Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. November 15. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Otthoni HPV-teszttel is felismerhető a méhnyakrák

Otthoni HPV-teszttel is felismerhető a méhnyakrák

Otthoni HPV segíthet a méhnyakrák felismerésében azoknak a nőknek, akik nem járnak orvosi szűrésre. A kísérletbe olyan nőket vontak be, akik legalább négy éve nem jártak nőgyógyásznál - írja a Fox News.

A vizsgálatba főleg alacsony jövedelmű nőket vontak be, s a résztvevők 12 százaléka HPV-fertőzött volt, így a magas kockázati csoportba tartozott. Az otthoni teszt mellett orvosi vizsgálat alá is vetették a résztvevőket annak érdekében, hogy megnézzék, az otthoni tesztek a valóságnak megfelelő képet mutat-e.

Az otthoni HPV-szűrés 97 százalékos biztonsággal állapította meg a fertőzést. Mindazonáltal nem ajánlják azoknak a nőknek, akik rendszeresen járnak méhnyakrák szűrésre.

Ráadásul nem minden HPV-vel fertőzött páciens lesz méhnyakrákos, ezért a Pap-kenet biztosabb eredményt mutat. A szakemberek az otthoni teszt lehetőségével tehát nem alternatívát akarnak nyújtani a nőknek, csupán azokat is szeretnék elérni, akik egyébként nem járnak el az évente ajánlott vizsgálatokra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.