Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. November 20. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ráncos, fogatlan negyvenes - korai öregedés vár a dohányosokra

Ráncos, fogatlan negyvenes - korai öregedés vár a dohányosokra

Manapság mindenki mindent elkövet, hogy szebbnek, vonzóbbnak, fiatalabbnak látsszon. A dohányosok viszont eközben az ellenkezőjéért is sokat tesznek. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet szakemberei összegyűjtötték, hogy a dohányfüst hogyan öregíti a szervezetet, hogy mindenki szabadon dönthessen, megéri-e tovább szívni.

Fogatlan dohányosok

A dohányzás megváltoztatja a száj kémiai folyamatait, ami fogkőlerakodáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet. Ennél súlyosabb probléma, hogy a dohányzás foghullást is eredményezhet: tíz év alatt a nagy dohányosok (naponta egy dobozt fogyasztók) átlagban három, a friss dohányosok 2,4, míg a nemdohányzók csupán 1,3 fogat veszítenek.

A cigaretta és a szürkehályog

A szem egyik leggyakoribb betegsége a szürkehályog, mely műtét nélkül vaksághoz vezet. Az életkor előrehaladtával a betegség kialakulásának kockázata folyamatosan nő, ám a dohányzóknál a szürkehályog az átlagosnál is jóval nagyobb eséllyel fordul elő. Napi húsz (egy doboz) vagy több cigarettát szívó dohányosoknál a betegség már kétszer gyakrabban alakul ki.

A füst ráncosít

A bőr öregedése, ráncosodása természetes folyamat, azonban a dohányzás ezt a tendenciát szintén jócskán felgyorsítja. A nők bőre különösen érzékeny a dohányfüstre, amely kétféleképpen is károsítja a bőrt: egyrészt kívülről, közvetlen érintkezéssel, másrészt belülről, a bőr erein keresztül a belélegzett káros anyagok révén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.