Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2010. November 06. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Ötödször sem sikerült a Discoverynek

Ötödször sem sikerült a Discoverynek

Az amerikai űrkutatási hivatal pénteki bejelentése szerint újra el kell halasztani a Discovery űrsikló indítását. A NASA azt közölte, hogy a külső üzemanyagtartályon érzékeltek hidrogénszivárgást, ezért legkevesebb 48 órával késő

A Discovery fellövését az elmúlt egy hét alatt immár ötödször halasztotta el az amerikai űrkutatási hivatal. Péntek délelőtt még úgy nézett ki, hogy műszakilag végre minden rendben, legfeljebb az időjárás lehet gond. Mivel az előrejelzések szerint 70 százalékos esély volt arra, hogy megfelelőek lesznek az időjárási körülmények a starthoz, a floridai Kennedy Űrközpontban megkezdték a sikló külső üzemanyagtartályának feltöltését folyékony hidrogénnel. Eközben fedezték fel a szivárgást.

Az űrsikló startja az eredeti tervek szerint hétfőn lett volna, ám múlt pénteken meghibásodást fedeztek fel a nyomásszabályozó rendszerben, ami miatt előbb keddre, majd szerdára halasztották. Azonban miután a hibát kijavították, újabb problémát találtak a technikusok az egyik motor visszajelző rendszerében, ezért csütörtökre módosították a start dátumát. Aznap azonban heves esőzés volt Floridában, így még egy napot csúszott az indulás.

Ha minden akadály elhárul, és az űrsikló elindul, a Discovery 11 napot tölt majd a világűrben. Az űrsikló hat amerikai asztronautát szállít az épülő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az út az idei negyedik és egyben utolsó űrsikló-kirándulás lesz az űrállomásra, a Discovery számára pedig a végleges búcsút jelenti a repüléstől.

A három amerikai űrsiklót jövő évtől kivonja a forgalomból a NASA. Az Atlantis idén májusban repült utoljára, míg az Endeavour utolsó startja a tervek szerint jövő februárban lesz. A következő években egyedül az orosz Szojuzok lesznek alkalmasak arra, hogy embert szállítsanak a Nemzetközi Űrállomásra.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Belföld

Hszi Csin-ping: Kína és Magyarország mindig barátok voltak

Kína és Magyarország mindig barátok voltak, de történelmük során most a legjobb a kapcsolat a két ország között - jelentette ki Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke csütörtökön Budapesten.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Belföld

Orbán Viktor: támogatjuk a kínai békekezdeményezést

Támogatásáról biztosította az ukrajnai konfliktus lezárását célzó kínai békekezdeményezést csütörtökön, a Hszi Csin-ping kínai államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök.