Városlista
2024. február 23, péntek - Alfréd

Hírek

2012. Július 12. 09:22, csütörtök | Életmód
Forrás: MTI

Pandzsáb a drog árnyékában - Tegyél híressé!

Pandzsáb a drog árnyékában - Tegyél híressé!

A pakisztáni határ közelében lévő indiai Kazikot faluban már mindenki a búzatermés betakarítására készült. A bivalyok csendesen hűsöltek, a parasztok a földjeiken serénykedtek. Pargát Szingh azonban, akárcsak a többi kábítószerfüggő, az árnyékban kuporgott, és szintetikus drogkoktéllal injekciózta magát. Nem sokkal korábban egy másik férfi nyomában lépett be a pandzsábi falu mintegy félszáz drogosának találkozópontjává vált omladozó épületbe. Előbb társa döfte saját karjába az injekciós tűt. "Hagyj egy kicsit nekem is" - mondta neki Szingh, aki HIV-fertőzött és tüdőbajos. Aztán a The New York Times című lap őket kísérő fotósához fordult. "Készíts rólam egy felvételt, tegyél híressé!" - unszolta.

A Pakisztánnal határos Pandzsáb városaiban és falvaiban a drog - az ópium, a heroin és többi illegális szer - igazi csapássá vált az utóbbi években az alkohollal együtt. Iskolás fiúk kis fekete ópiumgolyókat nyelnek le némi teával az órák előtt. A szintetikus drogokat azok fogyasztják, akiknek nem telik heroinra.

Szavazatokért cserébe drog

A drog- és szeszprobléma azért is aggasztó, mert India lakossága a világon a legfiatalabbak közé tartozik. Ez a tényező a jövendő gazdasági fejlődés kulcsának számít, ám Pandzsáb figyelmeztetést jelent arra vonatkozólag, hogy milyen demográfiai kockázatokkal jár a drog és alkohol terjedése. A szenvedélybetegek nagy többsége a 15-35 év közötti korosztályhoz tartozik. Egy tanulmány kimutatta: igen sokan közülük azért frusztráltak, mert munkanélküliek vagy mert várakozásaik nem igazolódtak be.
A pandzsábi kormány tudatában van a káros jelenségnek. Egy egészségügyi szakember már három évvel ezelőtt riadót fújt: közölte, hogy Pandzsábban egy egész nemzedéket veszélyeztet a kábítószer. Az állam minden részén megjelentek a magán drogterápiás központok, amelyeket nem egyszer kuruzslók működtetnek. A kormány kezében lévő kórházak drogkezelés alatt álló betegeinek száma is megnőtt.
Az Indiában illegálisan forgalmazott és határain belül elkobzott kábítószer mintegy 60 százaléka Pandzsábon keresztül jut az országba. A rendőrségi rajtaütések során több mint 50 kiló heroint és több százezer palack csempészett szeszesitalt foglaltak le az államban. A drog mégsem vált kampánytémává az idei pandzsábi választásokon, viszont az előfordult, hogy politikai aktivisták kábítószert osztogatva próbáltak szavazatokat nyerni...

Személyi problémának tekintik a függőséget

Pandzsáb azért nem hajlandó "súlyos és igazi" válsághelyzetként kezelni a kialakult állapotokat, mert az állam maga is a szeszesital-eladásokból finanszírozza magát. Mintegy 8000 állami italbolt működik Pandzsábban, és minden palack után beszedik az adót - ez a kormány egyik fő jövedelemforrása. Egy felmérés szerint az államban 2005 és 2010 között az egy főre eső alkoholfogyasztás 59 százalékkal nőtt.
Amritszár fő egészségügyi illetékese, Mandzsit Szingh Randháva szerint az állam maga segíti elő a függőség kialakulását. "Sokan elvesztették gyermekeiket, sok családban meghalt a kenyérkereső. Minden faluban áldozatokat szed ez a szenvedélybetegség" - fejtette ki az amerikai lapnak nyilatkozva.
Ranvinder Szingh Szándhu szociológus 600 drogfüggőt vizsgált Pandzsáb különböző körzeteiben, és megállapította, hogy általában fiatalok, szegények és munkanélküliek. A legtöbb faluban nem működik egészségügyi állomás, de mindenütt található három-négy gyógyszertár, és komoly haszonra tesz szert abból, hogy pilulákat és szintetikus drogokat árusít olyan kábítószer-fogyasztóknak, akiknek nem telik heroinra.
Szándhu hat éve készítette a tanulmányt a kormány felkérésére, de később egyetlen állami illetékes sem kereste meg, hogy megállapításainak következményeiről folytasson vele eszmecserét. "Nem társadalmi, hanem személyi problémának tekintik a drogfogyasztást" - jegyezte meg az orvos.

Özvegyek falva

Az ópiumnak nagy múltja van Pandzsábban, tömegesen és legálisan fogyasztották, mielőtt India és Pakisztán 1947-ben elnyerte függetlenségét. Ma Pandzsáb jelenti a kaput, amelyen át Pakisztánból és Afganisztánból becsempészik Indiába az ópiumszármazékokat. A mákot, amelyből az ópiumot nyerik, Indiában legálisan is termesztik gyógyászati célra, és abból is egy rész a pandzsábi feketepiacra kerül.
A drog jellemző problémája a középosztály lakta enklávéknak is, ahol leginkább a heroin terjedt el. Amritszár Mágbulpúra nevű negyedét az "özvegyek falvaként" is emlegetik, mert olyan sok fiatal férfi halt meg drogtúladagolás következtében.
"Mindenütt beszerezhetők a kábítószerek" - húzta alá Adzsit Szingh, aki 13 éven át vezetett egy drogkárosult gyermekek számára létesített iskolát. Az intézmény 656 diákjának mintegy 70 százaléka vesztette el valamelyik szülőjét a kábítószerek miatt. Az egyik kislány apját és öt nagybátyját vitte el a drog.
Az Amritszártól kétórás autóútra lévő Kazikotban egy helyi civil szervezet tiszta injekciós tűket oszt ki a drogfüggők között, hogy elejét vegye az AIDS terjedésének. A csoport aktivistái szerint a faluban 48 kemény drogos él, de sokkal többen vannak, akik alkalmanként kábítószereznek. A hatóságok táborokat szerveztek, ezekben egészségügyi szakértők tartottak előadásokat a drog ártalmasságáról és a kezelés hasznáról. Nem sok eredménnyel.

A drogfüggő és HIV-fertőzött Pargát Szingh szülei házában él nővérével és öccsével. Tizenöt éves korában szokott rá a kábítószerre, majd abbahagyta iskolai tanulmányait. Néhány éven át riksásként dolgozott, aztán megnősült, és kislánya született. Később felesége koraszülött ikreket hozott a világra, akik meghaltak. Az asszony képtelen volt beletörődni férje drogszenvedélyébe, ezért elhagyta őt és kislányukat, aki most három éves.

Nővére szerint Szingh, hogy hozzájusson a droghoz, családi értéktárgyakat adott el, és pénzt emelt ki a közös kasszából.
A ma 29 éves férfi azt állította, hogy többször megpróbált felhagyni a kábítószerrel, de túlságosan hiányzott a szer. Tüdőbaja miatt ügyel arra, hogy ne kerüljön érintkezésbe kislányával.
"Csak távolságot tartva játszom vele, nem csókolom meg, nehogy megfertőzzem. Nekem befellegzett. Tulajdonképpen már meg is haltam" - közölte lemondóan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 23. 09:13, péntek | Életmód

Magyar gyártású csúcstechnológiás orvosi mikroszkópot adtak át a kanadai McGill Egyetemen

Magyar gyártású, háromdimenziós képalkotást lehetővé tevő orvosi mikroszkópot adak át csütörtökön a kanadai McGill Egyetemen.

2024. Február 22. 15:34, csütörtök | Életmód

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Egy tudóscsoport megfejtette a bálnák énekének titkát.

2024. Február 21. 13:43, szerda | Életmód

Meghalt Czakó Gábor író

Elhunyt Czakó Gábor, a Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében - közölte a család az MTI-vel.

2024. Február 21. 06:00, szerda | Életmód

Indul a James Blunt-turné, két hét múlva Budapesten lép fel

A franciaországi Rennes-ben kedden elkezdődik James Blunt idei európai turnéja. A világhírű brit dalszerző-előadó március 5-én a budapesti MVM Dome-ban ad koncertet.