Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2010. Május 24. 14:50, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

sszedőlnek, vagy összedöntik őket? Bőny és Mezőörs legrégebbi házai semmisültek meg az &#

sszedőlnek, vagy összedöntik őket? Bőny és Mezőörs legrégebbi házai semmisültek meg az &#

67 ingatlanban keletkezett kár, 9 házat pedig le is kell bontani Mezőörsön és Bőnyben, ha ugyan a szükséges engedélyek megérkezéséig össze nem dőlnek maguktól. A Cuhai-Bakony

- A fal már nem bírja tovább. Borul szét minden.

- Ez bármikor összedőlhet?

- Hát, akár még egy percen belül is - mondja a mezőörsi Jámbor György, akivel az életveszélyessé vált házban beszélgettünk. A 200 éves épület Mezőörs legrégebbi és egyik utolsó, műemlékként nyilvántartott parasztháza. Egy 70 éves asszony lakta mostanáig. A falak már alig tartják a roskadozó tetőszerkezetet. A tulajdonosok a helyreállítással nem is kísérleteznek, de azt sem szeretnék megvárni, hogy rádőljön valakire.

Jámbor György, Mezőörs:

"Magamtól nem bonthatom, mert azért még meg is büntethetnének. Míg valaki azt nekem hivatalosan nem mondja, hogy életveszélyes a ház, lakhatatlan, addig nem lehet hozzányúlni. Lehet, mire meg lesz az a papír, addigra megoldódik magától is a dolog."

"A közepe ennek a szobának behorpadt, magyarul mondva beszakadt. Sajnos ez van. A kéményt le kell bontani, úgyhogy felülről kell kezdeni, az már biztos."

Tomori János ilyen ujjnyi réseken lát át a szomszéd szobába. A legjobban a 120 ezer forintért épített cserépkályhát sajnálja. Az is tönkrement.

Bogárdi Zoltán polgármester, Mezőörs:

"sszedőlnek, vagy összedöntik őket. Ezek vályogházak, felszívták a vizet. Ez sár. Vizet kap, ugyanúgy suvad, mint a töltés. Tehát szépen kifolyik a fal. s életveszélyessé válik, és nincs értelme így hagyni, mert még esetleg valakit maga alá is temet."

Bőnyben egy négygyermekes család háza sínylette meg leginkább az árvizet. Az egyik oldala kidőlt, a szobába, a tönkrement bútorok közé senki nem mer belépni. Az épületet csak az aládúcolás tartja.

Muraközi László polgármester, Bőny:

"Hála Istennek senki sem sérült meg, mert előtte már kitelepítettük, kiköltöztek, de éppen elég veszteség. Statikusok voltak kinn, szakemberekkel nézették meg, és ők először azt mondták, hogy nem biztos, hogy helyrehozható, de a legutolsó szakvélemény szerint talán megváltoztatható ez az állapot."

A két Győr-Moson-Sopron megyei településen összesen 67 épületben keletkeztek komolyabb károk.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 01. 08:11, vasárnap | Helyi

Megvan a könyvszalon dátuma!

A Győri Könyvszalon ismét szélesre tárja kapuit november 15-17. között, immár 23. alkalommal.

2024. Szeptember 01. 07:13, vasárnap | Helyi

Kalauz nélküli vonatok indulnak a győri vonalon is

Szeptember 16-tól Budapest és Esztergom között, valamint a Budapest-Győr vonalon a reggeli csúcsidőszakban

2024. Augusztus 31. 09:11, szombat | Helyi

Keglovich-kupa: kiesett a Győrszentiván és a Bácsa

Az alacsonyabb osztályú Ásványráró és a Győrasszonyfa megtréfálta a papíron erősebbet a Keglovich László Vármegyei Kupa 3. fordulójában.

2024. Augusztus 31. 08:14, szombat | Helyi

Egy osztállyal kevesebb iskolakezdő: még éretlenek voltak

Jóval kevesebb az elsős gyerek Jánossomorján a megszokottnál: kettő helyett csak egy osztály indul a központi iskolában, egy pedig a tagiskolában.