Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2011. December 29. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: HírTv

Peczár László: "Nekünk 150 ezer forintba kerül egy koraszülött mentése"

Peczár László:

A koraszülöttmentés javára gyűjtöttek Győrben azon a futballgálán, amellyel a portugál Benfica magyar sztárjára, a 2004-ben, mérkőzés közben elhunyt Fehér Miklósra emlékeztek.

A torna teljes bevételét az Egészséges Újszülöttekért Alapítványnak ajánlották fel az esemény szervezői, amely a kisalföldi megyeszékhelyen évente száznál is több kisgyermek életét menti meg. A legtöbb hazai kórházban havi 1-2 millió forint jut a koraszülöttek ellátására, miközben a legegyszerűbb inkubátor ára is meghaladja a kétmilliót - írja a Hír TV.

"A szállításhoz kell egy 150 kg-os felszerelés. Ebből 90 kg az inkubátor és aztán a kiegészítő gépek, az infúziós pumpa, amivel tápláljuk a babát" - mondja a koraszülöttosztály orvosa.

A győri újszülött-osztályon évente 270 gyermeket látnak el, közülük 70 a koraszülött, beteg csecsemők száma. Ahhoz, hogy az ő gondozásuk biztonságos legyen, speciális mentőautó és berendezések szükségesek. Az életmentő készülékek jelentős része 15-20 éves, a havonta rendelkezésre álló 1,5 millió forint pedig aligha elegendő a napi 24 órás ügyelet, a betegszállítás, az ellátás és a berendezések cseréjének finanszírozására.

"Az alapítvány 110 újszülött életet mentett meg, ki lehet számítani, hogy körülbelül 150 ezer forintba kerül egy újszülött életnek a mentése" - így Peczár László. Hogy az orvosok munkáját támogatni tudja, a győri Egészséges Újszülöttekért Alapítvány minden évben különböző akciókat szervez. Ilyen az az év végi futballgála is, amellyel egyben az ETO egykori támadójára, a Benfica játékosaként 24 évesen a pályán elhunyt Fehér Miklósra is emlékeznek.

Peczár László kuratóriumi elnök, Egészséges Újszülöttekért Alapítvány, Győr: "A legnagyobb megtiszteltetés számunkra, hogy a Fehér-család mellénk állt, ezért is a rendezvény neve Fehér Miklós emlékgála az egészséges újszülöttekért. Úgy gondolom, hogy az emblematikus személyiségek, a régi nagy focisták, legfőképp a Miklós emlékére jönnek el, de tudják azt, hogy ezáltal milyen alapítványt támogatnak."

A tornán a gyerekcsapatok mellett jelenlegi és korábbi élvonalbeli játékosok is rúgták a labdát.

Szanyó Károly, az Újpest volt válogatott csatára: "A jelenlegi helyzetben nem kell ecsetelnem, hogy miért fontos egy ilyen torna, miért fontos, hogy gyűjtünk a beteg gyerekeknek tulajdonképpen, hát sajnos nem mindenhova jut el olyan mennyiségű pénzösszeg, vagy esetleg ruha és élelmiszer, mint amennyire szükség lenne, és mi így próbálunk egy kicsit segíteni."

Az idei torna bevételéből több mint egymillió forintot utalnak át a szervezők a gyermekmentő alapítvány számlájára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 14. 14:53, szerda | Helyi

Nagyszabású ingyenes rendezvénnyel ünnepel ősszel az ETO Park

Óriási bulival és színes programokkal várja a lakosságot az ETO Park Szolgáltató & Élményközpont 2024. szeptember 20-án! Az esemény apropóját az adja, hogy újra élettel telik meg az épület. Közel két év kemény munka után szeptember

2024. Augusztus 14. 09:14, szerda | Helyi

Liszt-liszt, csak a csomagolás más?

Annyi féle liszt van a boltok polcain, hogy rendkívül nehéz eligazodni közöttük és kiválasztani a célnak megfelelőt.

2024. Augusztus 14. 08:13, szerda | Helyi

Táborozók a győri kórház Skill laborjában

Újraélesztést gyakoroltak és még egy rutinműtétet is kipróbálhattak a gyerekek a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház „Ecc-Petz” táborában.

2024. Augusztus 14. 07:14, szerda | Helyi

Az egyetem átvette a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola fenntartását

A Széchenyi István Egyetem fenntartásában működik tovább augusztus 1-jétől a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium.