Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Május 21. 07:31, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Ötvenmilliós kár a szentendrei skanzenban

Ötvenmilliós kár a szentendrei skanzenban

A kulturális tárcától kért pénzügyi segítséget a szentendrei skanzen. A hétvégi vihar műemléképületeket rongált meg és fákat döntött ki a 60 hektáros Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén, a kár elérheti az 50 millió forintot.

 

A skanzenvasút utolsó előtti megállójáig jár a múzeumvonat. A végállomást biztonsági okokból zárták le, mert a sínek függőhídként lebegnek a Sztaravoda-patak felett. A nyaranta gyakran kiszáradó mederben szombat éjszaka csaknem 3 méterre emelkedett víz szintje, és tíz méter hosszan a sínek töltését is kimosta. A mostanára újból kicsire zsugorodó patak két átjárót és egy szervízhidat is elsodort.


A közeli Pilisből 600 köbméter uszadékfa és törmelék ömlött a Skanzen 60 hektáros területére. A műemlék épületek húsz százaléka sérült meg.

A skanzen vezetése a kulturális tárcához fordult pénzügyi segítségért. A minisztérium egyelőre csak azt ígérte, hogy a következő kormánynak készített átadás-átvételi dokumentációban a sürgős feladatok közé sorolják a néprajzi múzeum megsegítését.

- Kedden kaptam a telefont a kulturális minisztertől aki azonnal kérte a kárfelmérési jegyzőkönyveket, szerda reggelre be is tudtam ezt adni. Több mint bruttó 49 millió forint a kár értéke - mondta a Szentendrei Skanzen főigazgatója, Cseri Miklós.

A keddtől újra nyitva tartó Skanzen a viharkárok ellenére nem állította le az Észak-magyarországi tájegység építését és a hétvégi pünkösdi játékokat is megrendezik.


(hírTV)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett