Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. Október 25. 08:00, péntek | Életmód
Forrás: mno.hu

Orvosi tanácsok légcsőhurutra és köhögésre

Orvosi tanácsok légcsőhurutra és köhögésre

Ha a megtelepedett vírusok miatti gyulladás hörgőgörcshöz vezet, a gyerekeknél légszomj is kialakulhat.

A slejm feloldására a pácienseknek naponta 2,5 liter teát kell inniuk. Segíti ezt a hatást a borostyánlevél (nyákoldó), az eukaliptusz (szintén nyákoldó) és a kakukkfű (görcsoldó) kivonatok. A grépfrútmag kivonata természetes antibiotikumként megakadályozza a csírák szaporodását. Ugyancsak jótékony hatásúak a mellkasborogatások és a gőzfürdők.
Szirup, spray vagy tabletta – mi a legjobb?

A köhögés elleni szirup hatékony, akár a torokból, akár a hörgőkből jön a köhögés. Köhögési inger esetén a szopogatós tabletták ideálisak, mert a hatóanyag így marad legtovább az érintett helyen.

Mikor van értelmük a köhögéscsillapítóknak?

Amennyiben a köhögés túlságosan hevessé válik, károsítja a nyálkahártyát, és nem hagyja aludni a pácienst, érdemes úgynevezett köhögéscsillapítót szedni. Mivel azonban ezek a szerek megakadályozzák a nyák felköhögését, nem szabad őket nyákoldókkal együtt bevenni. Az a legjobb, ha napközben nyákoldót, este pedig köhögéscsillapítót alkalmazunk.

Mikor van szükség antibiotikumra?

Mivel a bronchitis (hörghurut) kiváltó oka 90-95 százalékban vírus, az antibiotikumos kezelésnek nincs értelme. Csak akkor ír fel az orvos antibiotikumot, ha az eredetileg vírusfertőzéshez bakteriális fertőzés is társul – ilyenkor beszélünk felülfertőződésről.

Hogyan előzhető meg a hörghurut?

A felsőtest hideg vízzel lezuhanyozása, a Kneipp-módszer felére csökkenti a fertőzések számát, az állóképességi sport csökkenti a lélegzetvételek számát – ez kíméli a tüdőt. Ha ezenkívül a lakásban gondoskodunk a magas páratartalomról, tényleg mindent megtettünk a hörgők egészségéért.

Érdemes kúraszerűen immunerősítő teát inni, például a lapacsókéregből, macskakarom-kapszulát, grépfrútmagcseppet.

Fontos a légzőtorna és a rendszeres relaxáció is. No és persze nem szabad dohányozni, dohányosok között sokáig vagy rendszeresen tartózkodni. A légkondicionálás és a gyakori vagy hosszabb ideig tartó repülőút is kedvez a bronchitisnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.