Városlista
2024. augusztus 26, hétfő - Izsó

Hírek

2024. Augusztus 25. 07:15, vasárnap | Helyi

Pro Pannonhalma – a főapátság is díjakat osztott az ünnepen

Pro Pannonhalma – a főapátság is díjakat osztott az ünnepen

A Pannonhalmi Főapátság az augusztus 20-i programok keretében adta át a Pro Pannonhalma elismeréseket is.

A díjat a főapátság azon belső és külső munkatársainak ítélik oda, akik a Főmonostor célkitűzéseinek megvalósításában jelentős mértékben, huzamos ideig közreműködtek. Idén három ember munkáját ismerték el.

Az idei díjazottak:

Demján Sándorné Lídia a Pannonhalmi Főapátság jótevője. Lídia asszony régóta figyelemmel kíséri a Főapátság tevékenységét. 2022-ben a Demján Sándor Alapítvány kuratóriumi elnökével együtt felkereste a Bencés Gimnáziumot, hogy személyesen is megismerje az itt zajló oktató és nevelő munkát. Az azóta eltelt időben a Demján Sándor Alapítvány és Demján Sándorné Lídia asszony. Támogatásával hozzájárult a Pannonhalmi Bencés Gimnázium digitális kultúrájának fejlesztéséhez, a gimnáziumi betegszoba felújításához, valamint a Pannonhalmi Főapátság kulturális küldetésének megvalósításához. A Demján Sándor Alapítvány harmincéves fennállása alatt elsősorban hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok esélyegyenlőségét, oktatását támogatta, ezen kívül számos olyan eseményt, szervezetet és személyt támogatott, akik jelentősen hozzájárultak a magyar kultúra, oktatás, sport és művészet népszerűsítéséhez.

Dr. Dénesi Tamás történész-levéltáros, a főapátság levéltárának igazgatója. 2000-től tizenegy éven át a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanára és prefektusa volt, ezzel párhuzamosan, 2004-től a Pannonhalmi Főapátsági Levéltár munkatársa, a levéltár igazgató-helyettese, majd 2012-től levéltárigazgató. A Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesülete intézőbizottságának tagja. Nevéhez fűződik a Pannonhalmi Főapátsági Levéltár működésnek korszerű megújítása. Irányítása alatt fejeződött be az egyházközségi iratok begyűjtése és rendezése, az államosított bencés levéltári anyag restitúciója. A levéltárszakmai feladatok ellátása mellett végzett tudományos tevékenységét számos konferenciaelőadás és publikáció jelzi. Szűkebb kutatási területe a 17–18. századi katolikus egyháztörténet, de a 20. századi bencés rendtörténetírást is számos eredménnyel gyarapította. Kutatásai révén névadó ötletgazdája volt az Apátsági Pincészet csúcsborának, az Infusio-nak.

Liptai Zsolt Gábor borász, a főapátság pincészetének ügyvezető igazgatója. 22 éve dolgozik a Pannonhalmi Főapátság kötelékében, kezdettől fogva borászként és ügyvezető igazgatóként irányítja a monostor pincészetét, pályája egybeforrt a Pannonhalmi Főapátság borkultúrájának újjáélesztésével. 2002-ben Gál Tibor maga helyett ajánlotta a Főapátság felkérésére: a feladat egy ötvenhektáros birtok kiépítése, egyedülálló ezeréves történelmi háttérrel, világörökségi környezetben. Liptai Zsolt borász védjegye lett a kísérletezés és az innováció. A Pannonhalmi Főapátság pincészetét korszerű és mintaszerű borászat szintjére juttatta el, releváns szereplővé téve a bencés vállalkozást a hazai, sőt a nemzetközi borvilágban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 25. 09:14, vasárnap | Helyi

Átadták a közönségdíjakat a Jászaiban

Évadnyitó társulati ülést tartott a Jászai Mari Színház, amelyen gazdára találtak a közönségdíjak is.

2024. Augusztus 25. 08:11, vasárnap | Helyi

A Hamlet olvasópróbáján jártunk

Elkezdődtek a Hamlet próbái a tatabányai Jászai Mari Színházban.

2024. Augusztus 24. 09:12, szombat | Helyi

Tizennegyedszer is bajnok a megyei horgász szövetség csapata

Győr-Moson-Sopron vármegye horgászcsapata a LXI. Tagszövetségi Országos Bajnokságon 14. alkalommal hódította el a bajnoki trófeát: most a somogyiak és a ráckeveiek elől.

2024. Augusztus 24. 08:12, szombat | Helyi

Új vízvezetékek lesznek a Nép utca környékén

Új vízvezetékeket építenek ki a győri Újváros nyugati részén az Újító és a Nép utcában, ahol állandó problémákat okozott már az elmúlt években az öreg vízhálózat.