Városlista
2023. április 1, szombat - Hugó

Hírek

2011. Augusztus 04. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Oxigént találtak az űrben

Oxigént találtak az űrben

A csillagászok a Herschel űrtávcső segítségével első alkalommal fedeztek fel az űrben teljes oxigénmolekulákat az Orion csillagképben, egy csillagkeletkezési régióban.

Az eredményeket az Astrophysical Journal című folyóiratban tették közzé.

Egyedülálló oxigénatomot már korábban is többször dokumentáltak a világűrben magányosan vagy más molekulákba beágyazódva. Komplett oxigénmolekulára azonban - amelyet mi is belélegzünk a Földön, és amelyben két atom kapcsolódik egymáshoz kettős kötéssel - eddig még soha nem figyeltek meg légkörünkön kívül.

Svéd kutatók ugyan 2007-ben bejelentették, hogy az Odin nevű teleszkóppal oxigénmolekulát találtak egy közeli csillagkeletkezési régióban, de a felfedezést végül más forrásoknak nem sikerült megerősíteniük, így a tudomány nem ismerte el érdemeiket.

A mostani felfedezést azonban immár hivatalosan is megerősítették. Azt azonban továbbra sem értik a csillagászok, hogy miért éppen ezekben a régiókban bukkan fel a molekula - a világűr tehát továbbra is számtalan, egyelőre megfejthetetlennek tűnő titkot rejt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: űr

Ezek érdekelhetnek még

2023. Április 01. 08:22, szombat | Belföld

Netrisk: 52 ezer forint fölé nőtt a kgfb-átlagdíj

Rekordra, 52 322 forintra emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja március elején - közölte a Netrisk az MTI-vel pénteken.

2023. Április 01. 08:20, szombat | Belföld

AM: komplex vidékfejlesztési csomag készül a kistelepülések számára

Az Agrárminisztérium a vidéki kistelepülések fejlesztése érdekében többféle támogatási lehetőséggel készül a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó időszakában - jelentette ki Feldman Zsolt.

2023. Április 01. 08:15, szombat | Belföld

Indul a húsvéti roham az üzletekben

Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

2023. Április 01. 08:14, szombat | Belföld

Agrárminisztérium: egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleményében.