Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Március 05. 07:46, péntek | Helyi
Forrás: gyor.hu

Polgári Védelem Napja Győrben

Polgári Védelem Napja Győrben

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és Győr Megyei Jogú város nkormányzata 2010. március 4-én a Polgári Védelmem Napja alkalmából tartotta ünneps&#

Az ENSZ 1972-ben március 1-jét a polgári védelem nemzetközi világnapjává nyilvánította. Azóta évről évre világszerte ezen a napon emlékezünk meg arról a szervezetről, mely folyamatosan részt vesz az ENSZ katasztrófák elleni megelőző, védekező és helyreállító tevékenységében.

vóhelynek berendezett állandó kiállítás

A Polgári Védelem Napja alkalmából rendezett programsorozat reggel fél kilenckor kezdődött, amikor a Magyar Légoltalom megalakulásának 75. évfordulója alkalmából a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgári Védelmi Szövetség, valamint a Győri Polgári Védelmi Kirendeltség által szervezett kiállítást megnyitották az rpád u. 38/A. szám alatt. A megnyitón a kiállítás számára helyiséget biztosító önkormányzatot dr. Lipovits Szilárd jegyző és dr. Csörgits Lajos aljegyző képviselte.

A kiállítást Funk József a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke mutatta be, ahol eredeti óvóhelyi felszerelések, berendezések, védőruhák, műszerek, a Magyar Légoltalomhoz, Polgári Védelemhez kapcsolódó plakátok, kiadványok, könyvek tekinthetők meg a régmúltból és a jelenből egyaránt.

A kiállítás a későbbiekben a Győri Polgári Védelmi Kirendeltség munkatársaival a 96/500-281-es telefonszámon, előzetes egyeztetést követően, bejelentkezés alapján látogatható. A győri iskolák osztályainak egy izgalmas történelemóra témája lehet a kiállítás meglátogatása.

A megnyitón Csepi László a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Győri Polgári Védelmi Kirendeltség vezetője ajándékkal köszöntötte mindazokat, akik eszközökkel, munkával, vagy más segítséggel hozzájárultak a kiállítás létrehozásához.

nnepség a Polgári Védelmem Napja alkalmából

Délelőtt tíz órától a Városháza dísztermében folytatódott az ünnepség, ahol Borkai Zsolt polgármester megnyitó beszédében elmondta, a nyári hőség kapcsán már több alkalommal vízosztást rendeltek el, ahol az önkormányzat, a polgári védelem valamint a Pannonvíz is közreműködött. A nyári tömegrendezvények kapcsán tervek készültek, amelyeknek a kidolgozásában, a helyszíni operatív munkában is kivették részüket a kirendeltség és a hivatal munkatársai. Az elmúlt télen egy esetben kellett felkészülni úton rekedt külföldiek elhelyezésére, de végül is erre nem került sor.

A polgármester kiemelte, a polgári védelem célja a katasztrófák és a különböző veszélyhelyzetek során a humanitárius feladatok teljesítése, illetve a lakosság védelme; oltalmazni, védeni és menteni az állampolgárok életét és anyagi javait fegyveres összeütközés, elemi csapások, természeti és civilizációs katasztrófák, valamint más veszélyhelyzetek esetén. Az itt használt "polgári" jelző kettős gyökerű, egyrészt a védelem céljára, az állampolgárok megvédésére, másrészt megvalósulására, a lakossági részvételre, a felkészülésre s magára az egyéni és közösségi önvédelemre utal.

nnepi megemlékezésében Szüts György tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelem igazgatója tekintett vissza a szervezet kialakulására, történetére, abból a jeles alkalomból, hogy a Polgári Védelem Napja mellett a Magyar Légoltalom megalakulásának 75. évfordulóját, valamint a Katasztrófavédelem fennállásának tizedik évfordulóját is ünnepeljük.

Dr. Szakács Imre a megyei közgyűlés elnöke köszönetet mondott azért az odaadó, önfeláldozó szolgálatért, amit a szervezet munkatársai nap mint nap tanúsítanak hivatásuk ellátása közben, a lakosság védelmében. A Katasztrófavédelmi igazgatóság tíz éves fennállása alkalmából dr. Szakács Imre díszoklevelet nyújtott át a megyei igazgatóság vezetőjének, Szüts Györgynek.

Az ünnepségen számos elismerést és kitüntetést is átadtak

Az nkormányzati Miniszter a Polgári Védelem Napja alkalmából a 2010. március 1-jei központi ünnepségen, a polgári védelem hivatásos állományában eltöltött 10 éves szolgálata elismeréséül polgári védelmi szolgálati jelet adományozott Csepi László polgári védelmi őrnagynak, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Győri Polgári Védelmi Kirendeltség vezetőjének. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója soron kívül előléptette polgári védelmi főhadnaggyá a szolgálatteljesítés során tanúsított kimagasló helytállásáért Horváth Gergely polgári védelmi hadnagyot, az igazgatóság Polgári VeszélyhelyzetKezelési Osztály főelőadóját.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója főmunkatársi címet adományozott a munkakörében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Polgárné Lakatos Mártának, az igazgatóság Gazdasági Osztálya előadójának. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója dicséretben és jutalomban részesítette munkakörében hosszú éveken keresztül végzett magas színvonalú munkája elismeréseként Polczer Antalt, az igazgatóság Gazdasági Osztályának műhelyvezetőjét.

A beosztásában végzett szakmai munkája elismeréseként a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés Elnöke dicséretben és jutalomban részesítette Rátkai Attila polgári védelmi őrnagyot, az igazgatóság Polgári Veszélyhelyzet Kezelési Osztályának kiemelt főreferensét.

A Polgári Védelem Napja alkalmából dicséretben és jutalomban részesült Schreindler gnes polgári védelmi őrnagy, az igazgatóság Koordinációs és Személyzeti Osztályának kiemelt főrefernse, Galumba Lajos tűzoltó hadnagy, az igazgatóság Mentésszervezési Osztályának kiemelt főelőadója, Koczka Ferenc Istvánné, Koordinációs és Személyzeti Osztályának ügykezelője, valamint Bősze Lászlóné, az igazgatóság Gazdasági Osztályának gondnoka.

A polgári védelem és katasztrófavédelem népszerűsítésében végzett kimagasló tevékenységéért emlékplakettet vehetett át Maróti Zsuzsa, a Magyar Távirati Iroda Győr-Moson-Sopron Megyei Szerkesztősége tudósítója, valamint Papp Zsolt, Győr Megyei Jogú Város honlapjának szerkesztője.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megalakulásának 10. évfordulója alkalmából emlékplakettet kapott Dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés, egyben a Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Tóth Gábor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság titkára, Pesztenlehrer Lajos nyugállományú tűzoltó ezredes, az igazgatóság volt igazgatója, valamint Funk József nyugállományú polgári védelmi ezredes, az igazgatóság volt igazgató-helyettese.

Az igazgatóság Győri Polgári Védelmi Kirendeltségének vezetője emléktárgyat adományozott Tőke Lászlónak, a PannonVíz Zrt. elnök vezérigazgatójának, Sági Gézának, a Győr Szol Zrt. elnök vezérigazgatójának, Barabás Attilának a Győri Likőr vezérigazgatójának, Jancsó Péternek, a Graboblast Rt. Elnök vezérigazgatójának.

Mosonmagyaróvár Város polgármestere dicséretben és jutalomban részesítette a Mosonmagyaróvár város helyi Védelmi Bizottsága szakmai munkájának segítéséért Pálfi Istvánnét, az igazgatóság Mosonmagyaróvári Polgári Védelmi Kirendeltsége előadóját.

Orovecz István nyugállományú polgári védelmi vezérőrnagy a Magyar Polgári Védelmi Szövetség szakmai alelnöke elismerő oklevelet adott át a szövetség megyei szervezete részére, amelyet Funk József a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke vett át.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 09:11, szombat | Helyi

Hamarosan indul a mennyei megyei is

Elkészült a sorsolás a labdarúgó vármegyei első osztályban. A bajnok, de a feljutást nem vállaló Koroncó Kapuváron kezd. A bajnokság 16 csapatosra bővült.

2024. Július 27. 08:15, szombat | Helyi

Életet is menthetnek a zsetonok

Zsetonokat gyűjt a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Július 27. 07:15, szombat | Helyi

Győrzámoly: Kinőtték az iskolát, konténerrel bővülnek

A sok fiatal kiköltöző miatt egyre nagyobb az igény az oktatási intézményre Győrzámolyon.

2024. Július 26. 09:12, péntek | Helyi

Belga sportigazgatója lett az ETO-nak

A bajnokság megkezdése előtt néhány nappal új sportigazgatója lett az ETO NB I-es labdarúgó csapatának. A belga Steven Vanharen korábban az MTK másodedzője is volt.