Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2019. Május 08. 07:50, szerda | Belföld

Pécsett ásít először Munkácsy inasa

Pécsett ásít először Munkácsy inasa

Munkácsy mintegy 60 művét bemutató kiállítás nyílik a pécsi Zsolnay Negyedben. Látható lesz a híres Ásító inas is és több olyan alkotás, amit most először állítanak ki.

Munkácsy Mihály alkotásait bemutató kiállítás, május 17-én nyílik a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.

A november 10-ig megtekinthető kiállításon Munkácsy festményei, több rajza, tanulmánya, vázlatai és az életét dokumentáló fotóanyag is szerepel, összesen 58 mű és mintegy 20 fotó.

A Zsolnay Örökségkezelő a kiállítással tiszteleg a 175 éve született magyar festőóriás előtt. A kiállított gyűjtemény Pákh Imre magyar-amerikai műgyűjtő kollekciójának része, amely a ZSÖK szerint a legnagyobb anyagi értéket képviselő Munkácsy-magángyűjtemény, egyben a legátfogóbb is, ugyanis Munkácsy életművének valamennyi szakaszából őriz festményeket.

Szerepel köztük az Ásító inas (1896), amely a legismertebb magyar festmények egyike, a művész pályaívét követve megjelennek a bibliai témájú művek, a szalonzsánerek és a késői melankolikus tájképek is.

A ZSÖK a tárlat külön színfoltjának nevezte a kiállításban a Munkácsyt megjelenítő, más ismert művészek - köztük Rippl-Rónai József, Hans Temple, Halmi Artúr, Pásztor János - által készített művek csoportját.

A tárlat további különlegessége, hogy három kép most először lesz látható, ezek közé tartozik Munkácsy Mihály Műteremben V. című képe, amely a festő "Műterem"-sorozatába illeszkedik.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Kép: szamoskozigobelin.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el