Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2010. Június 15. 07:17, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Pusztító viharok – százmilliós kár Baranyában

Pusztító viharok – százmilliós kár Baranyában

Újszászon, Kunmadarason és Karcagon is fákat döntött ki a hétfő délutáni vihar. Újszász és Jászboldogháza között egy kidőlt fa leszakította a vasúti felsővezetéket, de senki sem sérült meg. Baranya erdeiben több ezer köbméternyi

 

Vihar pusztított Jász-Nagykun-Szolnok megyében hétfő délután. 13 órától több mint 50 hívás érkezett a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz - tájékoztatott az ügyeletes. Jászberényben és Szolnok egyes területein is jégeső hullott, másutt viszont nem is esett.Teljesen elzárta az utat Kunmadaras és Kunhegyes között egy kidőlt fa. Kunmadarason egy családi házra is rázuhant egy fa, ugyanitt egy beton villanyoszlopot is magával rántott egy másik kidőlő fa.


Karcagon is pusztított a vihar, egy melléképületet rombolt össze ugyancsak egy fa. Tiszaburán, Tomajmonostorán is több helyen dőlt kerítésre, autóra fa, a legtöbbször Újszászra hívták a tűzoltókat. Az ügyeletes tájékoztatása szerint nem váltak lakhatatlanná a lakóépületek, de több melléképület tetőszerkezete megrongálódott.A Szolnok-Újszász-Hatvan vasútvonalon 11 óra után Jászboldogházánál fa dőlt a sínekre és leszakította a felsővezetéket, ott most vonatpótló buszok járnak.Százmilliós kárt okozott a rendkívüli időjárás BaranyábanTöbb ezer köbméternyi fa dőlt ki a baranyai erdőkben az elmúlt hetek esőzése miatt. Ebből a szempontból a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben a legrosszabb a helyzet, itt jelentkezett ugyanis a teljes dőléskár 80 százaléka. Csaknem nyolcezer köbméter fa fordult ki a felázott talaj és a viharos szél miatt. A Hármas-hegyre, a Templom-hegyre és a Zengő északi oldalára még mindig nem mehetnek a túrázók, jelenleg ugyanis ezek a legveszélyeztetettebb erdei területek a térségben.


A Mecsekben lezúduló hatalmas mennyiségű víz utakat, hidakat mosott alá, több helyen be is szakadt az út, csak itt százmilliós a kár. Az Ormánságban 300 hektár fiatal erdőt öntött el a víz, azt még nem tudni, hogy a fáknak sikerül-e túlélniük a körülményeket. Ez csak az után derül ki, ha levonul a víz.


A Mecseki Erdészeti Zrt.-nél még tart a károk felmérése, de a jelenlegi adatok szerint csak az utakban és a hidakban esett kár eléri a 100 millió forintot. Baranya megyére 2-3 hét alatt zúdult annyi csapadék, mint máskor fél év alatt.


(FH)

 

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 11. 18:00, csütörtök | Belföld

Nagy értékű hamisított ruhára bukkant Nyíregyházán a NAV

Több mint 126 millió forintot érő hamis ruhára bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy nyíregyházi raktárban - közölte a hatóság sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.

2022. Augusztus 11. 16:03, csütörtök | Belföld

A büntetés-végrehajtás megkezdte a déli határszakasz kerítésének megerősítését

A kormány döntésének megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte a már meglévő 165 kilométer hosszúságú biztonsági határzár megerősítését és az új határvédelmi rendszer kiépítését a hódunai szakaszon

2022. Augusztus 11. 15:03, csütörtök | Belföld

Újabb száguldozót fogtak a rendőrök

A kocsi vezetője a megengedett sebesség több mint kétszeresével hajtott a 22-es számú főúton.

2022. Augusztus 11. 14:03, csütörtök | Belföld

Megérkezett az első cseppfolyósított földgáz szállítmány a horvátországi Krk-ről Magyarországra

Megérkezett az első cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmány a horvát import terminálból Magyarországra, így új szállítási móddal és útvonallal bővült a hazai gázellátási lánc,