Városlista
2022. július 1, péntek - Annamária

Hírek

2010. Április 29. 07:29, csütörtök | Belföld
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Példátlan érdeklődés a Klímabarát Háztartás program iránt

Példátlan érdeklődés a Klímabarát Háztartás program iránt

Hatalmas érdeklődés kísérte a zöldtárca által meghirdetett Klímabarát Háztartás Programot: egy hónap alatt több mint egymilliárd forint értékű energiatakarékos háztartási gépre pályáztak az időskorúakat, nagycsaládosokat, a fogy

 

A Zöld Beruházási Rendszer részeként a környezetvédelmi tárca a Klímabarát Otthon és az Izzócsere Program után március 23-án hirdette meg a Klímabarát Háztartás Programot, melynek keretében a rászorulók energiafaló hűtő- és mosógépeket cserélhetnek energiatakarékosra. Az eddig benyújtott pályázatok elérték a meghirdetett 1 milliárdos keretösszeget, ezért a tárca felfüggesztette a pályázatot és folyamatosan végzi azok elbírálását. Eddig több mint 16 ezer háztartási gép cseréjére nyújtottak be több mint 270 pályázatot a rászorulókat támogató szervezetek. A gépcserével háztartásonként akár évi 15 ezer forintot lehet megspórolni a rezsiköltségből.

  

A környezetvédelmi minisztérium korszerű és energiahatékony háztartási gépek beszerzéséhez gépenként 60-70 ezer forintos támogatást nyújt az időskorúakat, nagycsaládosokat, a fogyatékkal élőket és a regisztrált munkanélkülieket segítő alapítványok és egyesületek számára. A program keretében a tárca háztartásonként és a pályázatot benyújtó szervezetek saját részére székhelyenként 1 darab régi mosógép „A" energiahatékonysági osztályú új mosógépre és/vagy 1 darab régi hűtőgép „A", „A+", „A++" energiahatékonysági osztályú új hűtőgépre történő lecserélését támogatja. Egy pályázaton maximálisan bruttó 70 000 Ft támogatás nyújtható A+ és A++ energiacímkével rendelkező hűtőgép  vásárlására, „A" energiaosztályú hűtő- és mosógép esetén pedig a maximális támogatás összege 60 000 Ft. A pályázatokat az adózáskor is használt elektronikus nyomtatvány kitöltő rendszeren (ABEV) - ügyfélkapun - keresztül lehetett benyújtani

  

Mivel a támogatás elsődleges célja a klímavédelem, ezért az új háztartási gépek vásárlása mellett a program kiemelt hangsúlyt fektet a működőképes, régi háztartási gépek visszagyűjtésére. A klímavédelmi programmal mintegy 2 ezer tonnával csökkenhet a háztartások éves CO2 kibocsátását, ami egy 200 hektáros tölgyerdő éves CO2 megkötésének felel meg.

  

A magyarországi háztartásokban a nagyháztartási gépek 43,2%-a 8 évnél idősebb. Amennyiben az összes, kevésbé korszerű készüléket lecserélnék a legkorszerűbb, energiatakarékos készülékekre, akkor elméletileg összesen 1,8 millió tonna CO2 kibocsátás csökkentést lehetne elérni. A környezetvédelmi cél mellett a gépcsere jelentős megtakarítást is eredményez. A korszerű háztartási gépek 20-50%-kal kevesebb villamos energiát fogyasztanak, mint a régebbi társaik. Egy 1995-ben gyártott kombinált hűtőgép lecserélésekor közel 10.000 Ft-ot lehet évente megtakarítani, de például egy, a '80-as évekből származó hűtő cseréjével több mint 15.000 Ft-ot lehet spórolni minden évben.

 

A Magyarországon forgalomban lévő hűtő- és mosógépeken az uniós szabályozásnak megfelelően kötelező elhelyezni az energiacímkét. Az energiacímke A-G-ig osztályozza a készülékeket energiahatékonyságuk szerint. A „C" energiaosztályú készülékek átlagosan 65%-kal, a „B" energiaosztályúak pedig 30%-kal több áramot fogyasztanak, mint az azonos űrtartalmú és kivitelű „A" osztályú készülékek.

 

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 01. 11:00, péntek | Belföld

Tetőzik a kánikula

Pénteken tetőzik a hőség - írta az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2022. Július 01. 10:09, péntek | Belföld

Mától dolgozhatnak szja-mentes keresetükért a támogatott fiatalok

Mintegy háromezer munkáltató jelezte eddig igényét mintegy 14 ezer egyetemista, középiskolás vakációs foglalkoztatására a bértámogatást biztosító programban.

2022. Július 01. 08:45, péntek | Belföld

Orbán: a háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni

Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

2022. Július 01. 08:00, péntek | Belföld

Szombaton 41 strandon indul a Mozdulj Balaton!

Idén 34 Balaton-parti település 41 strandja csatlakozott a szombaton startoló Mozdulj Balaton! szabadidősport-rendezvénysorozathoz, melynek során ingyenes, szervezett sportlehetőségekkel várják az érdeklődőket