Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2011. Január 18. 14:25, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Összeurópai probléma a fiatalok munkaerőpiacra jutása

Összeurópai probléma a fiatalok munkaerőpiacra jutása

Összeurópai probléma a fiatalok munkaerőpiacra való jutása, a tagállamokban jelenleg ötmillió fiatal munkanélkülit tartanak számon – derült ki az EU foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszterei, illetve uniós munkaadói és munkaváll

A fiatalok munkaerő-piaci helyzetét vitatták meg EU foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszterei, illetve uniós munkaadói és munkavállalói szervezetek Gödöllőn a magyar uniós elnökség központjában. Az informális találkozón kiderült, a válság munkaerő-piaci hatásai a korábbinál jóval kedvezőtlenebb helyzetbe sodorták az európai fiatalabb nemzedékeket. Az unió tagállamaiban jelenleg ötmillió fiatal munkanélkülit tartanak számon, ez harmadával több, mint közvetlenül a válság kirobbanása előtt. Az alulképzett vagy hátrányos helyzetű fiatalok jelentős része egyre inkább kiszorul a munkaerőpiacról, míg a magasan képzettek egyre nehezebben kapnak munkát tanulmányaik befejeztével. Mivel a lassan meginduló gazdasági növekedés továbbra sem kínál elegendő munkalehetőséget, az Európai Bizottság a „Mozgásban az ifjúság” elnevezésű programmal szeretne választ adni ezekre a problémákra. A kezdeményezés legfontosabb intézkedéseit a fiatalok foglalkoztatására vonatkozó keretrendszer tartalmazza, amely javaslatokat fogalmaz meg a tagállamok számára.

Az ülést elnöklő Czomba Sándor korábban már jelezte, hogy a „Mozgásban az ifjúság” kezdeményezésről és a keretrendszerről is megkezdődik a véleménycsere az informális ülésen. A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a magyar elnökség folyamatosan szeretné ezt a kérdést napirenden tartani, és komoly lépéseket tenni az ügyben. Az informális fórum előtt európai munkaadói és munkavállalói szervezetekkel egyeztetett a magyar elnökség, illetve a soron következő két elnökséget adó ország, Lengyelország és Dánia képviselői.

A tanácskozáson a fiatalok foglalkoztatása, illetve az szerepelt, hogy a válságot miként lehet a foglalkoztatottság csökkentése nélkül, sőt annak növelésével kezelni – mondta az MNO-nak Pataky Péter. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke a munkavállalói oldal nevében közölte: Magyarországon annak ellenére, hogy nő a fiatalok általános képzettsége, egyre kevesebben tudnak elhelyezkedni. Mindez azt jelenti, hogy nincs összhang a szakképzés és a munearő-piaci igények között. A hátrányos régiókban, illetve egyes hátrányos helyzetű társadalmi rétegek számára jelenleg szinte teljesen kilátástalan a munkavállalás. Pataky Péter a válság kezeléséről azt mondta, sajnos a kormányok úgy próbálják megőrizni a munkahelyeket, hogy engedékenyebbek a munkaügyi jogszabályok betartatása területén, a munkaadók pedig ezt kihasználva az úgynevezett „rugalmas” foglalkoztatási formákat és a határozott idejű munkaszerződéseket alkalmazzák. A magyar szakszervezetek ezt rossz útnak tartják, szerintük a biztonságot és kiszámíthatóságot éppen a határozatlan idejű munkaszerződések jelenhetik és nemcsak a verseny-, hanem a közszférában is.

Az Európai Unióban az előző negyedévben tetőzött a munkanélküliség, mostanra mérséklődik az állástalanok arányának emelkedése, és idén megindulhat a munkanélküliek számának csökkenése – mondta Andor László. Az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős tagja hangsúlyozta: a válságkezelés könnyebben megy azokban az országokban, ahol erősebb a szociális párbeszéd, mert könnyebben megtalálták azokat a rugalmas alkalmazkodási formákat, amelyekkel az egyes vállalatok vagy ágazatok át tudták vészelni a válságot. (pr)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.

2024. Július 29. 08:09, hétfő | Belföld

Indul a Digitális Állampolgárság Program

Indul a Digitális Állampolgárság Program, ősztől egyre több ügyet lehet mobiltelefonról intézni, s már lehet előregisztrálni a kormányablakokban

2024. Július 29. 08:08, hétfő | Belföld

Zömében derült, napos idő várható a héten

A héten derült, napos idő várható, csütörtöktől zivatarok is érkezhetnek - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 28. 11:02, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: több mint 1,8 milliárdos támogatást kaptak az önkéntes tűzoltó-egyesületek a Magyar falu programban

A kormány több mint 1,8 milliárd forint értékben támogatott önkéntes tűzoltó-egyesületeket az elmúlt több mint négy évben a Magyar falu programban működő Falusi Civil Alapon keresztül