Városlista
2024. február 25, vasárnap - Géza

Hírek

2011. December 04. 14:31, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Oroszország választ, a rendőrség intézkedik

Oroszország választ, a rendőrség intézkedik

Oroszországban vasárnap mind a kilenc időzónában jelentősnek ígérkező részvétel mellett zajlanak a parlamenti választások.

Moszkvában a várható ellenzéki tiltakozások miatt az orosz hatóságok lezárták a Vörös teret és a mellette lévő Manyezs teret. Eközben hackertámadás érte és ezért nem lehetett elérni a független Echo Moszkvi Rádió és több más orosz internetes kiadvány, illetve szervezet honlapját.

A hatalmas kiterjedésű országban a szavazás közép-európai idő szerint már szombat este megkezdődött a távol-keleti régióban, s vasárnap már javában zajlott mindenhol, a csendes-óceáni partvidéktől egészen a Balti-tengerig. Utolsóként a kalinyingrádi szavazóhelyiségek zárnak majd, közép-európai idő szerint este hat órakor. A választások tisztaságára csaknem 700 nemzetközi és 500 ezer hazai megfigyelő ügyel.

A belügyminisztérium közlése szerint több mint 320 ezer rendőrt és 11,5 ezer katonát vezényeltek ki a szavazóhelyiségekhez, hogy ügyeljenek a biztonságra, megakadályozzák a választási családokat és a „szavazatvásárlásokat”. Az örökké nyugtalan észak-kaukázusi térségben még fémdetektorokat is elhelyeztek a szavazóhelyiségek bejáratánál.

Országszerte több mint 96 ezer szavazóhelyiségben adhatják le voksukat az arra jogosultak. A pártoknak a parlamentbe jutáshoz a szavazatok legalább hét százalékát kell megszerezniük. A 450 fős állami duma tagjait arányos rendszerben, közvetlenül választják meg. Eddig négy évre szólt a megbízatásuk, de egy alkotmánymódosítás révén az új parlament mandátuma már öt évig tart.

A legutóbbi, 2007 decemberi választások során a Vlagyimir Putyin kormányfő vezette JR fölényes győzelmet aratott. Felmérések szerint a győzelme ezúttal is borítékolható, de nem kizárt, hogy már nem lesz alkotmányozó, kétharmados többsége a dumában, ahol jelenleg 315 hellyel rendelkezik. A JR államfőjelöltje Vlagyimir Putyin kormányfő, a listavezető (miniszterelnök-jelölt) pedig a jelenlegi államfő, Dmitrij Medvegyev. A parlamenti választás a jövő évben esedékes elnökválasztás előtti erőpróbának is tekinthető. A hatalom pártján kívül a Liberális Demokrata Párt, a Kommunista Párt, az Igazságos Oroszország, az Orosz Hazafiak, az Alma párt és a Jobb Ügy párt indulhatott a választásokon.

Tüntetők kontra rendőrök

Moszkvában a várható ellenzéki tiltakozások miatt az orosz hatóságok lezárták a Vörös teret és a mellette lévő Manyezs teret. Az orosz rendvédelmi erők nem engedték be oda a Baloldali Front ellenzéki szervezet tüntető híveit, akik mindössze a Történelmi Múzeum előtti bazársorig jutottak el, de a rendőrség onnan is kiszorította őket – jelentette Kegyes Csilla, az MTI tudósítója a helyszínről. A mintegy tucatnyi tüntető a szerintük törvénytelen választás ellen tiltakozott, amelyet nem tartanak átláthatónak és tisztességesnek. Két embert őrizetbe vettek.

Sajtóértesülések szerint a rendőrség már a metró környékbeli kijáratainál megállította a vélelmezett tüntetőket. A hatóságok előre figyelmeztettek mindenkit, hogy a nem engedélyezett demonstrációkat feloszlatják.

Bizonyos oldalakat nem lehet elérni

Alekszej Venediktov, az Echo Moszkvi főszerkesztője az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy moszkvai idő szerint reggel 6 óra 40-től nem működik az internetes oldaluk, ezért hackertámadás miatt a legfőbb ügyészséghez, illetve az Orosz Föderáció Központi Választási Bizottságához fordulnak panasszal. Venediktov szerint ez ismételten megkérdőjelezheti a parlamenti választások lebonyolításának tisztaságát, mivel ezzel azt próbálják megakadályozni, hogy be tudjanak számolni a választási visszaélésekről.

A Kommerszant című napilap internetes oldalán közzétett információ szerint az Echo Moszkvi Rádió weboldalán kívül nem érhető el a Golosz jogvédő szervezeté, valamint a Gazeta.ru internetes újságé sem, amelyen korábban az úgynevezett „választási visszaélések térképét” elhelyezték.

A Novoje Vremja internetes változata elérhető ugyan, de az ott közöltek szerint a parlamenti választások miatt a legfrissebb szám online változata csak december 5-én, az újság pedig december 6-án jelenik meg. A weboldalon az ellenzéki szervezetek tanácsait olvashatják a látogatók arról, hogy mit tegyenek, illetve mit ne tegyenek a választás napján, illetve egy telefonszámot is közöltek, amelyen a választási visszaélésekről tehetnek bejelentést.

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint a választások előtt, szombaton 10 napos elzárásra ítélték a Más Oroszország szervezet egyik aktivistáját, a Golosz jogvédő szervezet munkatársait pedig Tomszk megyében nem engedték be a szavazóhelyiségekbe. A társadalmi szervezet vezetőjét szombaton feltartóztatták a seremetyevói repülőtéren és elkobozták a nála lévő számítógépet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 25. 08:41, vasárnap | Külföld

Román miniszterelnök: Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája

Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája - jelentette ki Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén.

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Navalnij - Több mint 65 ezren támogatják a hágai orosz nagykövetségnek helyt adó utca elnevezését Alekszej Navalnijról

A hágai orosz nagykövetségnek otthont adó utcát nevezzék el Alekszej Navalnijról, sarkvidéki börtönében a múlt héten tisztázatlan körülmények közt elhunyt orosz ellenzéki politikusról

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő