Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2010. Július 08. 07:45, csütörtök | Sport
Forrás: HírTV

Puyol fejese a döntőbe repítette a spanyolokat

Puyol fejese a döntőbe repítette a spanyolokat

A német válogatott nem tudta megismételni eddigi ellenállhatatlan játékát a Spanyolország elleni elődöntőben, s bár eddig messze a legjobb futballt mutatta a világbajnokság 32 csapata közül, mégsem játszhat az aranyéremért, mert a kies

Vicente del Bosque merész húzásra szánta el magát a németek elleni elődöntő előtt, jelesül kihagyta a spanyol közönségkedvenc, ám a tornán eddig gyengén muzsikáló, gólt még nem szerzett Fernando Torrest, s ez egyúttal szerkezetbeli változást is hozott a selecciónnál. Az eddig erőltetett 4-1-3-2 helyett Del Bosque átállt a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon már sikerrel alkalmazott 4-2-3-1-re, ami akkoriban jelentős változást hozott a futballban. Torres helyére egyébként Pedro került be a kezdőcsapatba.

 

A másik oldalon Joachim Löw már jó bevált harcosaiban bízozz, egyedül a sárga lapjai miatt eltiltott Thomas Müllert kellett pótolni, ezt pedig a csereként már többször is szóhoz jutott Trochowskival hamar meg is oldotta. Persze a Hamburg középpályását nem lehet egy lapon említeni a Bayern München ifjú titánjával, ám a lengyel származású játékos sem maradt el labdabiztonságban elődjétől, csupán a lendületesség hiányzott a jobbszélről.

 

Mindkét csapat játszott már a tornán Durbanben, ám amíg a németek itt verték meg 4-0-ra Ausztráliát, a spanyolok itt szenvedték el eddigi egyetlen vereségüket Svájctól (0-1). Németország az első félidő elején majdhogynem saját térfelére visszahúzódva figyelte, miként hozzák ki a labdát a spanyol védők, csupán Klose „zavarórepülései"-ben volt benne az ellencsapás lehetősége. A spanyolok azonban a 6. percben így is átjátszották a német védelmet, ekkor Pedro ugratta ki David Villát, akinek azonban már nem volt ideje irányítani a labdát, csupán bele tudott pöckölni abba, Neuer is védeni tudott.

 

A 14.-ben pedig Puyol szöglet utáni fejese kerülte el a kaput. Jobban kezdtek tehát a hispánok, ám szép lassan eloszlottak a „viharfelhők" a németek feje fölül, s szórványos ellentámadásaikkal kiegyenlítették a mezőnybeli hátrányukat. Sőt Trochowski akár gólt is szerezhetett volna, ám bal lábas lövését Casillas szögletre mentette.

 

A fordulás után egyértelműen a spanyolok játszottak jobban, az 55. és a 60. perc között csak úgy záporoztak a lövések a német kapu felé. Ám sem David Villa, sem Iniesta, sem pedig Pedro nem tudott Neuer kapujába találni. A Nationalelf nem tudott igazából kibontakozni, a középpályán Schweinsteiger és Khedira sem tudott annyi labdát szerezni, amennyi szükséges lett volna a támadások elindításához, Özil észrevétlen maradt, egyedül a Boateng helyére beküldött Jansen hozott színt a német válogatott játékába. Toni Kroos lövése így is gólt ért volna, ám Casillas mentett.

 

A 73. percben pedig megszületett a találkozó egyetlen gólja: Xavi szöglete után Puyol fejelt a tétovázó német védők között a hálóba. A selección innentől kezdve csak az eredmény megőrzésére törekedett, a német csapat pedig hiába igyekezett Casillas kapuja elé kerülni, felíveléseik egyike sem tudott kifogni a spanyol védelmen, amely sziklaszilárdan állt a lábán. A spanyol válogatott ezzel története során először bejutott a világbajnokság döntőjébe s az is eldőlt, mindenképpen új csapat nyeri majd az aranyérmet.

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:08, kedd | Sport

Nyolcvan nap a rajtig, 180-190 tagú lehet a magyar csapat

Nyolcvan nap múlva kerül sor a párizsi olimpia megnyitó ünnepségére, az eseményen pedig az előzetes számítások szerint 180-190 magyar sportoló vehet részt.

2024. Május 07. 07:25, kedd | Sport

Bemutatták a magyar csapat párizsi olimpiára és paralimpiára tervezett ruhakollekcióit

Bemutatták a magyar csapat párizsi olimpiai és paralimpiai ruhakollekcióit hétfő este a Várkert Bazárban.

2024. Május 06. 09:47, hétfő | Sport

Két magyar a top 50-ben a tenisz-világranglistán, Marozsán újabb karriercsúcsa

A 36. helyen álló Marozsán Fábián és az 50. Fucsovics Márton révén két magyar is tagja a top 50-nek a férfi teniszezők legfrissebb, hétfőn kiadott világranglistáján.

2024. Május 06. 07:54, hétfő | Sport

A 125 éves Ferencváros gólrekordot döntött a Debrecen ellen

A bajnok és kupadöntős Ferencváros 5-1-re legyőzte a vendég Debrecent a labdarúgó OTP Bank Liga 31. fordulójának vasárnapi zárómérkőzésén.