Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. December 28. 12:03, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Rekordösszeget költöttek a családok az idén

Rekordösszeget költöttek a családok az idén

Rekordösszeget költöttek a családok az idén: 11,5 ezer milliárd forint körül várható a kiskereskedelmi forgalom – írta pénteki számában a Magyar Idők.

A lap kiemelte, hogy karácsony után is rekordmagasságokban a lakossági fogyasztás, köszönhetően az év végi leértékeléseknek, a készleten maradt termékek kiárusításának és a felkészülésnek az óév búcsúztatására.

Tavalyhoz képest az idén bő ezermilliárd forinttal nagyobb összeget hagytak a családok a boltok pénztáraiban, az értékesített termékek mennyisége több mint 6 százalékkal emelkedett.

Változatlanul élénk a lakossági fogyasztás a két ünnep között, főként az élelmiszer-alapanyagokat, italokat kínáló áruházláncoknál, amelyekben már a szilveszter jegyében folynak a bevásárlások.

Az egész évben tapasztalt ütemes bővüléshez hasonlóan a tartós fogyasztási cikkek piaca is élénk maradt karácsony után – írta a lap, megjegyezve: nem kevesen az ajándékok cseréje miatt keresik fel az üzleteket.

Decemberben 1200 milliárd forint körül alakul a bolti értékesítés, ami azt jelenti, hogy az év utolsó hónapjában a lakosság nagyjából 10 százalékkal költ többet tavaly decemberhez képest – mondta a Magyar Időknek Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Hangsúlyozta: rekordot ér el a kiskereskedelem az idén, egész évben csúcson volt a lakossági fogyasztás.

„A családok jövedelmi helyzetének erőteljes javulását jól tükrözi, hogy folyó áron számolva a vásárlók 2018-ban összességében körülbelül nyolc százalékkal költöttek többet napi fogyasztási és tartós cikkekre” – fogalmazott Vámos György.
A főtitkár arról is beszélt, hogy a teljes magyarországi kiskereskedelem a tavaly mért 10 465 milliárd forintos forgalom után ebben az évben várhatóan 11,5 ezer milliárdos értékesítést ér el.

A lap megjegyzi, hogy a két ünnep között sokan akarják kicseréltetni az ajándékba kapott termékeket. Ha azonban nem minőségi, csupán esztétikai probléma merül fel, gyakran a vállalkozó jóindulata szükséges ahhoz, hogy célt érjen a fogyasztó – olvasható a Magyar Időkben.

Az áru sikeres cseréjének mindenkor általános feltétele a nyugta megőrzése, valamint a felesleges termék újszerű állapotának védelme, lehetőség szerint az eredeti csomagolásban - közölték tanácsadók.

Címkék: család, költés, rekord

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.