Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Január 22. 14:35, szerda | Belföld

Országos figyelmeztetés! Zártan kell baromfit tartani az egész ország területén

Országos figyelmeztetés! Zártan kell baromfit tartani az egész ország területén

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zárva tartását Magyarország teljes területén annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal az érintkezés lehetősége.

Ezáltal pedig csökkenjen a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázata- közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a honlapján szerdán.

Az országos főállatorvos január 16-án megjelent határozatában előírt zártan tartás azokra a gazdaságokra vonatkozik, ahol az állatok kifutója felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval.

A közlemény szerint továbbra is érvényes a baromfitelepek járványvédelmi minimum feltételeit tartalmazó 2017-es főállatorvosi határozat, amely az állományok közötti terjedés megakadályozását szolgálja az állattartó létesítmények járványvédelmi zártságának fokozásával.

Ezen előírások között szerepel például, hogy a takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, nyílt vízből pedig tilos itatni. Az állatok almozására használt anyagot szintén meg kell óvni a vadmadarakkal való érintkezéstől.
Azok, akik nem tartják be az előírásokat, egy járványkitörés esetén elesnek az állami kártalanítástól - írták.

Több településen kimutatták a madárinfluenzát

A baromfik zárva tartását azt követően rendelte el az országos főállatorvos, hogy január közepén madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki a Komárom-Esztergom megyei Ács település egy nagy létszámú pulykát tartó gazdaságában, majd a Hajdú-Bihar megyei Létavértes településen egy szintén nagy létszámú állományú kacsatartó telepen.

A Nébih a honlapján azt is közölte, hogy az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE) tett bejelentést követően több ország - főként távol-keleti - jelezte, hogy ideiglenesen megtiltják Magyarországról élő baromfi és különböző baromfi termékek kiszállítását.

A belföldi és az Európai Unióba történő kiszállítások a korlátozás alá eső területeken kívül zavartalanul folyhatnak - tették hozzá.

A felsorolás szerint egész Magyarország területéről megtiltotta Kína a víziszárnyas- és baromfihús importját, Dél-Korea az élő baromfi, a baromfihús és étkezési tojás, Tajvan a baromfi és baromfitermékek, az Egyesült Arab Emírségek az élő szárnyasok, Izrael a baromfi genetikai anyag, SPF tojás, étkezési tojás, baromfihús, toll és fogságban tartott madarak importját.

Japán, Hongkong és Szingapúr és az érintett két megyére - Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar - vonatkozóan vezetett be import tilalmat baromfikra és különféle baromfitermékekre.

Forrás: orifgo.hu

Kép: Shutterstock

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.