Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2013. Október 02. 08:44, szerda | Sport
Forrás: MTI

Polgár Judit kapta a "Sakk Oscart"

Polgár Judit kapta a

A női világranglistát megszakítás nélkül csaknem negyedszázada vezető Polgár Judit vehette át a Caissa Díjat, amelyet a sportág berkein belül "Sakk Oscarnak" neveznek.

A magyar nagymestert a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) éves közgyűlésének megnyitóján, Tallinnban tüntették ki. Polgár Judit - sajtószolgálatának keddi tájékoztatása alapján - a Művészetek Palotájában vasárnap több ezer látogató részvételével megrendezett Aquaprofit-Polgár Sakkfesztiválról utazott a FIDE meghívására Észtországba, az ünnepélyes díjátadóra.
Az indoklás szerint a FIDE a világ legjobbjának járó díjat nem csupán a 2012-es eredményeinek elismeréseként adományozta Polgár Juditnak, hanem ezzel egyben tisztelegni is kívánt az elmúlt évtizedekben mutatott kimagasló teljesítménye előtt, elismerve a világ sakktörténelmében, és különösen a női sakkozásban betöltött forradalmi szerepét.
A mintegy három kilogramm súlyú trófeát az ukrán Lobortas Classic ékszerészház készítette aranyból és ezüstből, gyémánt berakással.
Polgár Judit, a legfiatalabb Polgár nővér, akkor vált világszerte ismertté, amikor mindössze 12 éves korában 13 játszmából 12,5 pontot szerezett az 1988-as, szaloniki sakkolimpián, ezzel pedig főszerepet játszott abban, hogy a magyar női csapat megszakítva a hosszú szovjet hegemóniát, aranyérmet nyert. Két évvel később újabb olimpiai bajnoki címet szerzett a magyar csapattal, majd ezt követően már csak a férfiak között versenyzett tovább. A sporttörténelemben egyedülálló módon 1989 óta megszakítás nélkül vezeti a női világranglistát. Polgár Judit volt az első és máig egyetlen női sakkozó, aki képes volt betörni az összesített világranglista első 10 helyezettje közé, 2005-ben a férfi világbajnoki címért is harcba szállhatott egy nyolcas tornán."Ezt a díjat elsősorban a szüleimnek és a két nővéremnek szeretném ajánlani, akiktől rengeteg támogatást kaptam a pályafutásom során, különösen a kezdetekben! Az ő odaadó segítségük nélkül most biztosan nem állhatnék itt, hogy átvegyem ezt a megtisztelő trófeát!" - mondta köszönőbeszédében az ünnepélyes díjátadón Polgár Judit.

Címkék: Sakk-Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 08:13, szerda | Sport

Ötgólos győzelmet aratott a BL selejtezőben a Ferencváros

A Ferencváros kedden meggyőző sikerrel kezdte meg szereplését a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében: a második forduló első, hazai felvonásán 5-0-ra verte a walesi The New Saints csapatát.

2024. Július 23. 08:19, kedd | Sport

Az MLSZ szerint közel 80 százalékkal csökkentek a súlyos játékvezetői hibák az NB1-ben

Hanacsek Attila, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) játékvezetői bizottságának elnöke szerint közel nyolcvan százalékkal csökkent a súlyos bírói hibák száma az OTP Bank Ligában.

2024. Július 23. 08:15, kedd | Sport

Konferencia-liga - Meccs nélkül jutott tovább a Puskás Akadémia

A Puskás Akadémia FC mérkőzés nélkül jutott tovább a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójából, mert ellenfelét, az ukrán SC Dnyipro-1 csapatát kizárta az európai szövetség (UEFA).

2024. Július 23. 08:12, kedd | Sport

A Ferencváros új edzője energikus futballt vár

Pascal Jansen vezetőedző energikus futballt vár kedden a Ferencváros labdarúgócsapatától a The New Saints elleni Bajnokok Ligája-selejtezőben.