Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Július 15. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: GY-M-S Megyei Múz. Ig.

Programok a Xántus János Múzeumban 2010. július - augusztus

Programok a Xántus János Múzeumban 2010. július - augusztus

A 15 éves háború magyar és török hadviseletéről nyílik kiállítás Győrben július 17-én, amelyet augusztus végéig tekinthetnek meg a Xántus János Múzeum (Gy&

A 15 éves háború magyar és török hadviselete Somogyi Győző grafikái

A 16-17. század fordulóján (1591. aug.-1606. nov. 11.) zajlott a tizenötéves, vagy hosszú háború, amely a Habsburg és az Oszmán birodalom háborúja volt Magyarország teljes meghódításáért. Ennek a háborúnak fontos állomása volt Győr vára török általi elfoglalása, illetve 1598-as visszavívása Pálffy Miklós és Adolf Schwarzenberg vezetésével. A Vaskakas nnepi Játékokhoz kapcsolódó kiállítás a magyar és török katonák viseletének (ruházatának, fegyverzetének) grafikus bemutatása a Xántus János Múzeumban.

Somogyi Győző művei témáját a magyar történelemből, a vallásból, ill. a hétköznapi életből meríti. Történelmünkből a sorsfordulók iránt érdeklődik, maximális korhűségre törekszik, illusztrációi tudományos igényűek. A Magyar hősök arcképcsarnoka, a magyar történelem neves katonaszemélyiségeiről készített portréiból összeállított ikonosztázán a művész különös gonddal festette le az ábrázoltak öltözékét: az egyenruhák, fegyverek, címerek, rendjelek korhűek, aprólékos kidolgozásuk komoly előtanulmányokra vall. E sorozat célja a hősi eszményképek felmutatásával a nemzeti hagyományok felélesztése és ápolása, a múlt morális értékeinek felidézése.

Augusztus 22. Zenés estek a Xántusban A Dylight Quartett koncertje a Xántus János Múzeumban

Vonósnégyes könnyedén: műsoron Piazzolla, Kreisler, Elgar, Gershwin, Morricone és más zeneszerzők művei, közreműködik Falvai Zsuzsanna (hegedű), Ráczné Nagy Andrea (hegedű), Rácz István (brácsa), Juhász Viktor (cselló)

Patkó Imre Gyűjtemény (Győr, Széchenyi tér 4., Vastuskós ház)

Május 18-tól ismét látogatható a Patkó Imre Gyűjtemény újrarendezett 20. századi képzőművészeti állandó kiállítása.

Augusztus 19. Nagycenk, Széchenyi István Emlékmúzeum

A lehetőségek országa - Polgárosodás a 19. századi Magyarországon" című vándorkiállítás.

A 18. század végén - 19. század elején nemcsak a szabad királyi városokban lakók lehettek polgárok, bár a szerepük, súlyuk kétségtelenül itt volt a legnagyobb. Mivel a polgárjog elnyerésének előfeltétele legtöbbször az ingatlantulajdon volt, így a házzal, földdel rendelkező önálló iparűzők és kereskedők voltak a városi szabadságjogok élvezői. A 19. század elejére már megváltozott a helyzet: a polgár már nem feltétlenül volt tulajdonos.

Hogyan alakult ki az a fontos szerep, amelyet a polgárság betöltött az ipar, kereskedelem, a tudományok, a kultúra, a közélet terén? Ezt a folyamatot hat dinasztikus" történeten keresztül szeretnénk bemutatni. Ezeket megismerve érthetjük meg, miként lehetett bárki - származásra, nemre való tekintet nélkül - hazájának hasznos polgára", ahogy ezt Kner Imre édesapjának írt levelében célként megfogalmazta. A szabadság adta lehetőségek országában, a 19. századi Magyarországon...

S a kiállítás megteremti a kapcsolódási pontokat - épp e történeteken keresztül - a mához, a 21. századhoz is.

A kulturális eredmények, a piacgazdaság, a modern parlamentáris államszervezet és civil társadalom létrejötte, mai életünk alapvető értékeinek megteremtése a 19. századot a magyar történelem egyik legsikeresebb időszakává teszik.

A vándorkiállítás közönségének szerte az országban világosan kell látnia, hogy mai életünk milyen sok eleme kötődik közvetlenül a 19. századi kultúrához, hogy a 21. század mit köszönhet a felemelő századnak".

A Xántus János Múzeum programajánlója

2010. szeptember - november

Xántus János Múzeum (Győr, Széchenyi tér 5.)

Szeptember 16 - november 28. let a határ két oldalán (Kincsek határok nélkül sorozat)

A Római Birodalomban a Duna vonala képezte a Birodalom határát, ez választotta el a rómaiakat a túlparti barbároktól. Azonban a gyakorlatban, mindennapi életben ez nem volt ennyire egyértelmű. Egyrészt a túlparton maguk a rómaiak is építettek katonai létesítményeket, másrészt a két part között intenzív kereskedelem folyt.

A kiállítás azt kívánja bemutatni, hogy a két oldalon lakók között milyen kulturális, politikai és gazdasági kapcsolatok éltek a Kr.u. I-III. században, a római kor fénykorában: a Duna nemcsak szétválasztott, hanem össze is kötött.

Szeptember 9 - október 10. Egy polgárcsalád a reformkorból - Az Unger família

A XIX. század elején telepedett le Győrött a soproni Unger-család, amelynek tagjai kártyakészítéssel foglalkoztak. A nyomtatáshoz használt fa nyomódúcokból több sorozat is fennmaradt, amelyekkel a korszakban közkedvelt kártyajátékokat gyártották. A család egyik ifjan elhunyt tagja a bécsi akadémián festészetet tanult: tehetségéről ekkor készült rajzai és festményei tanúskodnak.

Október 14 - november 7. Reinthaller Nándor emlékkiállítás

Reinthaller Nándor festőművész emlékkiállítása a művésznek a Xántus János Múzeumra hagyott alkotásaiból nyújt válogatást. Ezek a művek nagyrészt színes csendéletek és tájképek, hagyományos, könnyen érthető és befogadható stílusban megfestve.

November 11 - január 3. Magyar geometrikus művészet

A Magyar geometrikus művészet c. vándorkiállítás fő szervezője, az anyag összegyűjtője Joseph Kádár, akinek sikerült egy olyan, a magyar konstruktív művészetet bemutató és képviselő anyagot összegyűjtenie, amely átfogó képet ad a hazai kortárs geometrikus művészetről (Bak Imre, Schöffer Miklós, Konok Tamás, Fajó János, Barcsai Jenő, Victor Vasarely, Hencze Tamás stb.).

Patkó Imre Gyűjtemény (Győr, Széchenyi tér 4., Vastuskós ház)

Május 18-tól ismét látogatható a Patkó Imre Gyűjtemény újrarendezett 20. századi képzőművészeti állandó kiállítása.

Múzeumpedagógiai évnyitó

2010. szeptember 10.

15.00 Európai uniós fejlesztések (TIOP, TMOP) a megye múzeumaiban, tájékoztató - Xántus János Múzeum (Győr, Széchenyi tér 5.)

16.00 j múzeumpedagógiai programok a Patkó Imre Gyűjteményben (Győr, Széchenyi tér 4. Vastuskós ház) Az újrarendezett kiállításban új múzeumpedagógiai programok indulnak, amelynek a bemutatására hívjuk meg (elsősorban a győri és Győr környéki) iskolákat, pedagógusokat.

Múzeumok ?szi Fesztiválja a Xántusban

Tárlatvezetés ebédidőben - a megújult Patkó Imre Gyűjteményben

2010. október 7. 12.00-12.30: A természet arcai - Almási Tibor művészettörténész tárlatvezetése

2010. október 14. 12.00-12.30: Magyar művészek külföldön - Almási Tibor művészettörténész tárlatvezetése

2010. október 21. 12.00-.12.30: Konstruált tér - Almási Tibor művészettörténész tárlatvezetése

Márton napi vigasságok Sokoróaljáról - a Xántus János Múzeum őszbúcsúztatója

2010. november 13. 14.00-17.00

A családi délutánon feladatlapos kalandtúra és lúdtollas foglalkozások várják a gyermekeket, szüleik előadást hallgathatnak Lúdtollal írott oklevelek..." és ?szi népszokások - sokorói szüretek" címmel.

Az újbor megünnepléséhez a Lúdas Matyi feldolgozása, bordal-előadások és bordal verseny, liba étkek várják vendégeinket.

A római kor - Múzeumok ?szi jszakája a Xántus János Múzeumban

2010. november 13. 17.00-22.00

Tárlatvezetés: let a határ két oldalán című időszaki kiállításban

A Legio Brigetio előadása - Római katonai hagyományok komáromi képviselőinek bemutatkozása

A nyári árvíz miatt elmaradt: Tárlatvezetés a gyertyafényes kazamatában pótlása - Bíró Szilvia vezető régész

Részletes információk: http://www.gymsmuzeum.hu/

http://xantus.gymsmuzeum.hu/

http://www.kalyhamuzeum.hu/


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.