Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Július 03. 18:00, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Pereskednek: 8 havi fizetéséért harcol 74 gondozónő a győri kistérségben

Pereskednek: 8 havi fizetéséért harcol 74 gondozónő a győri kistérségben

Munkaügyi pert indítanak az állam ellen a házi segítségnyújtásban részt vevő Győr környéki gondozók, akik elmaradt, 8 havi fizetésükhöz szeretnének hozzájutni.

"Az enyém is olyan 560 ezer forint, úgy hogy bruttó!"

Ez lett volna Nagy Józsefné nyolc havi keresete, de ezt sem fizette ki neki munkáltatója, az Alvinczi Péter Szeretetszolgálat, mert elvonták tőle az állami normatívákat.

Nagy Józsefné szociális gondozó, Ikrény:

"Innen az önkormányzattól kaptunk egyszeri segélyt, ugye a kisgyerek után, semmi mást nem kaptunk. Egy keresetre voltunk hárman, a fiammal meg a férjemmel. Sokan azt mondták, milyen könnyen vagyunk, mert egy keresetből is meg tudunk élni. Igen nehéz volt. Igen nehéz volt átvészelni."

A győri kistérségben 74 gondozónő várja hónapok óta a fizetését. Sokáig ingyen is vállalták, hogy tovább látogatják az idős, beteg embereket, ám miután egyértelművé vált számukra, hogy nem jutnak hozzá a bérükhöz, tömegesen felmondtak.

Szabó Gáborné szociális gondozó, Ikrény:

"Még most is csinálnám szívesen, mert nagyon jó. Jó volt velük lenni, jó volt segíteni az öregeken, látni, hogy örülnek nekünk. s még a mai napig várnak bennünket."

Ikrényben 15 idős, beteg ember maradt szociális ellátás nélkül.

Somogyi Ernőné, Ikrény:

"Ilyen járókerettel is alig, csak így tudtam menni. A gondozónő azért kellett, hogy bevásároljon, mert a páromnak is fáj a dereka, beteges, ezért volt szükségünk a gondozónőre."

A falu önkormányzata nincs abban az anyagi helyzetben, hogy megoldja az állás nélkül maradt gondozónők foglalkoztatását.

G

ergó András polgármester, Ikrény:

"Ez valahol a szociális törvény szintjén kell, hogy rendeződjön, és nem úgy, ahogy eddig működött. Hogy ez kétezres településen kötelező feladatellátás, mert az élet azt igazolja, hogy ez nem lélekszámhoz kötött, hogy 1-2, vagy 10 ember van ilyen szerencsétlen helyzetben. Az ő gondjukat meg kell oldani, ők olyan emberek, akiknek segíteni kell."

A gondozónők abban bíznak, hogy a héten megkezdődött munkaügyi perből győztesen kerülnek ki, és hozzájutnak elmaradt munkabéreikhez.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.