Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Február 09. 12:30, csütörtök | Helyi
Forrás: gyor.hu

Online is regisztrálhatnak a vállalkozások

Online is regisztrálhatnak a vállalkozások

Január 1-jével törvény teszi kötelezővé a gazdálkodó szervezetek kamarai regisztrációját, amelyet az érintettek online regisztrációs felületen is el tudnak végezni.

Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását.

Ennek egyik lényeges eleme, hogy 2012. január 1-től a gazdálkodó szervezetek kötelesek kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni, a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5.000,- Ft kamarai hozzájárulást fizetni, a Kamara pedig köteles részükre a törvényben meghatározott szolgáltatásokat (tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés) térítésmentesen nyújtani.

A törvénymódosítás nem érinti az agráriumot, vagyis a fő tevékenységként mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozásokra, a mezőgazdasági termelőkre és az agrárkamarákra nem terjed ki a hatálya. Lényeges továbbá, hogy a kamarai tagság továbbra is önkéntes marad, így a regisztrált vállalkozások nyilvántartásba vételükkel nem válnak kamarai taggá.

A törvény hatálybalépését követően létrejövő egyéni és társas vállalkozások a bejegyzésüket követő 5 munkanapon belül, a már működő vállalkozások pedig a hatálybalépést követő 60 napon belül, legkésőbb 2012. március 1-ig kötelesek a székhely szerinti területi kereskedelmi és iparkamaránál a nyilvántartásba vételüket kezdeményezni.

Megyénkben eddig több mint ezer vállalkozás kezdeményezte a kötelező kamarai regisztrációt. A regisztráció akkor érvényes, ha az ötezer forintos díjat is befizették a megfelelő számlára. Győr-Moson-Sopron megyében húsz és harmincezer között van azoknak a vállalkozásoknak, egyéni vállalkozóknak a száma, amelyeket a törvény 2012. január 1-től erre kötelez.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felhívja az érintettek figyelmét, hogy vegyék igénybe az online regisztrálás lehetőségét, és a banki utalást, hogy a torlódás elkerülhető legyen. Az online regisztrációs felület és az erről szóló részletes tájékoztató elérhető a www.gymskik.hu oldalon. A folyamat megkönnyítése érdekében a kamarában számítógépes termet is berendeztek az önállóan regisztrálók számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.