Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Július 11. 07:55, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Orbán Viktor: "Az Audi támogatásával a kormány a győri embereket segíti!"

Orbán Viktor:

Többek kérésének teszünk eleget azzal, amikor közreadjuk Orbán Viktor miniszterelnök beszédének teljes szövegét.

Többek kérésének teszünk eleget azzal, amikor közreadjuk Orbán Viktor miniszterelnök beszédének teljes szövegét, amely Győrben, az Audi új gyárának alapkőletételénél hangzott el 2011. július 7-én.

Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az Audi AG tiszteletreméltó elnöke! A magyar gyár vezetője! Tisztelt Polgármester Úr! Nagykövet Asszony!

A magyar kormány képviselőinek nevében nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket. Amikor egy magamfajta ember eljön Győrbe, és meglátogatja az Önök gyártelepét, akkor az első gondolata, ellenállhatatlanul előtörő gondolata valahogy úgy hangzik, hogy azt szeretnénk, ha egész Magyarország így nézne ki. Az Audi olyan, amilyennek látni szeretnénk Magyarországot: világos, hogy van jövője, duzzad az erőtől, modern, termelő, és sok-sok ezer magyar embernek ad munkát. Amikor az Audival több mint egy évtizeddel ezelőtt először folytathattam személyesen stratégiai tárgyalásokat, már akkor ott motoszkált a fejemben az a gondolat, amit a legvilágosabban csak most, tizenegy év elteltével tudok megfogalmazni, s úgy hangzik, hogy egy országnak nem csupán arra van szüksége, hogy szövetségeket kössön más államokkal, hanem a modern világ, a modern európai világ úgy alakul, hogy szövetségeket kell kötni nagy világkonszernekkel is. Ezeket okosan és biztos kézzel kell kiválasztani, hosszú távú tervekről kell velük tárgyalni, hosszú távú tervekről kell megegyezni, és ezen keresztül hosszú távra kell garantálni lehetőleg minél több magyar ember munkahelyét.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Amikor itt járhattam tizenegy évvel ezelőtt, akkor egy munkásgyűlésen vehettem részt, ahol világosan elmondtam, hogy a magyar kormány támogatja az Audit a magyarországi beruházásaiban, mert hosszú távra keres partnert, de szeretnénk, ha minden győri ember, különösen az itt dolgozók éreznék, hogy valójában és elsősorban őket támogatjuk, mert azáltal, hogy az Audi Magyarországon sikeres, sok-sok ezer új munkahelyet hoz létre. Ma valahol a nyolcezernél tartunk. Ha az Audi nem lenne itt Magyarországon, legalább nyolcezerrel kevesebb családnak lenne Magyarországon biztos, tervezhető megélhetése és kenyere az asztalon. Aztán az is eszembe jutott, amikor Stadler elnök úr mondotta volt, ezt az autót fogjuk mi itt gyártani, hogy Magyarország milyen hosszú utat tett meg. Én emlékszem, hogy valamikor 1970-ben vagy 1971-ben milyen boldogok voltunk, amikor az első zöld színű Trabantunkat megvásároltuk, és a családnak az első saját autója megszületett. Ahhoz képest, úgy látom, hogy Magyarország - ahogyan Stadler elnök úr is említette - nagyon erős történelmi viharokat túlélve, de mégiscsak óriásit fejlődött. Ez az autó itt Magyarország fejlődését, élni akarását, szívósságát és erejét világosan mutatja.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Van még egy-két rejtett dimenziója is az Audi és a magyar kormány együttműködésének. Ebből egyet szeretnék itt most fölfedni. Magyarország most fejezte be az Európai Unió elnökségével járó munkáját. Az Audi ebben a munkában nagyon sokat segített. Többfajta értelemben is. Az itt ülők nyilván nem tudják, de az Audi kettőszáz autót adott kölcsön a magyar kormánynak, hogy az európai uniós elnökséggel járó logisztikai feladatokat sikeresen meg tudjuk oldani. Szeretném a magyar Audi főnökének kifejezni az elismerésemet és a köszönetemet, amiért együttműködtek velünk a sikeres magyar elnökségben.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Mint említettem, másodszor vagyok az Önök gyárában, és fölfogásom szerint a második találkozó mindig fontosabb, mint az első. Az első találkozó alkalmával is történhetnek dolgok, szoktak is, de a második azért fontos, mert az azt jelenti, hogy van folytatása egy kapcsolatnak. Ez a második látogatás, különösen hogy egy alapkőletétellel párosul, annak a bizonyítéka, hogy Magyarország és az Audi első randevújának hosszú-hosszú éveken keresztül lesz még folytatása. Természetesen fontos az is, amit az Audi mostani beruházása itt és most a magyar életben, Magyarország életében jelent. Hiszen azért gyűltünk most össze, hogy egy legalább 1800 embernek munkát adó új üzem alapkövét tegyük le. Ebben az üzemcsarnokban, amely a kő fölé épül hamarosan, több mint 1800 munkahely jön létre - 1800 magyar családnak biztosítva újra megélhetést.

Amióta Magyarország mintegy egy évvel ezelőtt elhatározta, hogy saját hajánál fogva kihúzza magát a bajból, amelybe sodorta saját magát, illetve sodorták a vezetői, amióta a magyarok eldöntötték, hogy ki fognak mászni ebből a gödörből, és vissza fognak kapaszkodni az európai emberek XXI. század elején elvárható életszínvonalának szintjére, azóta, hogy ezt a döntést meghoztuk, számunkra minden egyes siker rendkívüli jelentőségű. Ugyanis nem önmagában egy siker, hanem egy újabb kapaszkodó, amelybe kapaszkodva az ember följebb tudja magát húzni, és ki tud keveredni a nehéz helyzetből. Minden egyes kapaszkodó azt jelenti, hogy gyorsabban és magasabbra tudjuk felhúzni magunkat, azt jelenti, hogy egyre messzebbre látunk, és azt jelenti, hogy egyre jobban hiszünk abban, hogy képesek leszünk arra, hogy minden, még előttünk tornyosuló akadályt a következő években legyőzzünk.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Elnök Úr!

Minden kapaszkodó és minden alapkő, minden új kezdeményezés a cselekvés sikere. Sem Magyarország, sem az Európai Unió nem fog megújulni szavakból, nekünk cselekvésre van szükségünk: tudatos, jól irányított és értékteremtő cselekvésre, amihez az kell, hogy a megfelelő emberek legyenek a megfelelő helyen.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Egy alapkőletétel mindig azt jelzi, hogy egy elhatározás testet öltött, hogy sok jó gondolat, ambíció és terv összeállt egy nagy közös vállalkozássá, elfogytak a kérdőjelek, és megkezdődik a válaszok időszaka, vagyis az építkezés.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Sok mindent bele lehet látni egy ilyen épülő gyárba. Nyilván akik itt vannak, mérnökök vagy szakmunkások elsősorban egy csarnokot látnak, belelátják a gépsorokat, látják a beérkező alkatrészeket, és nyilván belelátják a kigördülő autókat is. Én azonban a hamarosan itt dolgozó több mint 1800 magyar embert látom legszívesebben magam előtt. Velük együtt lassan a tízezret is meg fogja haladni az itt dolgozó emberek száma; ez pedig már egy város, egy városrésznyi ember. Ugyanennyi, tízezernyi egyéni, családi történet. Ezek mind a remény történetei: a tanulás, a kitartás, a szorgalom és a tapasztalatszerzés történetei. Emberek történetei, akik dolgozni akarnak és tesznek is azért, hogy a lehető legmagasabb szinten dolgozhassanak, kereshessenek és a legjobb módon tarthassák el a családjukat.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Egy politikus számára nincs megtisztelőbb feladat, mint hogy ezeket a reményeket segítsen életben tartani, hogy a jövőt firtató kérdéseire az embereknek ne barokkos, elvont, közgazdasági tartalmú mondatokban válaszoljon, hanem egyszerű, érthető, világos és csattanós választ adjon. A csattanó és az érthető válasz pedig a munkahely; az, ami itt készül; nem segély, nem hitel, hanem munkahely.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Szeretném Önöket arra is emlékeztetni, hogy az Audi és a magyar kormány szövetségének eredményeképpen nemcsak autók készülnek az Audi gyárában, hanem - ha szabad így fogalmaznom - szakmunkások is. A világ legjobban képzett szakmunkásai közé tartozó fiatal emberek is, hiszen az Audival kötött megállapodásunk értelmében az Audi részt vesz a szakmunkásképzésben, és azt tudom mondani Önöknek, hogy meghaladta az Audi segítségével kiképzett fiatal szakmunkásaink száma az ezer főt. Ezer olyan emberről beszélünk, akik a legmodernebb oktatást kapták, biztosak lehetnek abban, hogy lesz munkájuk, bátran köthetnek házasságot, bátran vállalhatnak gyermeket, bátran vállalhatják, hogy lakást építenek a maguk számára, mert az Audi segítségével megszerzett képzettségük a garancia arra, hogy ezeket a célokat, ezeket a terveket meg tudják valósítani. A mai világban ezt rendkívüli mértékben meg kell becsülnünk, ez óriási érték. Szeretném Önöket emlékeztetni arra, hogy még az előző kormányom időszakában az Audival kötött megállapodás eredményeképpen létrejött itt, Győrben a győri egyetem is.A győri egyetem megszületésében kulcsszerepet játszott az Audi. Az Audi világossá tette, hogy nemcsak egy gyárat akarunk, hanem akarunk még majd másodikat meg harmadikat is, és azt akarjuk, hogy egy ipari fejlesztési központot hozzanak ide, ahol ne csak autókat gyártanak, hanem fejlesztés is történjen. Itt, az Audinál legalább száz mérnök dolgozik fejlesztőmérnökként. Ha azt akarjuk, hogy mindez itt, Győrben megvalósuljon, ahhoz nekünk magát a várost is fejlesztenünk kell. Egy gyártelep - legyen bármilyen modern - ki van szakítva a valóságos életből, egy sziget, amely nincs színvonalában azonos, külső környezetével napi kapcsolatban, nem tud vonzerőt jelenteni egy olyan világkonszern számára, mint amilyen az Audi. Ezért mi, amikor az Audival szerződést kötünk, amikor új üzemet építünk, akkor Győr város fejlődéséről is szerződést kötünk. Nekünk itt egy olyan várost kell fölépíteni, amely Európa egyik legmodernebb és legvonzóbb városa, ahova az Audi világkonszern különböző más városaiból örömmel jönnek, ha éppen itt kell dolgozni, és akiket itt képeztek szívesen fogadnak az Audi gyárainak bármely vezető beosztásában. Ezért szeretném Önöket biztosítani arról, hogy a győri egyetem továbbra is Magyarország egyik leggyorsaban fejlődő egyeteme lesz, és reményeink szerint belehelyezkedik abba a fejlesztési koncepcióba, amelyet a város polgármesterével, az Audi vezetőivel és a magyar kormány fejlesztésért felelős szakembereivel közösen alkotunk meg a város következő tíz-tizenöt éve számára.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Természetesen én elfogult vagyok. Ezt talán elnézik nekem. Talán érthető, ha én azt gondolom, Magyarország a világ legszebb országa, és talán az is érthető, ha én azt gondolom, hogy a magyar emberek a legtehetségesebbek a világon. Sőt, még azt is merészelem gondolni, hogyha megfelelő körülmények közé helyezik őket, akkor a világon talán a legjobb teljesítményre is képesek. Ez egy elfogult politikusnak a szava. Az a tény, hogy az Audi világkonszern itt építi föl azt a gyárát, amellyel a negyedik olyan Audi-gyártelep jön létre, amely teljes autót képes gyártani az első mozdulattól az utolsóig egy helyütt végezve a munkát, ezt a magyar emberekről mondott ítéletet - amelyet a magyar embrek „beruházás" néven fejeznek ki - olyan emberek mondták ki, akik nem magamfajta elfogult magyar politikusok, hanem kőkemény, hideg, racionális nemzetközi üzletemberek: osztanak, szoroznak, számolnak és kalkulálnak. Ők mondták ki ezzel a beruházással azt, hogy a magyaroknak van jövőjük, ők állítják azt ezzel a beruházással, hogy a magyar munkásba érdemes befektetni, ők állítják, hogy érdemes ezt az autót magyar munkásokkal előállítatni, mert képesek vagyunk ilyen szépre, a német precizitásnak megfelelő pontossággal és versenyképes bérrel előállítani ezt a terméket.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ez egy rendkívül hízelgő ítélet a magyar munkások képességéről, a magyar emberek szellemi és intellektuális képességéről, amely egyúttal nemcsak a mostani állapotot ismeri el, hanem biztatást jelent a jövőre nézve is. Azt kívánom Önöknek, azt kívánom az Audinak, azt kívánom Magyarországnak, hogy ez a gyár is hirdesse az évtizedes sikeres együttműködésünket, hirdesse az egész világban, hogy Magyarországon érdemes befektetni, mert stabil és kiszámítható partnerek vagyunk. Érdemes befektetni, mert a világ egyik legjobb üzlete a magyar emberekbe fektetni, mert a magyar emberek képesek értékes, jól képzett és tisztes gyarapodást szorgalmas munkával megháláló munkát végezni a legmodernebb kihívások közepette is.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Abban a nehéz vállalkozásban, amelynek során Magyarország kikapaszkodik a nehéz helyzetéből, amelynek során újra arra szintre kapaszkodik, ahova a képességei szerint tartoznia kellene, abban a kísérletben, hogy Magyarország látványosan újra magasabbra jusson, saját magát feljebb húzva ismét elismerten sikeres ország, magabiztos, cselekvőképes, megújuló Magyarország legyen, az Audi-gyár rendkívül nagy segítséget nyújt Magyarország számára. A munkájukat elismerjük. Magyarország újbóli megerősödéséhez, megújulásához nyújtott munkájukért és segítségükért pedig hálásak vagyunk. Köszönjük, hogy Önök tisztelik Magyarországot, köszönjük, hogy Önök tisztelik, megbecsülik és elismerik a magyar munkásokat. Kívánom Önöknek, hogy velünk együttműködve nagyon sok profitot keressenek, nagyon sikeresek legyenek, nagyon sok autót gyártsanak és döntsenek úgy a következő néhány évben, hogy amint ezt a beruházást befejezték, érdemes újabb közös nagy tervekről közösen gondolkodnunk.

Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 08:12, vasárnap | Helyi

Az állatkertben mutatkozik be a Győri Értéktár

A Xantus János Állatkertben is bemutatkoznak a győri értékek.

2024. Augusztus 18. 07:09, vasárnap | Helyi

Tizenöt kórház élére írtak ki pályázatot, az óváriéra is

Összesen 15 kórház főigazgatói pozíciójára írt ki pályázatot az Országos Kórházi Főigazgatóság, amelynek honlapján július 26-án jelentek meg a vezetői pályázati felhívások.

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.