Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2011. Október 05. 07:20, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Osztrák-magyar energiahatékonysági tanácsadó létesül uniós forrásból

Osztrák-magyar energiahatékonysági tanácsadó létesül uniós forrásból

Közösen épít ki energiahatékonysági tanácsadó hálózatot a nyugat-dunántúli térségben a bécsi és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Az ausztriai Energiagazdálkodási Intézet, valamint a Centrope közép-európai régiót Magyarországon képviselő Ceurina Kft. A 2014 február végéig tartó Energiahatékonysági Szolgáltató Iroda kezdeményezés az AT-HU osztrák-magyar határ menti együttműködés részeként valósul meg. A program megvalósítását az unió csaknem 500 ezer euróval támogatja.

Szokolay Örs, a Ceurina ügyvezetője elmondta: a kezdeményezés több mint két éve alatt az osztrák szakemberek legalább húsz, elsősorban épületgépész végzettségű nyugat-dunántúli tanácsadót képeznek majd ki magyarországi és ausztriai helyszíneken. Az önálló munkához szükséges ismeretek elsajátítását követően a kiképzett energiahatékonysági tanácsadók két-három (az önkormányzatok számára ingyenes) feladat megvalósításában bizonyítják majd szakértelmüket: új és már működő közintézmények energiatakarékos üzemeltetésére dolgoznak majd ki konkrét, számításokkal megalapozott, gyorsan megtérülő megoldásokat.
Az összefogás résztvevői azt remélik a kezdeményezéstől, hogy a közintézmények mellett gazdasági vállalkozások is nagy számban veszik majd igénybe a 2014-től minden szereplő számára elérhető szolgáltatást, így a térségben a most még nagymértékben tapasztalható energiapazarlás pár éven belül látványosan csökken.
A bevezetendő modell mintája ÖkoBusinessPlan néven tíz éve működik sikeresen Bécsben. A szervezett tudatformálás eredményeként az osztrák fővárosban az új beruházások többsége már a leghatékonyabb energiahasználatot szavatoló műszaki megoldásokkkal valósul meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 14. 14:53, szerda | Helyi

Nagyszabású ingyenes rendezvénnyel ünnepel ősszel az ETO Park

Óriási bulival és színes programokkal várja a lakosságot az ETO Park Szolgáltató & Élményközpont 2024. szeptember 20-án! Az esemény apropóját az adja, hogy újra élettel telik meg az épület. Közel két év kemény munka után szeptember

2024. Augusztus 14. 09:14, szerda | Helyi

Liszt-liszt, csak a csomagolás más?

Annyi féle liszt van a boltok polcain, hogy rendkívül nehéz eligazodni közöttük és kiválasztani a célnak megfelelőt.

2024. Augusztus 14. 08:13, szerda | Helyi

Táborozók a győri kórház Skill laborjában

Újraélesztést gyakoroltak és még egy rutinműtétet is kipróbálhattak a gyerekek a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház „Ecc-Petz” táborában.

2024. Augusztus 14. 07:14, szerda | Helyi

Az egyetem átvette a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola fenntartását

A Széchenyi István Egyetem fenntartásában működik tovább augusztus 1-jétől a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium.