Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. November 11. 07:10, hétfő | Belföld

Radnóti 75 - kiállítás

Radnóti 75 - kiállítás

Szombaton nyílt meg Szabó Béla fotóművész Abdát és a szerbiai Bort bemutató tárlata, az abdai Községházában.

"Gyermekkorom óta ismerem Radnóti nevét. Sokat lehetett róla hallani szülőfalumban, Öttevényen. Nem csoda, mivel a szomszéd település, Abda határában érte 1944. november 9-én a halálos lövés. Utolsó útja a Rábca folyó töltésén vezetett. Jeltelen sírja, sok társáéval együtt a töltésoldalban feküdt. Mikor először hallottam a „bori noteszről” és Zagubica településről, igyekeztem megkeresni őket a térképen. Be kell vallanom, nem nagy sikerrel.
Aztán ahogyan teltek-múltak az évek, mindig eszembe ötlött, milyen lehetett, milyen lehet Bor és környéke. Sokáig úgy voltam vele, mint a nevezetes filmsorozatban, mindig lehetett hallani Colombo hadnagy feleségéről, de látni talán soha.
A szocializmusban egy kalanddal ért fel elindulni a Jugoszlávia részét képező Szerbiába. Ráadásul olyan vidékre, ahol bányászatot folytattak a ritka színes-és nemesfémek után. Aztán jött a délszláv háború. Nem lett egy tipikus célpont Szerbia.
Gimnazista koromban még volt szerencsém részt venni a „ Radnóti -békemenetben”. Nagy találmány volt, nem tudom, hogy Radnóti odafent a költőknek fenntartott felhőcsücskön mit gondol róla. Talán maradjon is örök titok."
- vallja Szabó Béla EFIAP fotóművész


Melocco Miklós Radnóti szobrát 1980-ban avatták fel Győr határában, ezzel megfosztva az Abdaiakat a Radnóti békemenet célállomásától. Az „öreg stoppos” , ahogy a köznyelv nevezi, állta az idő vasfogát egészen addig, amíg egy eltévedt autós le nem gázolta 2013 aug 17.-én. Újból faragták, ma ismét a régi helyén áll.

"Úgy hozta a sorsom, hogy 2019 környékén elkezdtem Szerbiába járni fényképezni. Egyik alkalommal a Vaskapu Nemzeti Parkban dolgoztam, mikor igazából tudatosult bennem, hogy Bor nincs is olyan messze a Dunától.
Legnagyobb meglepetésemre 2019 tavaszán jött egy meghívó Borbol, hogy „ ftosafari”-t szerveznek. Lenne e kedvem elmenni. Örömmel mentem el. „ Na végre megnézhetem Bort és környékét”. Az egy hét alatt sikerült bejárnom a környéket, fényképeztem, céltudatosan. Radnótira készülve. Aztán jött Abda. Felkerestem fényképeztem a környéket."


A képeken keresztül egy sajátos közelítésmódot figyelhetünk meg, a fotóművész vízióját szeretné megmutatni a közönségnek, Radnóti életéből két utolsó nagy állomást választva, szerbiai Bor városát és a magyarországi Abda községet.

Abda község polgármesterének, Szabó Zsoltnak köszöntő szavai után egy perces néma fejhajtással emlékeztek a résztvevők.

Az emlékezésen Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár őszi verses zarándokútjához készült összeállítását hallhatta a közönség.

Ezt követően Juhász Attila költő, irodalmár, a győri Révai Miklós Gimnázium pedagógusa nyitotta meg a tárlatot.


Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt