Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. November 28. 13:37, hétfő | Helyi
Forrás: Sajtóközlemény

Öt Templom Advent

Öt Templom Advent

A rendezvény 2016. november 25 ‒ december 29. között zajlik Győr-Újváros templomaiban.

Az Öt Templom Fesztivál házigazda gyülekezetei idén újra megnyitják egymás és minden érdeklődő előtt templomaik ajtaját, hogy advent és hanuka idején is együtt ünnepeljenek. November 25-től gyülekezeti alkalmakra, zeneiskolai növendékhangversenyekre, kiállításokra, családi együttlétekre, koncertekre, színházi előadásokra helytörténeti sétákra várják vallási hovatartozástól függetlenül azokat, akik az ünnepek igazi üzenetét szeretnék meghallani, megélni. Egy hónap alatt szinte minden napra jut program Győr-Újváros valamelyik templomában, köztük néhány igazán különleges produkció is. December 4-én a zsinagógában a Szokolay Dongó Balázzsal kiegészülő Szent Efrém Férfikar szólaltatja meg Bartók férfikarra írt kórusműveit. December 9-én a református templomban Ferenczi György, a Rackajam zenekar frontembere ad egyedi karácsonyi, családi koncertet két lányával. 10-én a görögkatolikus templom falai között Petrás Mária csodálatos hangján, Sipos Mihály kíséretében szólalnak meg a csángó advent ünnepváró énekei. 14-én a felújított evangélikus Öregtemplomba az osztrák Federspiel trombita együttes Lassuló időcímű karácsonyi műsorára várják a nézőket a szervezők.

A kiemelt koncertek sorát a Makám Mennyei szép hajnal című karácsonyváró estéje zárja 21-én a református templomban. December 4-én a zsinagóga karzatán nyílik Rutkai Bori Majd ha piros hó esikcímű kiállítása, 11-én ugyancsak a zsinagógában, a Reformáció Emlékév alkalmából a budapesti Kálvin térre készülő emlékmű tervdokumentációjából nyílik kiállítás. A Menház állandó zsidó vallás- és helytörténeti kiállításában A hanuka terített asztalacímmel több meghirdetett alkalommal, illetve csoportoknak előre egyeztetett időpontokban is lesz különleges tárlatvezetés. Szintén a Menház ad otthont a fesztivál alatt két színházi előadásnak. December 2-án a MárkusZínház Rejtő Jenő műve alapján íródott Grand Hotel című produkciója, 18-án este a Barboncás Társulat Lugosi Béla életét feldolgozóUn-Dead című előadása lesz látható. A szervezők Újvárosi angyal címmel indítanak programsorozatot a fesztivál keretei között, ingyenes színházi és koncertprogramokkal, elsősorban a városrészben élők részvételére számítva. A szervezők a kulturális programok mellett most is nagy hangsúlyt fektetnek a városrész épített értékeinek és hagyományainak megismertetésére.

Több vezetett sétát is indítanak, hogy bemutassák Győr-Újváros templomait. A koncertek, kiállítások és színházi előadások mellett a házigazda gyülekezetek, vallási hovatartozástól függetlenül, szeretettel várják az érdeklődőket saját adventi programjaikra, bibliaórákra, áhítatokra, istentiszteletekre is. Köztük olyan különleges alkalmakra mint a görögkatolikus templomban csütörtök hajnalonta zajló karácsonyváró istentiszteletek, az evangélikus Öregtemplom felújítás utáni templomszentelő istentisztelete december 11-én, vagy december 29-én, az egész programsorozatot záró Hanuka ünnep a zsinagógában.

Az Öt Templom Fesztivált és az Öt Templom Adventet szervező Karzat Színház Nonprofit Kft. és a fesztiválok házigazda gyülekezetei idén is közösen készülnek az ünnepekre és szeretettel látnak mindenkit, mert hisznek benne, hogy a kultúrák és vallások közötti határok nem falak, csak ajtók, amiket bármikor kinyithatunk, hogy meglátogassuk egymást.

Részletes program:www.ottemplom.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.