VĂĄroslista
2024. måjus 3, péntek - Tímea

HĂ­rek

2010. MĂĄjus 24. 14:50, hĂ©tfƑ | Helyi
ForrĂĄs: Nyugathír

Összedőlnek, vagy összedöntik őket? Bőny és Mezőörs legrégebbi házai semmisültek meg az &#

Összedőlnek, vagy összedöntik őket? Bőny és Mezőörs legrégebbi házai semmisültek meg az &#

67 ingatlanban keletkezett kár, 9 házat pedig le is kell bontani Mezőörsön és Bőnyben, ha ugyan a szükséges engedélyek megérkezéséig össze nem dőlnek maguktól. A Cuhai-Bakony

- A fal már nem bírja tovább. Borul szét minden.

 

- Ez bármikor összedőlhet?

- Hát, akár még egy percen belül is - mondja a mezőörsi Jámbor György, akivel az életveszélyessé vált házban beszélgettünk. A 200 éves épület Mezőörs legrégebbi és egyik utolsó, műemlékként nyilvántartott parasztháza. Egy 70 éves asszony lakta mostanáig. A falak már alig tartják a roskadozó tetőszerkezetet. A tulajdonosok a helyreállítással nem is kísérleteznek, de azt sem szeretnék megvárni, hogy rádőljön valakire.

Jámbor György, Mezőörs:

"Magamtól nem bonthatom, mert azért még meg is büntethetnének. Míg valaki azt nekem hivatalosan nem mondja, hogy életveszélyes a ház, lakhatatlan, addig nem lehet hozzányúlni. Lehet, mire meg lesz az a papír, addigra megoldódik magától is a dolog."

"A közepe ennek a szobának behorpadt, magyarul mondva beszakadt. Sajnos ez van. A kéményt le kell bontani, úgyhogy felülről kell kezdeni, az már biztos."

Tomori János ilyen ujjnyi réseken lát át a szomszéd szobába. A legjobban a 120 ezer forintért épített cserépkályhát sajnálja. Az is tönkrement.

Bogárdi Zoltán polgármester, Mezőörs:

"Összedőlnek, vagy összedöntik őket. Ezek vályogházak, felszívták a vizet. Ez sár. Vizet kap, ugyanúgy suvad, mint a töltés. Tehát szépen kifolyik a fal. És életveszélyessé válik, és nincs értelme így hagyni, mert még esetleg valakit maga alá is temet."

Bőnyben egy négygyermekes család háza sínylette meg leginkább az árvizet. Az egyik oldala kidőlt, a szobába, a tönkrement bútorok közé senki nem mer belépni. Az épületet csak az aládúcolás tartja.

Muraközi László polgármester, Bőny:

"Hála Istennek senki sem sérült meg, mert előtte már kitelepítettük, kiköltöztek, de éppen elég veszteség. Statikusok voltak kinn, szakemberekkel nézették meg, és ők először azt mondták, hogy nem biztos, hogy helyrehozható, de a legutolsó szakvélemény szerint talán megváltoztatható ez az állapot."

A két Győr-Moson-Sopron megyei településen összesen 67 épületben keletkeztek komolyabb károk.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Måjus 03. 09:13, péntek | Helyi

TĂ­zezrek az AHFSZ majĂĄlisĂĄn

TĂ­zezrek lĂĄtogattak el idĂ©n is az Audi HungĂĄria FĂŒggetlen Szakszervezet csalĂĄdi napjĂĄra.

2024. Måjus 03. 08:15, péntek | Helyi

BĂŒntetƑfĂ©kezĂ©s: „CsĂŒccs vissza Ă©s menjĂ©l”

VĂĄdat emelt a GyƑri JĂĄrĂĄsi ÜgyĂ©szsĂ©g egy 38 Ă©ves fĂ©rfival szemben, aki bĂŒntetƑfĂ©kezĂ©ssel akart megoldani egy közlekedĂ©si konfliktust.

2024. Måjus 03. 07:11, péntek | Helyi

IsmĂ©t bringajelölĂ©s lesz GyƑrben

A kerĂ©kpĂĄrok speciĂĄlis pasztĂĄval törtĂ©nƑ megjelölĂ©se a gyƑri kerĂ©kpĂĄr tulajdonosok szĂĄmĂĄra vĂĄltozatlanul ingyenes lesz – tĂĄjĂ©koztat közössĂ©gi oldalĂĄn a GyƑr-Moson-Sopron vĂĄrmegyei RendƑrsĂ©g.

2024. MĂĄjus 02. 09:13, csĂŒtörtök | Helyi

EzĂŒstĂ©rmesek lettek a gyƑri hallgatĂłk a regattaversenyen

ElƑször szerveztek hazĂĄnkban ilyen jellegƱ megmĂ©retettĂ©st egyetemistĂĄknak.