Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2016. Április 08. 15:34, péntek | Életmód
Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság

Pécsett is debütált az „Együtt a stroke ellen 2016 – 2020” kampány

Pécsett is debütált az „Együtt a stroke ellen 2016 – 2020” kampány

Évente világszerte 15 millió ember, míg hazánkban 45-50 ezer ember kap szélütést. Magyarországon, minden harmadik beteg azonnal, minden hatodik pedig egy hónapon belül meghal.

A Magyar Stroke Társaság által életre hívott "Stroke – Ne késlekedj" kampány folytatásaként hívták életre a az Együtt a stroke ellen 2016-2020 kampányát. Annak ellenére, hogy az eredmények kecsegtetőek, a stroke fenyegetése továbbra sem csökken, így a folyamatos tájékoztatás jelentősége megkérdőjelezhetetlen.
A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálok. Magyarországon évente 40-50 ezren kapnak szélütést, azonban mindössze 3 százalékuk kerül idejében kórházba. A statisztikai adatok szerint 13 ezren veszítik életüket agyi érkatasztrófa következtében és legalább 200-250 ezer ember él a betegség árnyékában. Az összes stroke esetet tekintve mintegy 10 százaléka 50, míg 27 százaléka pedig 60 éves kor alatt jelentkezik. Az elmúlt években nem egy fiatal és középkorú felnőtt esett a stroke áldozatául, sőt ez a betegség gyerekkorban is egyre gyakrabban fordul elő.
A statisztikai adatok szerint a túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban, 12-18 százalék beszédzavarban szenved, 22 százalék járásképtelen, 24-53 százalék részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 32 százaléka küzd a depresszióval. Egy évvel a stroke után a betegek egyharmada már nem él, egyharmada maradvány tünetekkel, csak mások segítségével tudja élni a mindennapjait, egyharmada pedig vissza tud térni a munkába és el tudja látni önmagát.

Az elmúlt években útjára indított „Stroke - Ne késlekedj” elnevezésű kampány elsősorban a szélütés tüneteire, a „hezitációs” idő csökkentésére, az azonnali mentőhívás jelentőségére és a pitvarfibrilláció felismerésére hívta fel a lakosság figyelmét, míg az idei emellett a megelőzésre, a rizikófaktorok karbantartására hívja fel a figyelmet.

Dr. Szapáry László, a Magyar Stroke Társaság képviselője elmondta, hogy az elmúlt években látványosan csökkent a stroke-betegek száma, de ez az arány még így is háromszor magasabb, mint a szomszédos Ausztriában. A javuló tendenciát mutatja az is, hogy Magyarországon az elmúlt öt évben duplájára nőtt a trombolízissel kezelt betegek aránya - 2010-ben 895 2015-ben 2042 - vagyis sokkal többen részesülnek életmentő vérrögoldó kezelésben, mint korábban. Ugyanakkor nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ha valaki a stroke tüneteit észleli - hirtelen beszédzavar, egyensúlyvesztés, féloldali végtagbénulás vagy zsibbadás - nem szabad várni a háziorvosra, vagy arra, hogy másnapra kialussza a betegséget. Rögtön tárcsázni kell a 104-es számot, ugyanis a mentősök tudják, hol kaphatják meg 3-4 órán belül a betegek azt a vérrögoldó kezelést, amellyel nem csak a túlélés esélyét lehet növelni, hanem el lehet kerülni a maradandó károsodást. Nagyon fontos tudni, hogy a tünetek lehetnek múló jellegűek vagy maradandóak, együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak, és viszonylag hirtelen jelentkeznek: pl. ébredéskor, vagy pár perc alatt. Senkit ne tévesszen meg, ha a tünetek gyors javulást mutatnak, mert visszatérhetnek, és végleges bénulássá súlyosbodhatnak. Beszédében kiemelte azt is, hogy a társ szakmák együttműködésével, főleg a kardiológusokkal történő közös munkával lehet tenni a megelőzés érdekében.

A szív- és érrendszeri betegségek tovább fokozzák a stroke kockázatát, melyek közül a pitvarfibrillációt – pitvarremegést- kell megemlíteni. Dr. Habon Tamás, a Magyar Kardiológusok Társaságának képviselője e betegség tüneteit is ismertette, melyek a következőek: rendszertelen szívverés, szédülés, légszomj, szívdobogás-érzés. Elmondta, hogy aki ebben a betegségben szenved, annak ötször nagyobb esélye van arra, hogy megüsse a guta. Ez a betegség a magyar lakosság több mint 1%-át, azaz több mint 100.000 diagnosztizált beteget érint, a nem diagnosztizált betegekkel együtt ez a szám pedig elérheti a 200.000 főt is.
Dr. Buda Péter, az Országos Mentőszolgálat dél-dunántúli régiójának igazgatója elmondta, hogy a kampány hatására az emberek bátrabban hívják a mentőket, ugyanakkor sokan nincsenek tisztában azzal, hogy stroke-juk van, csupán az alapvető tüneteket tudják felsorolni. Kiemelte, hogy az elmúlt években rendkívül jó kapcsolat alakult ki a stroke osztályok és a mentőszolgálat között, ami nagyban javítja a betegek esélyeit. Ő is kiemelte az időablak fontosságát, és felhívta a lakosság figyelmét a hezitációs idő csökkentésére, vagyis arra, hogy a tünetek észrevétele esetén rögtön hívja a beteg a 104-et, és ne a háziorvost vagy a rokonságot.
Dr. Őri László alpolgármester úr többször is kiemelte beszédében, hogy mennyire jó dolognak tartja a kampányt, és milyen jelentős üzenete van. Elmondta, hogy a prevenciót illetően a kampánynak és Pécs városának összhangban vannak az elképzeléseik. A város vezetése fontosnak tartja a korszerű egészségügyi fejlesztéseket, és tesznek is ennek érdekében.
A sajtótájékoztatón Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának programigazgatója, Dankovics Gergely is jelen volt. Beszédében kitért a kamion adta hatalmas lehetőségekre, és kiemelte a társaságokkal való együttműködés fontosságát is. A közös cél nem más, mint a prevenció, valamint a lakosság figyelmének felhívása az elengedhetetlen szűrővizsgálatokra.
A kampány széleskörű támogatást élvez, hiszen nemcsak az OMSZ és a színházak, hanem az Egészségügyért, valamint a Sportért Felelős Államtitkárság és számos polgármesteri hivatal is csatlakozott a kezdeményezéshez. A tavalyi esztendőben bekapcsolódott a kampányba Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja is, amelynek segítségével országosan az idén is mintegy 200 helyszínen ismerkedhetnek meg a résztvevők a kampány elemeivel.
Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a stroke tüneteivel, ismerje fel azokat, hogy egy lehetséges szélütés esetén segíteni tudjon embertársaikon, ugyanakkor a tartsák karban rizikófaktoraikat, kezeltessék magas vérnyomásukat, intsenek búcsút a dohányzásnak. Nem szabad elfelejteni, hogy a stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi "érkezését".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.