Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 15. 17:29, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Olasz választások - Montival szövetkezne az olasz balközép

Olasz választások - Montival szövetkezne az olasz balközép

Utolsó esélyeiket mérlegelik az olasz pártok tíz nappal a parlamenti választások előtt: a jobbközép Szabadság Népe (PdL) legyőzése érdekében a balközép Demokrata Párt (PD) ismét szövetséget ajánlott a Mario Monti vezette centrumpár

"Berlusconi katasztrófa. Ha szükség van rá, Monti és Vendola egymás mellé állhat, Mario és Nichi között majd én irányítom a forgalmat" - nyilatkozta Pierluigi Bersani, a PD főtitkára pénteken, a LaRepubblica.it televízió-csatornájának.

Bersani arra utalt, hogy az egyre erősödő PdL megállítása érdekében még a centrumpárti Monti-lista és a Nichi Vendola vezette Baloldal, Környezet, Szabadság (Sel) párt szövetsége sem elképzelhetetlen.

A radikális baloldallal való paktumot Monti a kampány során többször kizárta. Bersani szerint azonban a PdL-t vezető Berlusconival szemben nem szabad válogatni az eszközökben.

A Montit eddig élesen kritizáló Vendola úgy fogalmazott, nem tart a szövetségtől: ha a PD-Sel és a Monti-lista választási paktumot köt, "nem lesz probléma, amennyiben minden fél tartja magát a közös programhoz".

A pénteken a Confindustria gyáriparos szövetség tagjaival találkozó Monti az Olaszországban egymást követő korrupciós botrányokról beszélt. "Visszatért a Tangentopoli! Szélhámosoktól vettem át a kormányt" - idézte Monti az itáliai politikát a kilencvenes évek elején elöntő illegális pártfinanszírozási hullámot.

Silvio Berlusconi felhívást intézett a jobbközép szavazókhoz: ha nem akarják, hogy a baloldal győzzön, ne aprózzák el szavazataikat és a PdL-Északi Liga koalíciójára voksoljanak. A csúszópénzt kezdetben "szükséges rossznak" nevező Berlusconi később pontosította kijelentéseit, azt hangoztatva, hogy "a korrupciót büntetni kell".

A jobbközép szavazókat többek között a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) csábítja el. A Cunami-tour, a Grillo vezette országjáró kampány minden nap más olasz városban vonz nagy tömegeket.

A választási hadjárat február 22-én ér véget. Televíziós párbaj helyett Berlusconi, Monti és Bersani egymás után, de külön tartott sajtótájékoztatóval zárja kampányát.

Grillo a római Lateráni Szent Janos bazilika előtti téren tart kampányzáró gyűlést, amelyre milliós tömeget várnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).