Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2016. Június 21. 11:23, kedd | Helyi

Önkéntes családokat toboroz megyénkben a világ legnagyobb diákcsere-szervezete

Önkéntes családokat toboroz megyénkben a világ legnagyobb diákcsere-szervezete

Augusztustól török, hongkongi, thai és venezuelai cserediákokat fogadhatnak a megyei családok.

A 2016/17-es tanévre augusztusban hazánkba érkező –török, hongkongi, thai és venezuelai– cserediákok befogadására toboroz önkéntes családokat Győr-Moson-Sopron megyében a legnagyobb nemzetközi diákcsere-szervezet, az American Field Service (AFS). A Nemzetközi Vöröskereszt után a világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként számon tartott AFS július végéig választja ki azokat a megyei családokat, amelyek egy teljes tanévre fogadhatnak egy cserediákot.

3 kontinensről jöttek cserediákok megyénkbe ebben a tanévben

A 2015/16-os tanévben belga, német, hongkongi, olasz, orosz, török, venezuelai és argentin cserediákok élnek Győr-Moson-Sopron megyében. Ők a világ legnagyobb és legrégebbi nemzetközi diákcsere-szervezete, az American Field Service (AFS) szervezésében jöttek hazánkba tanulni és megismerkedni a kultúránkkal. Győr-Moson-Sopron megyében jelenleg 15 fogadócsalád és számos önkéntes segíti a nemzetközi diákcsere-szervezet tevékenységét, az AFS azonban további családok jelentkezését várja a nyár végén érkező cserediákok befogadására.

A soproni védőnőnek négy földrészen vannak fogadott gyermekei

A családjával Sopronban élő Gregus Gabriella tíz éve fogad külföldi cserediákokat az AFS-en keresztül. Gabrielláék otthonában így élt már ecuadori, ausztrál, thai, hongkongi, török, olasz, amerikai, német és svájci cserediák is. Mint a védőnőként dolgozó Gabriella elmondta, a legkülönfélébb kultúrájú diákokkal való együttélésnek köszönhetően családja az egész életüket meghatározó tapasztalatokkal gazdagodott. Gabriella gyermekei gyakorlatilag a cserediákok mellett nőttek fel, így már 10-12 éves korukban folyékonyan kommunikáltak angolul az eleinte magyarul nem beszélő külföldiekkel. Ráadásul ők is kedvet kaptak ahhoz, hogy cserediákként megismerkedjenek egy idegen országgal, megtanuljanak beilleszkedni teljesen más emberek közé is, s életre szóló kapcsolatokat alakítsanak ki a világ legkülönbözőbb tájairól származó cserediákokkal. Manapság pedig már Gabriella gyermekei is önkéntesként tevékenykednek az AFS-nél.

Gabriella szerint gyermekei az elmúlt tíz évnek köszönhetően sokkal nyitottabbá és érdeklődőbbé váltak az akár más földrészről érkező és gyakran nagyon eltérő kultúrájú emberek iránt, ami annak is köszönhető, hogy mindegyik cserediáktól tanultak valami újat. Volt olyan külföldi diák, aki sminkelni tanította a lányát, volt, akitől gitározni tanult meg, vagy éppen különleges ételek elkészítését sajátította el a 15 éves lány. Az élményeknek köszönhetően Gabriella és családja a mai napig jó kapcsolatot ápol valamennyi korábbi cserediákkal, s mint mondja, az a legjobb érzés a számára, ha fogadott gyermekei meglátogatják őt. Így történt 2013-ban is, amikor nyáron ausztrál, olasz és amerikai gyermekei tértek vissza Sopronba néhány hétre. Gabrielláék számára éppen ezért már nem kérdés, hogy idén augusztusban is fogadnak egy cserediákot, ezúttal egy Thaiföldről érkező kislányt.

„A cserediákok jó hírünket viszik akár más földrészekre is”

A szintén Sopronban élő Bodáné Csete Krisztina és családja sem először fogadott tavaly augusztusban külföldi diákot: a család otthonában megfordult már argentin, amerikai, német és mexikói cserediák is. Az ő fogadásukkal járó előnyök közül Krisztina lánya és fia egyaránt azt emelte ki elsőként, hogy sokkal toleránsabbak, nyitottabbak és alkalmazkodóbbak lettek annak köszönhetően, hogy az elmúlt öt évben újra és újra megtapasztalták az együttélést egy elsőre idegen, más szokásokkal rendelkező és akár teljesen eltérő kultúrájú emberrel. Az új kultúrák megismerése mellett azonban természetesen a nyelvtanulásra is lehetőséget kínált számukra ez az időszak, s nemcsak angolul, hanem az amerikai kontinensről érkező spanyol anyanyelvű diákoknak köszönhetően spanyolul is megtanultak a gyerekek, ráadásul Krisztina is – aki 5 éve tanul spanyolul – tökéletesíthette nyelvtudását.

A cserediákok fogadásával kapcsolatban Krisztina lányának legkedvesebb élménye hétköznapi szokásokhoz kapcsolódik. Ilyen volt például, amikor amerikai cserediákjukkal esténként leült beszélgetni a konyhában, s közben megettek egy-egy doboz fagyit, vagy amikor megismerték és közösen megünnepelték a cserediákok hazájának nemzeti ünnepeit.

Krisztina a fogadott gyermekek szüleivel is tartja a kapcsolatot, s mint mondja, nagyon jó érzés a számára, amikor egy másik édesanya háláját fejezi ki neki azért, hogy befogadta a gyermekét és szeretettel gondoskodott róla. Krisztina állítja, hogy a világ másik feléről érkező cserediákok a magyar vendégszeretet jó hírét is magukkal viszik. Egyértelmű, hogy Gabrielláékhoz hasonlóan Krisztináék sem tudnak már cserediákok nélkül élni, így júliusban – miután a mexikói fogadott gyermekük hazatér – egy paraguay-i diák érkezik hozzájuk fél évre.

Hogyan lehet jelentkezni önkéntes fogadó családnak?

Azok a családok, amelyek külföldi diákot fogadnának, az AFS budapesti irodájához vagy megyei önkénteseihez fordulhatnak felvilágosításért, illetve a www.afs.hu oldalon szerezhetnek információkat. Az önkéntes családok számára az AFS támogatást nyújt, amely a diák utazási költségeit, iskolai étkezését, betegség- és balesetbiztosítását, gyógyszereit fedezi. „A cserediákok fogadásának nincsenek szigorú követelményei, fontos azonban, hogy egy család azért döntsön egy külföldi diák befogadása mellett, mert kíváncsi egy más országból, egy másik kultúrából érkező emberre” - hangsúlyozza Bangáné Jarecsni Rita, az AFS Magyarország nemzeti igazgatója.

A világ második legnagyobb önkéntes szervezete

A Nemzetközi Vöröskereszt után a világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként számon tartott AFS 1990 óta működik Magyarországon, világszerte azonban tavaly ünnepelte alapításának 100. évfordulóját. A világszervezet 80 országban mintegy 40 ezer – hazánkban négyszáz – önkéntes munkáját koordinálja, s eddig több mint kétezer magyar diák csereévét, és nagyjából ugyanennyi külföldi diák magyarországi tartózkodását szervezte meg. Az AFS révén több mint 80 ország 13 ezer diákja vesz részt minden évben 3-11 hónapos külföldi tanulmányúton, s eddig világszerte több mint 400 ezer középiskolás és fiatal felnőtt tanulhatott külföldön, ahol önkéntes befogadó családoknál éltek és helyi iskolákban tanultak.

További információ:

Németh Sándor Szíjj Miklós
+36 30 359 9084 +36 30 932 9835

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 09:14, csütörtök | Helyi

Vastapssal búcsúztatták a hívek Benkovich Ferenc atyát

Nem elköszönni, hanem megköszönni – ezzel a lelkülettel gyűlt össze a hatalmas tömeg a győri Szentlélek templomban, hogy utolsó miséjén hálát adjanak a plébánosért, akit kényszernyugdíjazott a püspöke.

2024. Augusztus 01. 08:10, csütörtök | Helyi

Felpöröghet az albérletpiac Győrben is

Az egyetemi ponthatárok kihirdetésével magasabb fordulatszámra kapcsolhat az albérletpiac.

2024. Augusztus 01. 07:13, csütörtök | Helyi

Nagyon megbüntette a hatóság a hulladékégetőt

A legutóbbi tűz miatt tett bejelentést a városrész önkormányzati képviselője a kormányhivatalnál, a hatóság döntését pedig nyilvánosságra hozta.

2024. Július 31. 09:15, szerda | Helyi

Elhunyt Dunaszentpál polgármestere

Váratlan és fiatalon elhunyt Csontos Attila dunaszentpáli polgármester.