Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2013. Július 18. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Őssejtből állítottak elő mesterséges vérereket amerikai orvosok

Őssejtből állítottak elő mesterséges vérereket amerikai orvosok

Őssejtekből állítottak elő amerikai orvosok mesterséges vérereket, amelyek azután akár kilenc hónapon át működőképesek maradtak.

A korábbi, hasonló kísérletekben nem sikerült tartósan életképes ereket alkotni - idézte a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányt.
A kutatók először emberi őssejtekből alakítottak ki az erek képződését megelőző, úgynevezett prekurzor sejteket. Miután ezeket egerek agyának felszínére ültették, két hét alatt működő vérerekké fejlődtek, és voltak, amelyek 280 napon keresztül életképesek voltak.
Amikor ugyanilyen prekurzor sejteket az állatok bőre alá ültettek, azokból is kialakultak a vérerek, ám nem működtek ennyi ideig, és ötször annyi prekurzor sejt kellett az előállításukhoz.
"Csapatunk hatékony technológiát fejlesztett ki, mellyel emberi őssejtből prekurzor sejteket állíthatunk elő, ezek pedig mesterséges vérerek hálózatává fejlődtek élő egerekben. Az eljárás óriási lehetőségeket nyit meg a szívbetegségek és a diabétesz gyógyítása előtt, bár funkcionális sejtek közvetlen, őssejtből való előállítása továbbra is nagy kihívás" - magyarázta Rakesh Jain, a kutatás vezetője, a Massachusettsi Általános Kórház munkatársa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.