Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2011. Október 25. 17:30, kedd | Helyi
Forrás: InfoGyőr

„Rád várnak a szuper kukák!”

„Rád várnak a szuper kukák!”

Csaknem minden nap vendég nálunk az Alma együttes. A koncertfelvétel a nyerő, kisfiam a szuper kukákért odavan! Hallgattuk a zenét és itt kezdődött minden.

Van otthon egy tucat elemem. Hever a fiókban, szépen, gondosan egymás mellé téve kettő kis ceruza, itt-ott néhány nagy bucival is találkozni, ami a gyermek játékaiból „ fogyott ki”. Sokszor fogom a tenyeremben, mert beleakadok, nézem, mit tegyek. Most dobjam ki a kukába? Á, de nem! A papírokat sem dobom ki, a műanyag palackokat, csomagolókat is elviszem a szelektívbe. De az elemek! Azok a fránya elemek! Most mit tegyek velük? Olyan kicsik, sétáljak velük valami gyűjtőhelyig? Tudom, már az olvasónak is sok a tépelődésemből, hát még nekem átélni!

Valahogy már nem visz rá a lélek, hogy kidobjam őket a kukába. Már nem egyezik az elveimmel ez a cselekedet. Jó ezt tudomásul venni, baromira élvezem, hogy környezetbarát vagyok!

Fogom az alig múlt egy éves fiamat és elmegyünk színes gyűjtőedényt keresni, mert az neki is tetszik. Majd ő dobálja be az én féltve őrzött elemeimet az e- hulladék gyűjtőbe! Mókának is kiváló, úgyis esik az eső.

Mivel Győrben 72 gyűjtőeszköz van 32 ponton, nem nehéz rátalálni valamelyikre. Persze vannak kicsi és nagy edények, a nagyokba akár a régi mosógépünket is el lehet helyezni. Amikor mi ott voltunk és egyesével, nagy örömmel dobáltuk be az elemeket, éppen egy hat (6!) tagú család hozott fénycsöveket, de nem akármennyit. Kérdeztem is, hogy ezeket meg honnan szedték? Azt mondták, hogy az apuka egy nagy irodaházban dolgozik, ott ők összegyűjtötték az elhasznált csöveket, égőket. Na ezt nevezem! A legkisebb gyerek két nap múlva lesz két éves, a legnagyobb 13 múlt. Kezdek büszke lenni magamra, milyen korán rászoktatom én is a fiamat a környezettudatos életre!

Persze neki ez még csak játék. Aztán a játékból megszokás lesz. Jó úton járok. Ehhez a jó játékhoz azonban kellenek a jópofa dobozok, színes edények.
Vannak olyan kis tárolók is, amelyek elférnek az otthonunkban is.
Az e-hulladékok otthoni gyűjtését szolgáló Jekko dobozt az elektromos készülékek, energiatakarékos lámpák, izzók és elemek gyártói és importőrei alkották meg. Ezek a csoportok az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. zászlaja alatt arra szeretnék ösztönözni az embereket, hogy felelős módon, szelektíven gyűjtsék használt elektromos készülékeiket, izzóikat és elemeiket. Ha telepakoljuk, el kell vinnünk a gyűjtőpontokra őket, vagy pedig felhívjuk a Szinflex Kft. telefonszámát, a 60-30 222 2229-et és begyűjtik tőlünk a cég munkatársai. Most az iskolákban is népszerűsítik a dobozokat, Győr minden sulijába, sőt, lehetőség szerint minden tanterembe jut az edényből. Lehet, hogy lesz olyan iskolás, aki a szüleit neveli majd környezettudatos magatartásra? Jó lenne, hiszen hazánkban évente mintegy 120000 tonna e-hulladék képződik, ebből kb. 40 000 tonna kerül visszagyűjtésre. Még, még, még! Tegyünk érte, hogy ne a kukában landoljanak az e- hulladékok!


aa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 09:12, szerda | Helyi

A láthatóság minden évszakban fontos!

A jó idő egyre többeket csal a természetbe, sétára, mozgásra. De ilyenkor is tartsd szem előtt a biztonságot!

2024. Május 15. 08:12, szerda | Helyi

A Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjába látogatott a francia nagykövet

Claire Legras, Franciaország budapesti nagykövete volt a Széchenyi István Egyetem vendége nemrégiben.

2024. Május 15. 07:13, szerda | Helyi

Vedd elő a színest!

Rajzolj és nyerj a MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajz-pályázatán, melynek témája a biztonságos közlekedés.

2024. Május 14. 09:13, kedd | Helyi

Újabb fokozott ellenőrzés az utakon

Hétfőtől összehangolt közlekedésrendészeti akciót tart a rendőrség.