Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Február 21. 14:48, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Otthonaik elhagyására kényszerültek az árvíz miatt

Otthonaik elhagyására kényszerültek az árvíz miatt

Kilenc házból kellett kitelepíteni az embereket Ipolytarnócon, mivel az Ipoly ismét kilépett medréből - mondta el a hírTV-nek Szentiványi Árpád, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főosztályvezetője.

A falu szélső házaiban lakókat az idei télen már harmadszor sújtja az árvíz, karácsonykor, majd újév első napjaiban is védekezniük kellett a víz ellen. A gát megépítése jelenthetne megoldást számukra, ám az több százmillió forintba kerülne.

Az olvadás és az esőzés miatt az Ipolyon elsőfokú az árvízvédelmi készültség, a Zagyván és a Tarnán viszont már elrendelték a másodfokot.

Egyre hatalmasabbá válik a belvíz

Folyamatosan nő a belvízzel elöntött terület nagysága. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz tartozó területen már hatezer hektár föld van víz alatt, ennek fele vetés és szántóföld.

A hamvas-sárréti és a Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszokon másodfokú, a tiszai szakaszokon pedig elsőfokú a készültség. A körösi vízügyi igazgatóság területén is 13 ezer hektáron áll a víz a gyors hóolvadás miatt, ebből 8 ezer szántó.

A vízügyi igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából már kilencben első- illetve másodfokú védekezés folyik. A 13 szivattyútelep a hónap eleje óta folyamatosan működik, eddig már 6 millió köbméter vizet emeltek át a Körösökbe.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.