Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. Március 18. 07:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Pörög a magyar ipar

Pörög a magyar ipar

Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva januárban 13,4, munkanaphatástól megtisztítva 10,7 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési

Az ipari kibocsátás januári több mint 13 százalékos – a decemberinél nagyobb mértékű – bővülésében az alacsony bázis és a munkanaphatás egyaránt érvényesül. Tavaly januárban a termelésben kisebb mértékű, 3,5 százalékos volumennövekedést mértünk. Az ipari termelés motorja változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye, a hazai eladások nem érték el a 2010. januári szintet.

Az ipari export januárban jelentősen, 18,6 százalékkal bővült 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év első hónapjában a feldolgozóipari kivitel több mint háromtizedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene az átlag feletti mértékben, 21,1 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export csaknem egynegyedét adó járműgyártás kivitele 14,6 százalékkal volt magasabb.Az ipar januári belföldi értékesítése 9,7 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első hónapjában 8,8 százalékkal nőttek, amihez elsősorban a kiugróan alacsony bázis járult hozzá.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 januárjában a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 14,8 százalékkal emelkedett. A csekély súlyú bányászat volumene majdnem másfélszeresére bővült, nagyrészt a földgázkitermelés, valamint a kőolaj-, földgáz-kitermelési szolgáltatás alágazatok kiemelkedő teljesítményének köszönhetően. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 2,6 százalékkal haladta meg a 2010. évi bázis szintjét.

2011 januárjában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül – egy kivételével – mindegyikben termelésbővülést regisztráltunk.

A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egynegyedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása jelentősen, 21,2 százalékkal emelkedett. Az alágon belüli növekedés motorját a híradás-technikai berendezések iránti tartós keresletélénkülés jelenti. A második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés csaknem egyötödét adó járműgyártás is az átlag felett, 16,2 százalékkal nőtt. Az alág jó teljesítményét a rendelésmutatók is tükrözik A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés közel egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,4 százalékkal magasabb volt, ami nagyrészt az értékesítés egyharmadát kitevő exporteladások élénkülésének köszönhető; a hazai eladások csak kisebb mértékben nőttek. A feldolgozóipari termelésből több mint 7 százalékot képviselő gép, gépi berendezés gyártása több mint másfélszeresére nőtt, ennek hajtóerejét a motor, turbina gyártása szakágazat adta.

Idén januárban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése jelentősen, 25,6 százalékkal nőtt 2010 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 26,7, az új belföldi rendelések 16,6 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 12,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 2010 azonos időszakához képest az ipari termelés 2011 első hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön, a legkisebb a Dél-Alföldön.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV