Városlista
2024. április 13, szombat - Ida

Hírek

2024. Február 21. 07:13, szerda | Helyi

Olaj ömlött az Iparcsatornába – szakembereket kérdeztünk, veszélyes-e az ivóvízhálózatra

Olaj ömlött az Iparcsatornába – szakembereket kérdeztünk, veszélyes-e az ivóvízhálózatra

A közelmúltban olvasónk jelezte, a győri Iparcsatornánál szokatlan réteg látható a víz felszínén.

Megkérdeztük az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereit, jelent-e veszélyt az élővilágra, okoz-e az ivóvízhálózatban problémát.

– A vízbe került szennyező anyagot igazgatóságunk szakértői olajszármazékként azonosították – közölte Szitás Sándor, a Szigetközi Szakaszmérnökség szakaszmérnök-helyettese. – A szennyező anyag megkötésére víztaszító tulajdonságú perlitet, vagyis egy természetes körülmények között is előforduló vulkanikus üvegkőzetet használtunk, ami a víz taszításán felül képes megkötni az olajszármazékok molekuláit. Egy speciálisan erre a célra kialakított leszedő eszköz segítségével pedig begyűjthetővé vált a szennyeződés.

A szakemberek a vízminőség romlására utaló jelet, és az élővilágra gyakorolt jelentős negatív hatást a helyszínen a beavatkozásokat követően nem tapasztaltak. Közlésük szerint a talajvízbe sem szivárgott be az olajszármazék.

Címkék: győr, iparcsatorna, olaj, víz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 12. 09:11, péntek | Helyi

Borkai Zsolt készen áll a visszatérésre

Borkaival Közösen a Jövőért. Erre a névre változott meg nemrég a korábbi polgármester civil egyesülete, amelyet azért hoztak létre, hogy az egykori olimpiai bajnok tornász visszatérjen a közéletbe.

2024. Április 12. 08:13, péntek | Helyi

Elszalasztott esély

Várhatóan a 10. helyről kezdheti a rájátszást az Uni-Győr GYVSE női vizilabda csapata, ami azt jelenti, hogy a playoff egyik körében sem lesz pályaelőnye.

2024. Április 12. 07:14, péntek | Helyi

A házi kedvenceken is segíthet a Gondosóra program

Melyet hazánkban azért indítottak el, hogy gondoskodó államként az idősek biztonságát megteremtsék. De mi történik a házi kedvencekkel, ha szép korú gazdija például több napos kórházi kezelésre szorul?

2024. Április 11. 09:13, csütörtök | Helyi

Egyre kevesebb az influenzás beteg

Lecsengőben van az influenzajárvány. Egyre kevesebben keresik fel háziorvosukat valamilyen felső légúti megbetegedéssel.