Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. Február 11. 17:02, hétfő | Bulvár
Forrás: MTI

Összegyűjtötték az egymillió aláírást az európai vízügyi szabályozás polgári kezdeményezői

Összegyűjtötték az egymillió aláírást az európai vízügyi szabályozás polgári kezdeményezői

Összegyűjtötték az egymillió aláírást annak az európai polgári kezdeményezésnek az aktivistái, akik kötelezni akarják az Európai Bizottságot, hogy az tegyen indítványt uniós norma megalkotására a vízkészletekkel mint közvagyonnal

A Right2Water nevű, vagyis a vízhez való jogot zászlajára tűző polgári kezdeményezés azt kívánja elérni, hogy nyilvánítsák kötelező közszolgáltatásnak az ivóvízhez jutás biztosítását. Az ivóvízellátás nem vethető alá a piaci verseny szabályainak, ez a tevékenység nem való a magánvállalkozások szférájába - mondják.

Az Európai Unióról és annak működéséről szóló lisszaboni szerződés, amely 2009 decemberében lépett hatályba, megteremtette az európai polgári kezdeményezés jogintézményét mint a közvetlen demokrácia egyik megnyilvánulási formáját. Ennek értelmében egymillió EU-polgár aláírásával kötelezni lehet az Európai Bizottságot - az unió javaslattevő-végrehajtó intézményét -, hogy vizsgálja meg uniós normaalkotás lehetőségét a kezdeményezés által érintett témában.

A brüsszeli bizottságnak az aláírások hitelesítése után három hónapja van arra, hogy reagáljon a kezdeményezésre. A kezdeményezésnek nem köteles ugyan eleget tenni - nem feltétlenül kell jogi normajavaslattal előállnia - de elutasító álláspontját indokolnia kell. Kiinduló alapfeltétel, hogy az európai polgári kezdeményezés olyan ügyben irányuljon uniós fellépésre, amelyben az uniónak van illetékessége, tehát a téma nem tartozik a tagállamok kizárólagos kompetenciájába.

A Right2Water a kezdeményezéselindítását követő fél évnél rövidebb idő után jelentette be, hogy sikerült összegyűjtenie az egymillió aláírást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

2024. Július 15. 09:14, hétfő | Bulvár

Ennyi maradt a balatonfüredi görög faluból - Videó

A Balaton Televízió friss videója szerint már csak az egykori szökőkút maradványai emlékeztetnek Balatonfüreden arra, hogy egyszer volt ott egy görög falu is.

2024. Július 13. 08:40, szombat | Bulvár

Ejtették a gondatlan emberölés miatt emelt vádat Alec Baldwin ellen

A bíróság ejtette a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját és megszüntette az Alec Baldwin filmszínész elleni büntetőeljárást, ami egy westernfilm forgatásán az operatőr halálával végződő 2021-es tragédia miatt indult.

2024. Július 11. 07:59, csütörtök | Bulvár

Romániában a lakott településeket megközelítő medvék kilövését javasolja a környezetvédelmi miniszter

Romániában a lakott településeket megközelítő medvék elaltatását vagy kilövését javasolja Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.