Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2015. Január 25. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Öt egyszerű házi praktika segít leküzdeni a megfázást

Öt egyszerű házi praktika segít leküzdeni a megfázást

A legtöbb szülő nem szeretne azonnal erős gyógyszert, pláne antibiotikumot, adni gyermekének megfázás ellen. A Focus.de összeszedte a legfontosabb házi praktikákat a megfázás kezelésére.

A gyógyszer enyhíti ugyan a tüneteket, de akár szedjük, akár nem, az influenza leküzdése 7-10 napig tart. Lázcsillapítót 38 fok felett kell adni. A gyerekeket akkor kell orvoshoz vinni, amikor fennáll az influenza gyanúja. Az alábbi öt praktikával jól lehet kezelni a megfázás tüneteit:

1. Tyúkhúsleves: erősíti az immunrendszert

Generációról generációra meséltek az édesanyák a meleg tyúkhúsleves csodatévő erejéről, amivel kapcsolatosan igazuk is volt, ugyanis a Nebraskai egyetem gyógyközpontjának kutatói megállapították, hogy ciszteint tartalmaz, ami erősíti a sejteket, ellenáll a vírusoknak és a gyulladásnak. A hőre érzékeny vírusokat a forró leves megöli, a gőz hidratálja az orrnyálkahártyát, és ismét szabaddá teszi a légutakat. A tyúkhúslevesben található cink harcol a kórokozók ellen és erősíti az immunrendszert.

2. Hagymasziruppal köhögés ellen

A hagyma természetes fertőtlenítőszer: a benne lévő illóolajok segítik, hogy a köhögés felszakadjon. A recept egyszerű: vágjon finomra két-három hagymát, tegyen rá mézet, majd öt órán át hagyja állni. Ezután a masszát tegye kendőbe, préselje át, a levét pedig gyűjtse össze. A kapott szirupból kétóránként vegyen be egy teáskanállal.

3. A hagymatasakok enyhítik a fülfájást

A hidegben rengeteg gyerek szenved a fülfájástól, ezen is segít a hagyma: a friss hagymát apró kockákra kell vágni, rövid ideig egy edényben fel kell forrósítani, de úgy, hogy az illóolajok ne párologjanak el belőle. A hagymákat ezt követően egy tiszta ruhába kell rakni, majd azt a fájós fülre helyezni sapkával vagy hajpánttal rögzítve. Ezt a műveletet naponta háromszor érdemes megcsinálni, egy órán keresztül a fülön hagyva a csomagokat.

4. Sóoldatos orröblítést náthára

A gyógyszertári orrcseppet nem szabad sokáig használni – gyermekeknek főleg –, mert könnyen hozzászokhat a szervezet. Hatékony és ártalmatlan orvosság megfázás ellen az orröblögetés fiziológiás sóoldattal: kiöblíti a kórokozókat az orrból, oldja a nyákot és még fertőtlenít is. Az a sóoldat az ideális, amelynek 0,9 százalékos a sótartalma, ez a koncentráció hasonlít a test sótartalmához. Ez azért fontos, mert így nem irritálja az oldat a nyálkahártyát – bár néhány gyermek még így is kellemetlennek érzi. Ilyen szert lehet kapni a gyógyszertárban, de a szülők saját maguk is csinálhatnak: csak fel kell oldani egy teáskanál tengeri sót fél liter langyos vízben.

Ezt követően naponta három-négyszer a gyerek fejét a csap fölé tartva a folyadékot az orrlyukba kell önteni, úgy hogy a folyadék a másik oldalon jöjjön ki. Ezt az eljárást a másik orrlyukon is meg kell ismételni. A kisgyerekeknél érdemes inkább csepegtetni, mint önteni az oldatot, ehhez a gyógyszertárakban kaphatók pipetták. Ezt a műveletet három-négy alkalommal kell naponta elvégezni.

5. Vádlira tekert priznic csökkenti a lázat

Ha a gyermek láza 39 fok fölé emelkedik, akkor érdemes alkalmazni a vádlipriznicet (priznicnek nevezzük a száraz ruhával fedett hideg vizes borogatást. A borogatás nevét feltalálójáról, Vinzenz Priessnitzről kapta) a láz csökkentése céljából. Ezt a műveletet akkor lehet alkalmazni, amikor a láz 39 fok fölé emelkedik. A víz, amelybe a rongyot merítjük, két fokkal kell kevesebbnek lennie a beteg mért testhőmérsékleténél. A vízbe merített, majd kicsavart rongyot az alsó lábszárra kell tekerni, majd törölközővel le kell takarni, és tíz percig hagyni kell kihűlni. Ezt a műveletet háromszor meg kell ismételni, majd ismét meg kell mérni a gyermek lázát.

Amennyiben a gyereknek hidegrázása van, nem szabad alkalmazni a lábpriznicet. Ügyelni kell arra is, hogy ne csökkenjen túl gyorsan a testhőmérséklet, ellenkező esetben szédülés vagy keringési problémák léphetnek fel. A csecsemők és a kisgyerekek a hideg vádlipriznicet gyakran fájdalmasnak érzik. Ha 24 órán keresztül marad a láz, vagy még tovább emelkedik, fel kell keresni a gyermekorvost.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.