Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Május 06. 12:43, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Öt templom fesztivál csütörtöktől Győrött

Öt templom fesztivál csütörtöktől Győrött

Öt nagy felekezet templomai öt napon át adnak otthont Győrött az Öt templom fesztivál csütörtökön kezdődő kulturális és vallási programjainak.

A koncertek és a vallási szertartások, a színházi produkciók, és a templomtörténeti előadások az elfogadásról, a kultúrák és a vallások közötti párbeszéd fontosságáról szólnak - mondta Borsa Kata, a rendező Karzat Színház Nonprofit Kft. programigazgatója hétfőn az MTI érdeklődésére.
A Budapesti Vonósok kamarazenekar az ökumenikus fesztivál nyitóestjén kortárs szerzők műveit szólaltatja meg a zsinagógában Kovács Zoltán vezényletével. Másnap ugyanott a Pénzügyőr Zenekar Verdi, Händel és Alfred Reed műveiből játszik Kapi-Horváth Ferenc vezényletével.

A 40 éves Muzsikás együttes szombaton a református templomban, a gyimesi népzenei hagyományokat őrző Gordon-Gardon Duó aznap a görögkatolikus templomban ad koncertet. Ferenczi György és a Rackajam Gérecz Attila verseire komponált lemezét mutatja be az evangélikus Öregtemplomban vasárnap. A szlovák Pressburger Klezmer Band a református templomban lép fel a fesztivál utolsó napján, május 13-én hétfőn.

Újdonság lesz idén több szabadtéri program, amelyeknek az ”Öt templom utcája”, a Kossuth utca lesz a helyszíne. Gulyás László vándormuzsikus és komédiás buszmegállókban mesél a várakozóknak, a Langaléta Garabonciások gólyalábasai és pantomimesei pedig a Nap és a Hold elrablásának történetét adják elő utcaszínházi előadásban.

Székely Zoltán művészettörténész sorra járja a házigazda templomokat és a helyszínen mutatja be építészeti, képzőművészeti értékeiket az érdeklődőknek. A templomtörténeti előadások előtt ma is aktuálisnak tartott régi hitbeszédeket, igehirdető szövegeket olvas fel Janik László színművész az egybegyűlteknek. A katolikus templomban gregorián workshopot, az evangélikus Öregtemplomban gospel workshopot tartanak. A vasárnapi miséken és istentiszteleteken zenei produkciók hangzanak el a szertartások alatt.
A fesztivált, amelynek spirituális hangulata lehetőséget kínál arra, hogy közelebb kerüljünk a másik ember hitéhez, lelkiségéhez az elfogadás jegyében, támogatta egyebek között Győr város és az Új Széchenyi Tervnek az érintett városrészt, Újvárost rehabilitáló programja – mondta a programigazgató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.