Városlista
2024. június 12, szerda - Villő

Hírek

2019. November 11. 07:10, hétfő | Belföld

Radnóti 75 - kiállítás

Radnóti 75 - kiállítás

Szombaton nyílt meg Szabó Béla fotóművész Abdát és a szerbiai Bort bemutató tárlata, az abdai Községházában.

"Gyermekkorom óta ismerem Radnóti nevét. Sokat lehetett róla hallani szülőfalumban, Öttevényen. Nem csoda, mivel a szomszéd település, Abda határában érte 1944. november 9-én a halálos lövés. Utolsó útja a Rábca folyó töltésén vezetett. Jeltelen sírja, sok társáéval együtt a töltésoldalban feküdt. Mikor először hallottam a „bori noteszről” és Zagubica településről, igyekeztem megkeresni őket a térképen. Be kell vallanom, nem nagy sikerrel.
Aztán ahogyan teltek-múltak az évek, mindig eszembe ötlött, milyen lehetett, milyen lehet Bor és környéke. Sokáig úgy voltam vele, mint a nevezetes filmsorozatban, mindig lehetett hallani Colombo hadnagy feleségéről, de látni talán soha.
A szocializmusban egy kalanddal ért fel elindulni a Jugoszlávia részét képező Szerbiába. Ráadásul olyan vidékre, ahol bányászatot folytattak a ritka színes-és nemesfémek után. Aztán jött a délszláv háború. Nem lett egy tipikus célpont Szerbia.
Gimnazista koromban még volt szerencsém részt venni a „ Radnóti -békemenetben”. Nagy találmány volt, nem tudom, hogy Radnóti odafent a költőknek fenntartott felhőcsücskön mit gondol róla. Talán maradjon is örök titok."
- vallja Szabó Béla EFIAP fotóművész


Melocco Miklós Radnóti szobrát 1980-ban avatták fel Győr határában, ezzel megfosztva az Abdaiakat a Radnóti békemenet célállomásától. Az „öreg stoppos” , ahogy a köznyelv nevezi, állta az idő vasfogát egészen addig, amíg egy eltévedt autós le nem gázolta 2013 aug 17.-én. Újból faragták, ma ismét a régi helyén áll.

"Úgy hozta a sorsom, hogy 2019 környékén elkezdtem Szerbiába járni fényképezni. Egyik alkalommal a Vaskapu Nemzeti Parkban dolgoztam, mikor igazából tudatosult bennem, hogy Bor nincs is olyan messze a Dunától.
Legnagyobb meglepetésemre 2019 tavaszán jött egy meghívó Borbol, hogy „ ftosafari”-t szerveznek. Lenne e kedvem elmenni. Örömmel mentem el. „ Na végre megnézhetem Bort és környékét”. Az egy hét alatt sikerült bejárnom a környéket, fényképeztem, céltudatosan. Radnótira készülve. Aztán jött Abda. Felkerestem fényképeztem a környéket."


A képeken keresztül egy sajátos közelítésmódot figyelhetünk meg, a fotóművész vízióját szeretné megmutatni a közönségnek, Radnóti életéből két utolsó nagy állomást választva, szerbiai Bor városát és a magyarországi Abda községet.

Abda község polgármesterének, Szabó Zsoltnak köszöntő szavai után egy perces néma fejhajtással emlékeztek a résztvevők.

Az emlékezésen Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár őszi verses zarándokútjához készült összeállítását hallhatta a közönség.

Ezt követően Juhász Attila költő, irodalmár, a győri Révai Miklós Gimnázium pedagógusa nyitotta meg a tárlatot.


Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 12:36, szerda | Belföld

NATO-főtitkár: elfogadjuk, hogy Magyarország nem vesz részt az Ukrajnának nyújtott támogató műveletekben

A NATO elfogadja Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogató műveletekben, ugyanakkor nem is blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket

2024. Június 12. 09:16, szerda | Belföld

Orbán Viktor a legnagyobb európai iparvállalatok vezetőivel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a második félévi magyar EU tanácsi elnökség előkészítése keretében a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) vezetőivel tárgyalt a Karmelita kolostorban

2024. Június 12. 09:13, szerda | Belföld

A román elnök cáfolta, hogy a B9-ek államai Magyarország kizárását fontolgatnák

A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag \"rendszeresen szembehelyezkedik\" a partnerek döntéseivel.

2024. Június 11. 15:15, kedd | Belföld

OVF: folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a gátak állapotát

Folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a nap 24 órájában a gátak állapotát - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden, nem sokkal dél után az MTI-vel.