Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Február 26. 16:00, kedd | Helyi

PREHealt nemzetközi konferencia zajlik Győrben

PREHealt nemzetközi konferencia zajlik Győrben

Hétfőn tartotta workshopját a PREHealt projekt, a győri Városháza Zechmeister Termében. Ezt követően pedig angol nyelvű városnéző sétára indultak a GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok idegenvezetőjével.

A nyertes PREHealth projektről:
A „Promoting education and jobs to enhance the use of urban blue and green infrastructure for health and fitness PREhromoting education and jobs to enhance the use of urban blue and green infrastructure for health and fitness (PREHealth) – ERASMUS+ Strategic Partnership” sikeres pályázat megvalósítása 2016 decembertől elkezdődött.
A KA2 – Cooperation for Innovation and the Exchange of Good Practices keretében folyó projektben a győri Széchenyi István Egyetem konzorciumi partner, a projekt felelőse Szörényiné Kukorelli Irén professzor. A projekt vezető partnere a Technische Universitat Darmstadt (Germany) Martin Knöll professzor vezetésével, további konzorciumi partner a görög PRISMA (Centre for Development Studies) és az Universitat Utrecht. Sikeres megvalósításához Darmstadt, Győr, Athén és Eindhoven városok is a konzorcium tagjai. A projekt 2016 decembertől 1-től 2019 július 31-ig tart.

„A projekt célja, hogy a város lakóinak figyelmét ráirányítsa a városi közterültek, vizek és vízpartok használatára, egészségük megőrzése és javítása céljából.” – mesélte portálunknak Prof. Szörényiné Dr. Kukorelli Irén DS.C egyetemi tanár, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézete, Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályának tudományos tanácsadója.

Mi szükséges ahhoz, hogy sikeres maradjon a projekt?
- Növelni kell az emberek körében azt a tudatosságot, hogy az egészségük és a jólétük érdekében hogyan használhatják a közterületeket
- El kell készítve olyan informális oktatási eszköztárat, hogy képes legyen alkalmazni azokat a közterületeken, és további cél, hogy ezek az eszközök a középiskolások, egyetemisták és a felnőtt lakosság számára is elérhetők legyenek,
- A projekt egyik eredménye egy hely alapú játék készítése lesz mindhárom partner-városban, mely mind a mentális, mind a fizikai erőnlétet szolgálhatja a köztereket használók számára.

Projekt során megvalósítandó tevékenységek:
A fenti lépések megvalósításához az alábbi tevékenységek szükségesek:
- A hazai és nemzetközi szakirodalom áttekintése és a helyi szokások felmérése
- Áttekinteni a releváns kutatásokat, melyek a városi lakosság egészségének megőrzéséhez és jólétéhez kapcsolódnak a közterületek használatán keresztül, majd elkészíteni az adott országra vonatkozó tanulmányt (mindhárom országban elkészült a tanulmány, a hazait mellékelem).
- A kiválasztott közterületekre vonatkozó kérdőív lekérdezése (face-toface és on-line) valamennyi partnervárosban, mely képet ad a közterületeket használó lakosság szokásairól, a különböző közterületekhez kötődő viszonyáról (a tanulmány elkészült mindhárom városban, Győr városét mellékelem).
- Folyik egy kampányt mindegyik partnervárosban a városi önkormányzattal együtt, hogy a közterületek, parkok hogyan képesek szolgálni a lakosok egészségmegőrzését, „egészség-útvonal health itinery” elkészítése. Önkéntesek bevonásával a kampány elemek megvalósítása (iskolák környékén aszfalt játékok felfestése, mozgásra sarkallás).
- Az informális és a formális oktatási eszközök kidolgozása, hely alapú játék készítése, tesztelése – folyamatban van a hely-alapú játék készítése – ehhez sportolók megnyerése - „MOZDULJ!”- kampány.

A győri, nemzetközi konferencia végén városnéző sétára indultak a résztvevők angol nyelven, a TeraszCsoport felkérésére. A résztvevők között volt német, holland, görög és magyar vendég is. Idegenvezetőjük Faragó Szilvia, a GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok egyik idegenvezetője volt, aki a Püspökvárba is felkísérte a csoportot.

A projekt zárókonferenciáját Athénban tartják majd.

Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.