Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. Szeptember 17. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Rekordokat dönt a győri Audi-gyár: külföldön megindult az új autók vásárlása

Rekordokat dönt a győri Audi-gyár: külföldön megindult az új autók vásárlása

Négy év alatt negyedére zuhant hazánkban az újautó-eladások száma, ami a használtautó-piacokon is egyre komolyabb zavarokat okoz.

Érezhető hiány alakult ki az 1-3 éves, újszerű gépjárművekből, az autószalonok jelentős része sem az értékesítésekből, sokkal inkább a használt gépkocsik karbantartásából, szervízeléséből tartja fenn magát. Eközben a világhírű járműcégek magyarországi gyárai az európai és ázsiai újautó-vásárlások növekedése miatt termelési rekordokat döntenek, ennek következtében még a beszállítóik is folyamatos fejlesztéseket, és munkaerő-felvételt terveznek.

Az egyik győri autószalonban megtudjuk, hogy 3-4 éve még 30-35 új gépjárművet adtak el havonta. Most jó esetben 1-2 újautót vásárolnak.

„Az látszik, hogy a régi, bevált kocsijukat szervizeltetik, javíttatják az emberek. Ez sajnos azzal is együtt jár, hogy az autópark ismételten elkezdett öregedni" - mondja Molnár Tibor autókereskedő.

Először 2009-ben esett vissza a korábbi érték töredékére az eladott új autók száma. A tapasztalat az, hogy a gazdasági nehézségek miatt azok a magánszemélyek is tovább tartják meg autóikat, akik korábban 2-3 év után, beszámítással lecserélték azt a márkakereskedőjüknél. A céges flották esetében pedig egyértelműen érzékelhető a cserék legalább 9-12 hónapos kitolása.

„Az új autók eladása nagyon visszaesett, a használt kocsik értékesítése kicsit megnövekedett. A mi szalonjainkban a kisebb értékű autók, amelyek ilyen 1-3 milliós értékűek, ezeket tudjuk inkább forgalmazni. Egyelőre az tűnik ki, hogy a látogatók forgalma kicsit már növekszik, de a vevőket még nem látjuk egyelőre" - fogalmazott Molnár Tibor.

Miközben a hazai autópiac gyengélkedik, a győri Audi-gyár rekordokat dönt. Idén a nyári leállás is elmaradt.

„Az Audi világszerte, az első félévben több mint 650 ezer autót értékesített. Nemcsak Európában nőttek az eladások, hanem elsősorban Ázsiában, és nagyon fontos piac számunkra Kína" - tudtuk meg Czeichmeister Mónikától, a győri Audi Hungária Motor Kft. kommunikációs vezetőjétől.

A világ legjelentősebb piacain mutatkozó növekvő kereslet nyomán újabb rekordhónapot produkált az Audi AG. A vállalat augusztusban összesen 94.100 autóját szállította ki vásárlóinak, 17 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapja során. Kínában a négykarikás márka 25,5 százalékos növekedést jelentő 28.068 eladott járművével tovább erősítette vezető pozícióját, míg az Amerikai Egyesült Államokban 11,1 százalékos emelkedéssel folytatta kétszámjegyű növekedését. Európában az Audi értékesítési volumene - a német piacon elért sikereknek is köszönhetően - 13,7 százalékkal bővült.

„Az első félévben közel egymillió motor készült Győrben az Audi Hungária Motor Kft.-nél, ez egy 7 %-os emelkedésnek felel meg, illetve közel 25 ezer autót gyártottunk le, amely 14 %-os növekedést jelent. Ez a növekedési tendencia egyébként jellemző már 2009 év vége óta. Ugyan a válság minket is érintett, de közel sem olyan mértékben, mint más járműipari szereplőt, vagy gazdasági vállalkozást" - egészítette ki a világpiaci adatokat a győri Audi kommunikációs vezetője.

A múlt héten nyitotta meg új gyárát Mosonmagyaróváron az indiai SMR. A konszern a világ nagy járműcégeinek a beszállítója, a tervek szerint a Lajta-parti városban éves szinten 7 millió külső visszapillantó-tükröt gyártanak majd. Az anyavállalat a válság idején is 43 %-kal folyamatosan növelte a kapacitását, és egy előre lekötött, 800 millió forintos megrendelés miatt döntöttek az új üzem felépítése mellett.

„Körülbelül 22 millió eurós fejlesztés volt, de további beruházásokat is tervezünk. A technológiát, azaz a gyártósorainkat és a gépeket rendre vesszük meg, így összesen a jövőre nézve mintegy 40 millió eurós beruházásról beszélünk. Nekünk az a fontos, hogy minél jobb, hogy magyar beszállítóink legyenek. Nem kellenek nekünk Angliából az öntvények. Magyarországról hozatunk fröccsöntött alkatrészeket. Ez nagyon fontos a régiónak, és nagyon fontos az országnak is" - mondta Tibori Pál Levente, az SMR Magyarország gyárigazgatója.

Az SMR legnagyobb vevői a Volkswagen, az Audi, az Opel, a Mercedes és a BMW. Szép reményeket fűznek a magyarországi termeléshez: úgy vélik, kapacitásuk 2012-ben már lehetővé teszi több mint 14 millió komplett tükör és részegység, valamint tovább félmillió pótalkatrész gyártását egy szélesebb járműpalettához. Már most is száz kisebb beszállítóval és alvállalkozóval dolgoznak együtt, mosonmagyaróvári termékeiket zömében a BMW és a Mercedes számára állítják elő. A visszapillantó-tükör gyár megépítéséhez a magyar kormány 1,4 milliárd forintos támogatást nyújtott.

Visszatérve végül a hazai használtautó-kereskedők helyzetére, közülük többen kerülhetnek nehéz helyzetbe, vagy akár szűnhetnek meg, az újszerű autók kínálatának szűkülése miatt, hiszen ez a kategória biztosítaná számukra a legkedvezőbb árrést.

A kielégítetlen kereslet egy részét a növekvő import töltheti majd be, amit az avultatás miatt időlegesen kedvezőbbé váló regisztrációs adó is elősegít. A helyzet azonban az újautó-importőrök számára is jelenthet lehetőséget, akik most a kedvezőtlenebb feltételekkel kínált 1-3 éves járművek helyett új autó vásárlására is rábírhatják az érdeklődők egy részét.

Az importot erősítheti az a tény, hogy 2-3 éves korba értek a Nyugat-Európában roncsautó-prémiummal értékesített autók. A legnagyobb használtautó-beszerzési területként ismert Németországban például 2009 márciusa és októbere között több mint 1,7 millió új autó eladását támogatták ezzel a módszerrel. Az akció eredményeként a 2008-as 3,1 millióról - több mint 23 százalékos bővüléssel - 3,8 millióra nőtt az eladott személyautók száma 2009-ben. A támogatás nélküli 2010-es időszakban aztán ez az érték 3 millió alá esett vissza.

Címkék: Audi Hungária

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.

2024. Augusztus 16. 08:08, péntek | Helyi

Idén is zsebbenyúlós az iskolakezdés – Gazdasági Magazin 9.rész

Már szinte minden papírboltban elkezdődött a nagyroham az iskolakezdés előtt.

2024. Augusztus 16. 07:10, péntek | Helyi

III. fokú riasztás és vízosztás a pályaudvarokon – Győrben is

Harmadfokú hőségriasztást hirdettek ki, ezért augusztus 14-től augusztus 18-ig a MÁV, a VOLÁN és a GYSEV is az utasai számára díjmentesen vizet biztosít.

2024. Augusztus 15. 09:12, csütörtök | Helyi

Apa és fia is bajnok Jiu-Jitsuban

A brit és a magyar bajnoki címet is magáénak tudhatja apa és fia. Dr. Varga István és Varga András Győrből hódította meg Európát, és gyűjtött be számos hazai és nemzetközi elismerést Jiu-Jitsuban.