Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2015. Március 24. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pesszimista a magyar lakosság

Pesszimista a magyar lakosság

Általánosságban véve a skandináv államok lakói voltak 2013-ban a leginkább elégedettek az életükkel, míg ez a bolgárokra volt a legkevésbé igaz – derült ki az Eurostat közelmúltban kiadott felméréséből. Az Eurostat az unió 28 tagállamában kért meg tizenhat évnél idősebb embereket, hogy válaszoljanak arra a kérdésre: egy tízes skálán összességében mennyire elégedettek az életükkel.

Az általános elégedettségi szint 2013-ban 7,1 volt. A legjobb eredményt Finnországban, Dániában és Svédországban mérték, de az öt legboldogabb társadalom között van az osztrák és a holland is. Ezen országok eredményei szerint az élettel való átlagos elégedettség a 8-as szint körül mozgott. A skála másik végén szereplő Bulgária esetében 4,8 pontos átlagot mértek. Csupán kicsivel jobb eredmények születtek Magyarországon, Portugáliában, Cipruson és Görögországban, ahol az átlagos válasz 6,2 volt.

Hazánkban ugyanaz a tendencia érvényesül, mint a legtöbb országban, vagyis a 16 és 24 év közötti fiatalok a legoptimistábbak (7,1-es a mutató), míg a legpesszimistábbak a 75 év felettiek (5,6). Bulgáriában az idősebb korosztály átlagosan 3,8-esre értékelte életminőségét. Ehhez képest Dániában a hasonló korosztály körében az általános elégedettség értéke 8,6 volt.

A felmérés készítőinek tapasztalatai szerint a nők és a férfiak majdnem azonos szintű elégedettségről számoltak be. A válaszolók esetében a legnagyobb befolyást az elégedettségi szintre az illető egészségi állapota gyakorolta, jóval megelőzve az anyagi tényezőket, a munkaerő-piaci helyzetet vagy társadalmi kapcsolatokat.

Az Európai Unióban Bulgáriában a legalacsonyabb a GDP, és a munkanélküliség mértéke is meghaladja az uniós átlagot. Bár 2004 és 2008 között jelentős gazdasági fellendülést tapasztalt az ország, a gazdasági válság jelentős károkat okozott. Dimitar Becsev Délkelet-Európa-szakértő szerint a felmérés által kimutatott eredmények hátterében az anyagi tényezőknél jóval összetettebb okok állnak. Az EU-hoz való csatlakozás nem tette boldoggá Bulgáriát – fejtette ki a London School of Economics munkatársa a Euronewsnak. Álláspontja szerint a bolgárok saját kormányukat látták a fő problémának az unióhoz való csatlakozás előtt, s Európát tekintették a lehetséges megoldásnak. A gazdasági válság azonban megváltoztatta mindezt, s immáron nem bíznak senkiben – fejtette ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.