Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 24. 15:53, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Ombudsman: a családtámogatásokat visszamenőlegesen is ki kellene fizetni!

Ombudsman: a családtámogatásokat visszamenőlegesen is ki kellene fizetni!

Az alapjogi biztos szerint módosítani kell a családok támogatásáról szóló törvényt annak érdekében, hogy az ellátást visszamenőlegesen is megkaphassák azok, akik a gyerekek gondozását a családi jogállást rendező eljárások idején

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön, az MTI-nek küldött közleményében azt írták, Szabó Máté ombudsman a jogszabály módosítását kérte az emberi erőforrások miniszterétől.
A biztos azt követően fordult a miniszterhez, hogy egy nehéz anyagi körülmények között élő, négy kiskorú gyermeket nevelő panaszos beadvánnyal fordult hozzá, melyben az utólagos kifizetés hatósági elutasítását sérelmezte.
Szabó Máté szerint módosítani kell a törvényt, hiszen a gyermek családi jogállását rendező eljárás során kijelölt nevelőszülő, gyám, illetve az a személy, akinél a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezik, az eljárás időtartama és esetleges elhúzódása alatt is gondoskodik a gyermekről, és ez pénzébe kerül.
Emlékeztetett a miniszter szavaira is, amelyek szerint a szabályozás egyik alapelve, hogy a családtámogatás azt a személyt illeti meg, aki a gyermekről ténylegesen gondoskodik. A "tényleges gondoskodás" megfogalmazás mögött nem kizárólag a szülői felügyeleti jog gyakorlására jogosult személyt kell érteni, hanem azt, aki a gyermek gondozásáról és neveléséről nap, mint nap gondoskodik - szögezte le.
Szabó Máté szerint nem egyeztethető össze a jogállamiság elvével, hogy míg a törvény rendelkezik a jogalap nélkül igénybe vett ellátás visszafizetéséről, addig a gyermekekről saját háztartásában ténylegesen gondoskodó – és a gyámhatósági eljárás során később kijelölt - gyámnak utólag nem folyósítják az őt a gyermekek jogán megillető ellátást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár