Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Február 11. 17:02, hétfő | Bulvár
Forrás: MTI

Összegyűjtötték az egymillió aláírást az európai vízügyi szabályozás polgári kezdeményezői

Összegyűjtötték az egymillió aláírást az európai vízügyi szabályozás polgári kezdeményezői

Összegyűjtötték az egymillió aláírást annak az európai polgári kezdeményezésnek az aktivistái, akik kötelezni akarják az Európai Bizottságot, hogy az tegyen indítványt uniós norma megalkotására a vízkészletekkel mint közvagyonnal

A Right2Water nevű, vagyis a vízhez való jogot zászlajára tűző polgári kezdeményezés azt kívánja elérni, hogy nyilvánítsák kötelező közszolgáltatásnak az ivóvízhez jutás biztosítását. Az ivóvízellátás nem vethető alá a piaci verseny szabályainak, ez a tevékenység nem való a magánvállalkozások szférájába - mondják.

Az Európai Unióról és annak működéséről szóló lisszaboni szerződés, amely 2009 decemberében lépett hatályba, megteremtette az európai polgári kezdeményezés jogintézményét mint a közvetlen demokrácia egyik megnyilvánulási formáját. Ennek értelmében egymillió EU-polgár aláírásával kötelezni lehet az Európai Bizottságot - az unió javaslattevő-végrehajtó intézményét -, hogy vizsgálja meg uniós normaalkotás lehetőségét a kezdeményezés által érintett témában.

A brüsszeli bizottságnak az aláírások hitelesítése után három hónapja van arra, hogy reagáljon a kezdeményezésre. A kezdeményezésnek nem köteles ugyan eleget tenni - nem feltétlenül kell jogi normajavaslattal előállnia - de elutasító álláspontját indokolnia kell. Kiinduló alapfeltétel, hogy az európai polgári kezdeményezés olyan ügyben irányuljon uniós fellépésre, amelyben az uniónak van illetékessége, tehát a téma nem tartozik a tagállamok kizárólagos kompetenciájába.

A Right2Water a kezdeményezéselindítását követő fél évnél rövidebb idő után jelentette be, hogy sikerült összegyűjtenie az egymillió aláírást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.