Városlista
2021. július 28, szerda - Szabolcs

Hírek

2010. Április 05. 14:03, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Őseink hagyományai Ópusztaszeren

Őseink hagyományai Ópusztaszeren

Őseink néphagyományait mutatják be a kétnapos húsvéti ünnepen az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A rendezvényt és a múlt héten átadott, felújított Feszty-körképet több ezren látogatták meg.

Húsvétvasárnapot Ópusztaszeren az őseink harcmodorát bemutató honfoglaló haditorna nyitotta meg a lovas pályán. A múltidézést ételszentelés követte, hiszen húsvétkor az életet ünnepeljük, az életet pedig az étel, Jézus teste jelképezi.

A húsvéti ételek mindegyike a feltámadást szimbolizálja. A tojás a születést, húsvéti színe Jézus vérét, a kalács Jézus testét, a bárány pedig magát Jézust jelképezi, mivel ő volt Isten báránya. „Jézus tanítását jelképezi a só, ami ízt ad az emberi életnek" - mondta el Laczkó Ferenc. A torma pedig szintén a keserűségnek, szenvedésnek a jelképe, ami minden ember életében, a magunkéban is jelen van és erre is áldását adja az Isten a pap által - tette hozzá a plébános.A skanzenben a hagyományőrök segítségével tradicionális tojásfestési és díszítési módokat próbálhattak ki a látogatók. Volt, aki a hagyma levével színezett tojást ecet segítségével díszítette.


A tojásdíszítésben megéhezettek a húsvéti kalácsot várták nagyon, melyről úgy hírlik, sokkal finomabb, ha kemencében sütik.


A kétnapos húsvéti rendezvényt és a múlt héten átadott, felújított Feszty-körképet több ezren látogatták meg Ópusztaszeren.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 28. 14:00, szerda | Belföld

Ritka betegségeket vizsgáló kutatási program zárult le a vidéki orvosegyetemeken

Ritka örökletes betegségek korai felismerését és hatékonyabb terápiáját teszik lehetővé annak a kutatási programnak az eredményei.

2021. Július 28. 11:37, szerda | Belföld

Takarékbank: további drágulásra számítanak az agrárium szereplői

Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index értéke kismértékben tovább emelkedett a második negyedévben - közölte a pénzintézet az MTI-vel szerdán.

2021. Július 28. 08:46, szerda | Belföld

Kovács Árpád: Magyarország képes az államadósság csökkentésére

Magyarország képes arra, hogy az államadósságot csökkentse, a GDP-arányos államadósság mutatója az európai uniós átlag alatti

2021. Július 27. 20:46, kedd | Belföld

A Volánbusz 40 zöldautóbusz beszerzésére kötött szerződést

Feltételes szállítási szerződést írt alá 40 Mercedes eCitaro típusú elektromos autóbusz beszerzéséről kedden a Volánbusz Zrt. az Omnibus Hungária Kft. és az INTER TRACTION ELECTRICS Kft.