Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2010. December 07. 14:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Öt év alatt 50 millióval nőhet a lakosság Pakisztánban

Öt év alatt 50 millióval nőhet a lakosság Pakisztánban

Ha a születési ráta ellenőrizetlen marad öt év alatt 50 millió fővel nőhet a lakosság száma, ami súlyosan megterheli az állam szociális jóléti programját, egyúttal annak eredménytelenségét is okozhatja.

Shokat Hayat Durrani, Pakisztán népesedési kérdésekben illetékes államtitkára szerint a jelenlegi születési arányszámok változatlansága mellett 2015-ig további 50 millió fővel nőhet az ország lakossága. Az államtitkár a Bahauddin Zakariya Egyetemen tartott konferencián kiemelte, úgy látja, a lakosság száma jóval nagyobb befolyással van Pakisztán gazdaságára és szociális szektorára, mint bármely más állam esetében. Durrani szerint egy ország sem tud úgy gazdaságilag fejlődni, ha a szegénység mértéke és a születések száma fenntarthatatlan. Mint mondta, a lakosság számának növekedése mind az állam, mind a szociális szektor számára komoly kihívás, éppen ezért tudatosítani kell a helyiekben, hogy az ország gazdasága nincs olyan helyzetben, hogy a nagyarányú népességnövekedés jelentette terheket elbírja.

Saba Gull, a társadalomtervezési bizottság tagja szerint 2015-re Pakisztán a szükséges erőforrások rendelkezésre állása nélkül válhat a Föld harmadik legnépesebb országává, ha a lakosság nem veszi komolyan a családtervezési programot. Hozzátette a népességszám a közelmúltban már így is meghaladta a 174 millió főt. Gull szerint elsődleges feladat, hogy a jövő generációi számára biztosítsák a megfelelő élelmezést, oktatást, egészségügyi ellátást, amely területekre viszont hiába fordítanak jelentős összegeket, ha a lakosság 70 százaléka nem él a családtervezési módszerekkel.

Pakisztán kormánya a családtervezési program keretében 2020-ig zéró növekedési ütemmel szeretné stabilizálni a népességszámot. Ennek fontos eleme, hogy a lakosokat, főleg a nőket a családtervezési módszerekkel megismertessék, és ezek alkalmazására rábírják őket. A jelenlegi adatok szerint azonban csak a lakosok 30 százaléka tervezi tudatosan a gyermekszámot különböző fogamzásgátló módszerekkel. A jelenlegi termékenységi ráta így még mindig igen magas, amelynek köszönhetően tavaly percenként 6, óránként 403 fővel nőtt a lakosok száma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 28. 11:02, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: több mint 1,8 milliárdos támogatást kaptak az önkéntes tűzoltó-egyesületek a Magyar falu programban

A kormány több mint 1,8 milliárd forint értékben támogatott önkéntes tűzoltó-egyesületeket az elmúlt több mint négy évben a Magyar falu programban működő Falusi Civil Alapon keresztül

2024. Július 28. 11:01, vasárnap | Belföld

Tusványos - Orbán Viktor: ha Európa nem tér észhez, magára marad ebben a háborúban

Megkezdődött egy békepárti \"erjedés\" és ha Európa nem hagy fel háborúpárti álláspontjával, magára marad ebben a háborúban

2024. Július 28. 10:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 30. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti