrák szűrés is” – mondta Dr. Váradi Péter, a PRÉMIUM Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.