Városlista
2024. szeptember 7, szombat - Regina

Hírek

2010. November 15. 08:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Önkormányzati büdzsé 2011: 220 millió mínusz az szja-ból Győrben

Önkormányzati büdzsé 2011: 220 millió mínusz az szja-ból Győrben

Az idei 1164 milliárd forint helyett jövőre 30 milliárd forinttal kevesebb állami forrásra számíthatnak a helyhatóságok, és 9 milliárddal kevesebbet kapnak a személyi jövedelemadó-bevételből. Ez az önkormányzatok költségvetési pozíc

Az önkormányzatok költségvetési támogatása tavaly is körülbelül hat százalékkal csökkent, így az államtól származó bevételek szűkülése két év alatt már megközelíti a tíz, a pénzromlással együtt pedig a 17-18 százalékot.

"Nagyjából ugyanott leszünk ahol voltunk, ahogy elsőre láttam!" A szigetközi Halászi polgármestere szerint évek óta az eredményes pályázataiknak köszönhetik, hogy működőképesek tudnak maradni. Majtényi Tamás szerint nem a jövő évi büdzsé lesz kevés, hanem a szocialisták idei, az önkormányzati szektorból kivett, 130 milliárd forintos elvonása volt a magas.

Majthényi Tamás polgármester, Halászi, Fidesz-KDNP: "Mindenki megérti viszont a jelen helyzetben, hogy pénz nincs, hogyha szigorítások nincsenek, illetve pénzt nem vesznek el tőlünk, szerintem az az önkormányzat, aki jól gazdálkodik, illetve nincs jelentős hitele, az a következő évet ilyen sarokszámokkal át tudja vészelni."

A 13 milliárdos költségvetésű Mosonmagyaróvár már idén is 900 millió forintos hiánnyal indította az évet. Az egykori vármegye tartja fenn a kistérség minden iskoláját és óvodáját, így a helyi iparűzési adóbevétel jelentős része nem fejlesztésre, üzemeltetésre megy el.

Nagy István polgármester, Mosonmagyaróvár, Fidesz-KDNP: "Sajnos nem tartunk ott, és nem tud ott tartani az ország, hogy akár az iskoláinknak, akár a bölcsődéinknek és óvodáinknak a működési szükségletét száz százalékosan fedezze. Ennek a különbözetnek az előteremtése teszi próbára Mosonmagyaróvár gazdasági erejét."

"Mintegy 220 millió forinttal kevesebb marad!" Győr alpolgármestere arról beszél, hogy a személyi jövedelemadóból is kevesebb pénzt kap vissza 2011-ben a város, mint 2010-ben. Az idei, közel 136 helyett ugyanis jövőre csupán 126 milliárdos szja-bevétellel számol az állam, Győr pedig ebből kétmilliárd forintot meghaladó összegre, de 226 millió forinttal kevesebb bevételre számíthat.

Simon Róbert Balázs alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "Mindenképpen takarékos gazdálkodásra kell törekednünk, még takarékosabbra és fegyelmezettebbre, mint ebben az esztendőben, illetve korábban. Egyébként adóemelésre, gondolok itt építményadó. iparűzési adó, és egyéb adóemelésekre a város nem készül."

A Parlament Önkormányzati Bizottságának elnöke elmondta: a kötelező önkormányzati feladatok - ilyen egyebek mellett az alapfokú oktatás, az iskolai étkeztetés vagy az időskorúak ellátása - ellátásához kapcsolódó normatív támogatások összege többnyire változatlan marad.

Kovács Zoltán elnök, Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottság, Fidesz-KDNP: "A kistelepülések javára folyik egyfajta kiegyenlítődés sok esetben. Hát, nagy normatíva emelésnek nem lehetünk szemtanúi ennél a költségvetésnél, és nyilván hiányozni fognak belőle azok a százmilliárdok, amelyeket 2006 óta elvettek a szocialisták az önkormányzatoktól."

Kovács Zoltán szerint eredmény, hogy marad a mostani 2,4 milliárdos keret a gyermekszegénység elleni fellépésre, és az esélyegyenlőséget segítő programokra százmillióval biztosítanak többet, ami 3,7 milliárdot jelent. A kormány az elmaradott térségek felzárkóztatására 2011-ben 4,8 milliárd forintot fordítana.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 09:12, szombat | Helyi

Ingyenes workshop szülőknek: újraéleszteni is megtanítják őket

Allergiás reakció, újraélesztés, Heimlich-fogás – ezek azok a dolgok, amelyekről sokan hallottunk már, de a gyakorlatban nem biztos, hogy tudnánk is alkalmazni.

2024. Szeptember 07. 08:14, szombat | Helyi

Kétszáz kiállító az idei Gazdanapokon

Közel 200 kiállítóval várják szombatig a látogatókat a 37. Bábolnai Gazdanapokon.

2024. Szeptember 07. 07:11, szombat | Helyi

Őszi nyitvatartás a pannonhalmi főapátságban

A turistafőszezon lezárultával a pannonhalmi főapátság nyitvatartása is őszi üzemmódra állt át, amely lényegében a tavaszinak felel meg. A legfontosabb, hogy hétfőn ne akarjuk látogatni a monostort!

2024. Szeptember 06. 09:13, péntek | Helyi

Katonás rend a női kéziseknél (VIDEÓ)

A 2024/25-ös évadnak hat új igazolással a soraiban nekivágó Győri Audi ETO KC csapata a hagyományoknak megfelelően csapatépítő programon vett részt.