Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2024. Május 24. 08:02, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Orbán Balázs: Magyarország nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni

Orbán Balázs: Magyarország nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni

Orbán Balázs reméli, új könyvének köszönhetően kiderül, hogy a jelenlegi nehéz helyzet, a háború és a \"háborús készülődés\" ellenére Magyarország \"nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni\".

A miniszterelnök politikai igazgatójának Huszárvágás - A konnektivitás magyar stratégiája című könyvét csütörtök este Miskolcon, a Mathias Corvinus Collegium helyi képzési központjában mutatták be.

Orbán Balázs a könyvbemutatón arról beszélt, hogy sokat lehet tanulni a jövő magyar politikájáról a múlt nagy politikusaitól, és kell valami "matéria", ami leírja azt, mit, miért csinál a kormány. Ezért úgy döntött, amíg részese a politikának, minden ciklusban ír egy könyvet.

A Huszárvágás cím a huszárok speciális harci modorára utal, amely egy "váratlan, bravúros, a csata állásán fordító, meglepő mozdulatsor" - jegyezte meg. Elmondta, könyve társadalomtudományi és geopolitikai szakkönyv, melyben arról szeretett volna írni, hogy a konnektivitás "izgalmas megközelítés és jó lehetőség" arra, hogy bemutassa a világnak a magyar stratégiát.

Orbán Balázs szerint a Huszárvágás megközelítése az, hogy az "unipoláris, neoliberális ideológián alapuló világrend" véget ért és senki nem tudja, mi lesz helyette. A kormány megítélése szerint "szuverenista világrend" érkezik, így azon országok tudnak sikeresek lenni, melyek szuverén politikát folytatnak - mondta.

Megjegyezte, ezáltal az adott térségben ezek az országok szervező erővé, gazdasági, politikai, kulturális és egyéb erőközponttá tudnak válni, Magyarországnak pedig van terve és stratégiája arra, hogy ebben az új világrendben hogyan tud térségének "kulcsállamává" válni - tette hozzá.

Ennek eredményeképpen többek között magyar munkahelyek keletkeznek, emelkedik az általános bérszínvonal és infrastrukturális értelemben fejlődik az ország - emelte ki. Orbán Balázs hangsúlyozta, Magyarország kulcsállami szerepére a legnagyobb veszélyt a háború jelenti, így a térségben lévő béke elérése és a stabilitás biztosítása nagyon fontos ezen cél elérésében. Emellett az is fontos előfeltétel, hogy a kormány "szuverén, nemzeti érdek alapú külpolitikát" tudjon folytatni - jegyezte meg.

Kijelentette, az egyik legnehezebb kérdés az, hogy egy olyan méretű ország, mint Magyarország hogyan viszonyuljon a világ átrendeződéséhez, melyre szerinte nem identitáskérdésként kell gondolni, hiszen - mint mondta - ha az ország beáll valamelyik oldal mögé, az a szuverenitás elvesztését jelenti.

Elmondta, könyvében azt javasolja, hogy a világ átrendeződését adottságként kell kezelni és egy szuverenitásbővítési lehetőségként kell felfogni. Vannak olyan erőközpontok, melyek felemelkednek - ezekből is profitálnia kell Magyarországnak, mert akkor meg tudja sokszorozni az ország számára rendelkezésre álló erőforrásokat - tette hozzá.

Orbán Balázs a könyvében olvasható blokkosodásról is beszélt. Elmondta, hogy minden, amit napi szinten olvasunk a világpolitikai fejleményekről, azok ezen blokkosodási stratégia mentén érthetők meg. A Nyugat azért reagált máshogy a 2022-es orosz agresszióra, mint a 2014-esre, mert akkor még nem volt blokkosodási stratégia - mondta.

Kifejtette, a jelenlegi konfliktust a Nyugat egy lehetőségnek látta, hogy "levágja a nyugati szövetségeseket Oroszországról", összeszorítsa a "blokkországokat", megerősítse a szövetséget és felkészítse a szövetségi rendszert egy jövőbeni konfrontációra a "Nyugaton kívüli szereplőkkel".

Orbán Balázs a június 9-i választásokról is beszélt, mellyel kapcsolatban azt mondta, az "a békepárti politikát folytató magyar kormány mögötti kiállás és azt a politikát megerősítő szavazás".

A könyvbemutatón a könyvről Orbán Balázzsal Tóth-Szántai József, a Pont Mi Lokálpatrióták Egyesület polgármesterjelöltje beszélgetett.

Címkék: Orbán Balázs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 23. 09:23, vasárnap | Belföld

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez

2024. Június 23. 09:21, vasárnap | Belföld

Meteorológia: megdőlt az országos melegrekord szombaton

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.

2024. Június 23. 09:16, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 22. 09:47, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

A német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja