Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Január 25. 18:23, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Olasz választások - Bankbotrány az olasz választási kampányban

Olasz választások - Bankbotrány az olasz választási kampányban

A Monte dei Paschi di Siena olasz pénzintézet botránya pattanásig feszítette a balközép és Mario Monti eddigi miniszterelnök közötti választási küzdelmet. Közben Silvio Berlusconi, a jobboldal legfőbb vezetője és volt kormányfő pénte

Az olasz választási kampányt is megrengette a Monte dei Paschi di Siena banknál felfedezett tetemes hiány, amely kedden az Olasz Bankszövetség elnökének lemondásához vezetett. Monti szerint a botrány a Sienát évtizedeken át vezető balközép felelősége is. "Monti naponta újabb bűnt vet a szemünkre" - válaszolt Pierluigi Bersani, a Demokrata Párt (PD) főtitkára. Hangsúlyozta, hogy Monti helyett inkább a szélsőbaloldalt választja szövetségesnek.
"Monti csak megszorítást hozott, reformot egyet se vezetett be" - jelentette ki Susanna Camusso, a legnagyobb olasz szakszervezet, a CGIL főtitkára Montinak arra a kijelentésére reagálva, hogy a munkaügyi reformot a CGIL akadályozta meg. A szakszervezet a következő kormánynak szánt programot mutatott be. Camusso kijelentette, "a munka Itáliában úgy kell, mint a kenyér".
Eközben másfél órás beszédét rosszullét miatt megszakította Berlusconi a pártjának, a jobbközép Szabadság Népének (PdL) egy római színházban tartott találkozóján, melyen a PdL parlamenti jelöltjeit mutatta be.
Néhány perces szünet után maga Berlusconi magyarázta el, hogy a kampány fárasztotta ki: “egy nap alatt kilenc televíziós interjút adtam, mindegyik negyvenöt perces volt”.
A politikus az olasz városok színházaiban tartja korteskörútját. Elmondta, biztonsági okokból nem a tereken kampányol, amióta 2009-ben, Milánóban támadás áldozata lett.
Azt is bejelentette, hogy egyelőre “titkos”, de “sokkoló” választási bejelentésre készül, mely meglepetés lesz a családok számára.
Berlusconi úgy fogalmazott, hogy pártja jelöltjei “új és régi harcosokból” állnak. Hozzátette, hogy az ő felmérései nem mutatnak nagy különbséget a PdL és a PD között. A pénteken közölt közvélemény-kutatások szerint a PD 12 százalékkal vezet.
Meglepetést okozott Monti bejelentése is, miszerint az általa vezetett centrum koalícióra léphetne a "Berlusconi nélküli PdL-lel". "A PdL Berlusconi" - reagált Angelino Alfano PdL-főtitkár, hangsúlyozva, hogy ő pedig Itáliát Monti nélkül képzeli el. A sajtó arra emlékeztetett, hogy Berlusconi a kampány elején felajánlotta Montinak a jobbközép vezetését, de azt akkor Monti visszautasította.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.