Városlista
2022. május 17, kedd - Paszkál

Hírek

2020. November 24. 18:51, kedd | PR
Forrás: (x)

Online számlázás: mire érdemes odafigyelni?

Online számlázás: mire érdemes odafigyelni?

2021. január 1-jétől minden hazai és külföldi magánszemély, illetve vállalkozás számára kiállított számláról adatot kell szolgáltatni a NAV-nak.

Hogyan érinti mindez a vállalkozásokat és milyen módon lehet csökkenteni az adminisztrációs terheket?Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Mi az számlaadat-szolgáltatási kötelezettség és hogyan teljesíthető?

2018 júliusa óta ismerjük az online adatszolgáltatási kötelezettség fogalmát, azonban jó ideig csak azokat a vállalkozásokat érintette közvetlenül, akik 100 000 Ft áthárított áfatartalmú számlát állítottak ki belföldi adóalany számára.

2020 júliusában aztán kiterjesztették azon számlák körét, amelyekről információt kell nyújtani a NAV-nak, így nyár óta jelenteni kell minden belföldi adóalany részére kiállított számla adatait függetlenül annak áfatartalmától vagy összegétől.

Az adatszolgáltatást a kiállítást követő 4 naptári napon belül szükséges megtenni, ha az áthárított áfa összege nem éri el az 500 000 Ft-ot. Amennyiben meghaladja azt, akkor a számla elkészítését követő napig kell rögzíteni. Ez vonatkozik az adatszolgáltatásban érintett számlákhoz kapcsolódó módosító és sztornó számlák beküldésére is.

A számlaadat-szolgáltatást a NAV Online számla rendszerében lehet teljesíteni, akár a kézi számlák manuális feltöltésével, akár számlázó programon keresztül automatizáltan.

Az adatszolgáltatás elmulasztása, késedelmes vagy hibás beküldése miatt az adóhatóság mulasztási bírságot szabhat ki, amely egyéni vállalkozó esetében akár 200 000 Ft, nem természetes személy esetén 500 000 Ft is lehet számlánként.

Hogyan felelhet meg egy vállalkozás legkönnyebben a szigorú adatszolgáltatási követelményeknek?

A válasz egyszerű: egy jó online számlázó programmal. Az olyan számlázó rendszerek, mint például a Billingo, rengeteg adminisztrációs terhet tudnak levenni a vállalkozások válláról. A felszabaduló időt és energiát pedig üzleti célokra fordíthatják.

A Billingo online számlázó például:

• megfelel a hatályos jogszabályoknak,

• egyszerűen és biztonságosan integrálható,

• könnyen és gyorsan állít ki akár hagyományos, papír alapú, akár elektronikus számlákat,

• minden rendszeren (Linux, Microsoft, iOS, Android) használható,

• interneten keresztül bárhol, bármikor elérhető,

• alkalmas jól áttekinthető statisztikák készítésére,

• számtalan hasznos funkcióval - pl. közvetlen könyvelői hozzáférés, webáruház összekötés, céglogó használata a számlákon, számlaismétlés funkció stb. - még a megnövekedett számlázás mellett is időt spórol a vállalkozásoknak.

Egy jó online számlázó rendszert használva, az adatszolgáltatási kötelezettség automatizálásával, a számlák kiállításuk után azonnal bekerülnek a NAV rendszerébe. Ezzel rengeteg papírmunka megspórolható és nem kell amiatt sem aggódni, hogy a hiányosan vagy késedelmesen beküldött számlák miatt mulasztási bírságot jó ki a NAV.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 13. 08:49, péntek | PR

Kicsik és nagyok figyelem, kezdődhet az alkotás!

Mi az a játék, ami látszólag soha nem megy ki a divatból? Ami újra és újra megújul? Ami kicsiket és nagyokat egyaránt képes az asztalhoz vagy a szőnyegre ültetni?

2022. Május 12. 15:04, csütörtök | PR

Hogyan használjuk megfelelően a légkondit a kocsiban?

Amikor nyáron egymást követik a forró napok, úgy kap egyre nagyobb figyelmet autónkban a légkondicionáló.

2022. Május 10. 17:54, kedd | PR

Az ügyvédi hivatás és annak buktatói ügyfélszemmel

Napjainkban hatalmas számban (több, mint 12 ezren) praktizálnak ügyvédként hazánkban, és akkor még nem is beszéltünk az ügyvédjelöltekről.

2022. Május 03. 12:38, kedd | PR

Kórházat újít a Jánosik Kft.

Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) felújítását végezheti Miskolcon, csaknem 2 milliárd forintnyi értékben a Jánosik és Társai Kft.